Egyszerű borsófőzelék

Egyszerű borsófőzelék recept, puhára főzött zöldborsóval, sóval, cukorral, rántással és tejjel, az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Egyszerű és gyors, melynek során a zöldborsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Egyszerű borsófőzelék recept

Az egyszerű borsófőzelékhez a hüvelyes zöldborsót kifejtjük, a fagyasztott zöldborsót forró vízben kiolvasszuk.
Ezután a zöldborsót sós-cukros vízben puhára főzzük bő negyed óra alatt.
Amikor a zöldborsó megpuhult, csinálunk egy világos rántást, amit felengedjük tejjel, s az egészet hozzátesszük a zöldborsóhoz.
További 5 perc főzés hatására a tejjel felengedett rántástól a főzelék be fog sűrűsödni.
Ha kicsit zsírosabban szeretjük a főzelékeket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is, amitől a főzelék ízvilága is picit teltebb lesz.
Az egyszerű borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A főzelék hozzávalói
  

  • 80 dkg zöldborsó (kifejtve)
  • 8 dl víz
  • 1 evőkanál (csapott)
  • 1 evőkanál cukor (csapott)

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál zsír (vagy olaj)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2,5 dl tej

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
  • A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót és a cukrot, s bő negyed óráig főzzük, míg el nem kezd puhulni.
  • Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben zsíron vagy olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele.
  • Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük.
  • Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a majdnem teljesen megpuhult zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
  • Az elkészült zöldborsófőzelékhez ehetünk fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.

Gyakorlatias tanácsok az egyszerű borsófőzelék elkészítéséhez

A zöldborsófőzelék elkészítése rendkívül egyszerű, azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján ízletes főzeléket készíthetünk bármilyen fajta zöldborsóból. A rántással való sűrítés jellegzetes főzelék jellegzetességet kölcsönöz az ételnek.

Ha inkább a habarással készült változatot részesíted előnyben, ajánlom, hogy nézd meg a habart zöldborsófőzelék receptjét.

Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden zöldborsó azonos. A legtöbb piacon kapható zöldborsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért érdemes a főzővízhez kis mennyiségű cukrot adni (ahogy a receptben is szerepel).

Ha sikerül beszerezned cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez.

Amennyiben borsófőzeléket konzervből készítjük el, az arányok picit megváltoznak, mert a konzerv levét is felhasználjuk a főzelék elkészítéséhez.

A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.

Egyszerű borsófőzelék változatok

Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.

Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.

Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát, csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni rendesen.

Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.

Fontos! Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján az egyszerű borsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az egyszerű borsófőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése