Lencsefőzelék

Lencsefőzelék recept húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

A savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek, s egy kis előrelátással hamar el is készíthető.

Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsefőzelék

Lencsefőzelék recept

A lencsefőzelék elkészítése kicsit aprólékosabb feladat, mint a lencselevesé. De ha egy savanykás mégis tartalmas levesre vágyunk, megéri az időt rászánni.
A főzés menetét a lencse puhasága határozza meg. Ha a lencse már egy bő negyed órát főtt, akkor kezdhetjük el a rántást elkészíteni. Amit addig elő is tudunk készíteni.
Míg a rántástól kezd a leves besűrűsödni, megpirítjuk a cukrot, s amikor az is belekerült, már csak egyet kell forralni rajta, s kész is a lencsefőzelék.
A lencsefőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A főzelék hozzávalói
  

  • ½ kg lencse
  • 1 liter húsleves alaplé (lehet főtt füstölt hús leve is)
  • 1 evőkanál
  • 1 db babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 evőkanál zsír (lehet olaj is)

A hagymás rántáshoz

  • 4 evőkanál liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika

A végső íz beállításához

  • 2 evőkanál mustár (csapott)
  • 3 dkg cukor
  • 1 kávéskanál ecet
  • dl tejföl

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • A vöröshagymákat és a fokhagymát megpucoljuk.
    Az egyiket hagymát egészben hozzá tesszük a lencséhez főni.
    A második hagymát felkockázzuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A lencsét főzés közben gyakran megkeverjük, s amikor a lencse kezd megfőni, a vöröshagymát kivesszük a főzelékből.

Hagymás rántás készítése:

  • Amikor a lencse megpuhult, a felkockázott hagymát olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
  • A pirítás elején megszórjuk a liszttel, s addig pirítjuk az egészet, amíg a liszt zsemle színű nem lesz.
  • A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. Júl elkeverjük őket, s hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljanak.
  • Majd 1 kanál levet hozzáadunk a főzővízből, amivel megakadályozzuk, hogy a rántás odakapjon.
  • A lét jól elkeverve a rántással, az egészet hozzáöntjük a lencséhez.

Végül kialakítjuk a lencsefőzelék egyedi ízét:

  • A lencséhez hozzá adjuk a mustárt, s ha esetleg szükséges, még némi sót.
  • A cukrot egy kis edényben megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedjük. Az is mehet hozzá a lencséhez.
  • Legvégül a tejfölt 1 merőkanál főzelékkel elkeverjük, majd hozzáadva a többihez alaposan azt is eloszlatjuk.

Tippek és tanácsok a lencsefőzelék elkészítéshez

Ha szeretjük a dijoni mustár, sima mustár helyett az is tehetünk bele, de csak egy kanálnyit.

Ha szeretjük a minőségibb eceteket, tehetünk a lencsefőzelékbe akár balzsamecetet vagy más boresetet is.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 húsleveskockát. Avval is finom lesz a lencsefőzelék.

Amit fontos megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a lencsefőzelék ízét. A legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.

Mint minden főzelék, önmagában is nagyon finom, de sokféle feltétet is választhatunk hozzá. Ehetjük akár fasírttal, akár főtt füstölt hússal, sült virslivel vagy főtt tojással is.

A virslit, főleg a füstölt virslit azért érdemes inkább megsütni, s nem vízben kifőzni, mert az íze nem fő össze a lencsével. Ellentétben például azzal az esettel, amikor lencselevest készítünk virslivel.

S ez esetben a kenyér is jól eshet az intenzív ízek miatt.

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencsefőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése