Krumplifőzelék

A krumplifőzelék recept fűszerpaprikával, majoránnával, babérlevéllel sóval és tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.

Tálalható fasírttal, pörkölttel, sült virslivel, kolbásszal vagy akár tükörtojással is.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a krumplifőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

krumplifőzelék

Krumplifőzelék recept

A krumplifőzelék elkészítéséhez a felaprított krumplit lábosba tesszük, s annyi vízzel felengedjük, mely éppen ellepi.
Sóval, babérlevéllel és majoránnával ízesítjük, s puhára főzzük.
Amikor a krumpli már szinte puha, tejfölös habarással besűrítjük, s a végén még egyet forralunk a főzeléken.
Az elkészült krumplifőzeléket kevés ecettel megsavanyítjuk.
A krumplifőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • egy kisebb tál (a habarás elkészítéséhez)

A főzelék hozzávalói
  

  • 70 dkg krumpli
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál majoránna
  • 3 db babérlevél
  • 1-2 kiskanál

A habaráshoz

  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apróra összevágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, s centis kockákra vágjuk.
    Felhasználásig az összevágott krumplit víz alatt tároljuk, hogy a levegőn meg ne barnuljon (keseredjen).
  • A lábos aljára beöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát.
    Közepes lángon a hagymát megpirítjuk (vagy kevés vizet hozzáadva megdinszteljük )
  • Amikor a hagyma a vizet elfőtte, lehúzzuk a tűzhelyről, s a fűszerpaprikát hozzáadva alaposan átkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Ezután a hagymás-paprikás alaphoz hozzáadjuk a vízből kivett krumplit, s azzal is picit átforgatjuk, hogy a hagymás-paprikás ízt a krumpli magába szívja.
  • Majd felöntjük a krumplit annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Majoránnával, babérlevéllel és sóval ízesítjük
    Forrástól számított 15 perc alatt puhára főzzük,

Habarás készítése

  • A tejfölt beletesszük a tálba, villával vagy kicsi habverővel összetörjük.
    Ezután a lisztet két részletben hozzáadva alaposan elkeverjük benne.
  • Amikor a krumpli már megpuhult, egy merőkanál főzőlevet hozzáadunk a tejfölben elkevert liszthez, s alaposan átkeverjük az egészet, hogy a habarás felhíguljon.
    Majd ugyan ezt megismételjük egy második merőkanál főzővízzel is.
  • Ezután a felhígított habarást folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a krumplihoz.
  • Egyet forralunk rajta, hogy a habarás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.

Gyakorlatias tanácsok a savanyú krumplifőzelék elkészítéséhez

A krumplifőzelék legfontosabb összetevője a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit árulnak.

Az igazán finom krumplifőzelékhez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen).

Fontos! A felaprított krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes legyen akkora.

Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek. S az egész főzelék be fog sűrűsödni a tejfölös habarás nélkül is.

Ha pedig el levesszük a krumplit a tűzhelyről idő előtt, hogy a kisebb darabok ne főjenek szét, akkor a nagyobb darabok belseje nyers és kemény  marad.

 

A savanyú krumplifőzelék fűszerezése

A krumplifőzelék fűszerezés nagyon hasonlít a tökfőzelék illetve a krumplileves receptjében található leíráshoz.

Ami lényeges eltérés, hogy a krumplifőzelék kapor nélkül is finom. De aki szereti, tehet bele a fenti fűszerek mellé vagy helyett nem csak kaprot, hanem oregánót vagy kakukkfüvet is.

Fontos! Összesen ne legyen benne 2 evőkanálnál több zöldfűszer. Tehát tehetünk a majoránna helyett vagy mellett még egy zöldfűszert a krumpli mellé, de akkor kevesebb majoránna kerüljön a főzővízbe.

Az is hasonló a krumplifőzelék és a tökfőzelék elkészítésébe, hogy nem mindenki tesz fűszerpaprikát hozzá. A krumplifőzeléknél olyankor az olaj is kimarad a receptből, s simán sós-fűszeres vízben főzzük meg a krumplit.

 

A tejfölös krumplilevessel való hasonlóság a tejfölös habarás kapcsán kerül előtérbe (meg persze a hasonló alapanyagok miatt).

Mindig nagy dilemma, mennyire legyen savanyú a krumplileves. Van, aki még a tejfölös habarást is fele annyi tejföllel csinálja, mint ami a fenti receptben szerepel. Míg mások simán beletesznek ekkora mennyiségbe 1-2 evőkanál 10 %-os ecetet.

De sokan szeretik a balzsamecetet, borecetet vagy valamilyen gyümölcsecetet (s 1-2 kiskanállal adnak a fenti mennyiséghez, ami egy jó középútnak nevezhető).

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a krumplifőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a krumplifőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése