Lencsefőzelék rántással

Lencsefőzelék recept rántással, húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

Melyben a lencse savanykás-kesernyés ízét a rántás kiemeli, s nem mellesleg jót tesz az emésztésnek is, s egy kis előrelátással hamar el is készíthető.

 

Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket rántással. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsefőzelék rántással

Lencsefőzelék recept rántással

A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, és legalább 8 órára beáztatjuk.
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük az áztatólét, s a húsos lében elkezdjük megfőzni.
Melléfőzünk egy megpucolt hagymát, majd amikor a lencse megpuhult, kivesszük a főzőléből.
Egy másik hagymát apróra vágunk, s zsíron megpirítunk. Majd megszórjuk liszttel, s azt is picit megpirítjuk.
Végül hozzáadjuk a rántáshoz a fokhagymát és a pirospaprikát is, hogy azok is megpiruljanak.
Majd a lencse főzőlevéből egy kanállal hozzáadunk a rántáshoz,hogy a rántás oda ne kapjon.
A rántást a főzőlével csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt lencséhez.
A lencsefőzelék végső ízének beállításához előbb mustárt adunk hozzá, majd egy kis karamellizált cukrot, s végül egy adag tejfölt.
A rántással készült lencsefőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • ½ kg lencse
  • 1 liter húsleves alaplé (lehet főtt füstölt hús leve is)
  • 1 db babérlevél

A hagymás rántáshoz

  • 2 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zsír (lehet olaj is)
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika

A végső íz beállításához

  • 2 evőkanál mustár (csapott)
  • 3 dkg cukor
  • 1 kávéskanál ecet (10%-os)
  • dl tejföl

Instructions
 

  • A lencsefőzelékhez a lencsét átválogatjuk, megmossuk, és legalább 8 órára beáztatjuk.
  • Amikor a lencse megdagadt, leöntjük az áztatólét, s a húsos lében elkezdjük a lencsét főzni.
  • A vöröshagymákat és a fokhagymát megpucoljuk.
    Az egyiket hagymát egészben hozzá tesszük a lencséhez főni.
    A második hagymát felkockázzuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A lencsét főzés közben gyakran megkeverjük, s amikor a lencse kezd megfőni, a vöröshagymát kivesszük a főzelékből.

Hagymás rántás készítése:

  • Közben egy másik vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, a felkockázott hagymát olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni megszórjuk liszttel, s azt is picit megpirítjuk.
  • A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát.
    Jól elkeverjük őket, s hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljanak.
  • Majd 1 kanál levet hozzáadunk a főzővízből, amivel megakadályozzuk, hogy a rántás odakapjon.
  • A lét jól elkeverve a rántással, az egészet hozzáöntjük a lencséhez.

Végül kialakítjuk a lencsefőzelék egyedi ízét:

  • A lencséhez hozzá adjuk a mustárt, s ha esetleg szükséges, még némi sót.
  • A cukrot egy kis edényben megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedjük. Az is mehet hozzá a lencséhez.
  • Legvégül a tejfölt 1 merőkanál főzelékkel elkeverjük, majd hozzáadva a többihez alaposan azt is eloszlatjuk.

Gyakorlatias tanácsok a lencsefőzelék elkészítéshez

A rántással készült lencsefőzelék ízét a hozzávalók pici változtatásával könnyedén az ízlésünkre formálhatjuk.

Ha nem szoktunk alaplevet készíteni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 húsleveskockát. Avval is finom lesz a lencsefőzelék.

Amit fontos megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a lencsefőzelék ízét. A legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.

A hagymás rántás elkészítésekor játszatunk a hagyma ízével is.

  • Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát.
    Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
  • Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

S ha nem szoktunk a lencsefőzelékbe pirospaprikát tenni, azt nyugodtan kihagyhatjuk a rántásból.

 

Tálaláskor: Mint minden főzelék, önmagában is nagyon finom, de sokféle feltétet is választhatunk hozzá. Ehetjük akár fasírttal, akár főtt füstölt hússal, sült virslivel vagy főtt tojással is.

A virslit, főleg a füstölt virslit azért érdemes inkább megsütni, s nem vízben kifőzni, mert így az íze nem fő ki a főzőlébe, hanem hozzáadódik a lencséhez.

Ellentétben például azzal az esettel, amikor lencselevest készítünk virslivel, mert ott a füstölt íz a főzés révén adódik hozzá a lencséhez.

S a kenyérről se feledkezzünk el, a többféle intenzív ízhez nagyszerű kísérő lehet.

 

Lencsefőzelék intenzívebb ízekkel

Ha nem szeretjük a csípős ízeket, nyugodtan tehetünk fele annyi mustárt a lencsefőzelékbe. A rántástól így is rendesen érezni fogjuk.

Ha viszont szeretjük a csípős mustárt, például a dijoni mustárt, az is tehetünk bele. De csak egy kanálnyit, mert intenzív (csípős) íze bőségesen elegendő lesz a lencsefőzelék ízesítéséhez.

S a borssal is változtathatjuk a lencsefőzelék ízével. Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a lencsefőzelékhez egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

 

Ha szeretjük a minőségibb eceteket, tehetünk a lencsefőzelékbe akár balzsamecetet vagy más boresetet is.

Arra viszont figyeljünk, hogy a minőségi ecetek töménysége eltérő, ami a savanyító hatásukat befolyásolja

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencsefőzelékhez rántással!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése