Egyszerű borsófőzelék recept, puhára főzött zöldborsóval, sóval, cukorral, rántással és tejjel, az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.
Egyszerű és gyors, melynek során a zöldborsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Egyszerű borsófőzelék recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A főzelék hozzávalói
- 80 dkg zöldborsó (kifejtve)
- 8 dl víz
- 1 evőkanál só (csapott)
- 1 evőkanál cukor (csapott)
A rántás elkészítéséhez
- 1 evőkanál zsír (vagy olaj)
- 2 evőkanál finomliszt
- 2,5 dl tej
A főzelék elkészítése részletesen
- A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
- A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót és a cukrot, s bő negyed óráig főzzük, míg el nem kezd puhulni.
- Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben zsíron vagy olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt elkezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a majdnem teljesen megpuhult zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
- Az elkészült zöldborsófőzelékhez ehetünk fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.
Gyakorlatias tanácsok az egyszerű borsófőzelék elkészítéséhez
A zöldborsófőzelék elkészítése rendkívül egyszerű, azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.
A fenti recept alapján ízletes főzeléket készíthetünk bármilyen fajta zöldborsóból. A rántással való sűrítés jellegzetes főzelék jellegzetességet kölcsönöz az ételnek.
Ha inkább a habarással készült változatot részesíted előnyben, ajánlom, hogy nézd meg a habart zöldborsófőzelék receptjét.
Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden zöldborsó azonos. A legtöbb piacon kapható zöldborsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért érdemes a főzővízhez kis mennyiségű cukrot adni (ahogy a receptben is szerepel).
Ha sikerül beszerezned cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez.
Amennyiben borsófőzeléket konzervből készítjük el, az arányok picit megváltoznak, mert a konzerv levét is felhasználjuk a főzelék elkészítéséhez.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.
Egyszerű borsófőzelék változatok
Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.
Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát, csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni rendesen.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.
Fontos! Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján az egyszerű borsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.