Borsófőzelék

Borsófőzelék recept dinsztelt borsóval, tejjel, kevés cukorral, és liszttel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyben a borsó dinsztelése során az íze benne marad a szemekbe, amit a tejes-lisztes habarás még inkább kiemel a hozzáadott cukorral.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

borsófőzelék

Borsófőzelék recept

A borsófőzelék elkészítéséhez először a hüvelyes borsót megpucoljuk, a fagyasztottat forró vízbe téve felolvasszuk.
Ezután kevés olajon és vízen elkezdjük dinsztelni a borsót, időnként megkeverve, hogy egyenletesen megpuhuljon,
Amikor a borsó megpuhult, liszttel megszórjuk a tetejét, felengedjük az egészet tejjel, s alaposan átkeverjük az egészet
5-10 perc alatt készre főzzük, hagyva, hogy a borsó leve besűrűsödjön.
Ha ki szeretnénk picit emelni a borsó ízét, használjunk zsírosabb tejet, vagy öntsünk a főzelékhez hozzá egy deci főzőtejszínt is.
A végén tálakba szedjük, s a tetejét finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
A borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos

Ingredients
  

  • 1 kg borsó (kisfejtve)
  • 1 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 1 kiskanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A habaráshoz

  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej

Instructions
 

  • A piacon vett borsót megpucoljuk.
    A fagyasztottat kiengedjük forró vízbe téve.
  • A lábosba tesszük az olajat, mellé a borsót és egy kis vizet és kevés cukrot (hogy a borsó édesebb legyen).
    Lassú tűzön lefedve pároljuk a borsót 10-15 percig, időnként megkeverve.
  • Közben a petrezselymet megmossuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, s a zöld leveleket apróra összevágjuk
  • Amikor a borsó megpuhult, megszórjuk liszttel, felengedjük az egészet tejjel (hogy a borsót elfedje),
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • 5 percig tovább főzzük a borsófőzeléket, hogy a krémes állaga kialakuljon.
  • Az elkészült borsófőzeléket tálakba merjük, tetejét az apróra vágott petrezselyemzöldet szétosztjuk.

Tippek és tanácsok a borsófőzelék elkészítéséhez

A habarással készült borsófőzelék elkészítése nem bonyolult, azonban néhány fontos gondolatra érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján ízletes főzeléket készíthetünk bármilyen fajta borsóból. A habarással sűrítés igazi főzelékjelleget ad a borsófőzeléknek, de a rántás kesernyés íze kimarad belőle.

Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden borsó ugyan olyan. A legtöbb piacon kapható borsó ún. velőborsó, amely enyhén kesernyés ízű. Ezért érdemes a főzővízéhez cukrot adni (ahogy a receptben is szerepel).

Ha szerencsésen találsz zsenge cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsó-főzeléket. Mivel a friss cukorborsó sokkal édesebb, mint a velőborsó. S pont ezért a megfőzés során nem szükséges hozzáadni cukrot.

Ugyancsak nem kell cukrot adni a főzőléhez akkor sem, ha konzerv borsót használunk, mert konzerv leve maga elegendően édes (cukros), amiben simán meg lehet dinsztelni a borsót.

 

Különböző borsófőzelék változatok

Akik szeretik a fokhagymásan a borsófőzeléket, a borsó mellé 1-2 gerezd összezúzva hozzátehetnek a dinsztelés elején.

Azok, akik a főzelékeket paprikásan szeretik, az olajban a fokhagymával együtt meg is futtathatják a fűszerpaprikát a dinsztelés előtt.

Fontos: először melegítsük fel egy picit az olajat, majd a tűzhelyről lehúzva tegyük a lábosba a hagymát és a paprikát, nehogy túl sok hőt kapjak (hajlamosak megégni). Majd vízzel hűtsük le a olajat a borsó hozzátevése előtt.

Azok, akik sűrűbb habarással szeretik a borsófőzeléket, bátran tehetnek a fenti mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal), míg akik ízesebb változatot szeretnének, tehetnek mellé 1 deci főzőtejszínt is a tej mellett.

 

Akik szeretik a savanykás főzelékeket, a habarásba kevés tejfölt is beletehetnek.

Fontos: Amikor a habarástól a végén kezd besűrűsödni a főzelék, forrás közben „köpködhet”. Hogy a sűrítés alatt folyamatosan kevergessük a főzeléket, nehogy a sűrűsödő habarás odakapjon.

Ha lisztérzékenyek vagyunk, kukoricakeményítőt vagy krumpliból készült keményítőt is használhatunk a liszt helyett, amelytől ugyan úgy be fog sűrűsödni borsófőzelék.

A borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a borsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése