Tejfölös krumplifőzelék

A tejfölös krumplifőzelék receptje hagymával, borssal, majoránnával, babérlevéllel és egy csöpp ecettel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely a kesernyés, a savanykás és az édes ízek révén lesz igazán finom. S nem mellékesen még laktató is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tejfölös krumplifőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tejfölös krumplifőzelék

Tejfölös krumplifőzelék recept

A tejfölös krumplifőzelék gyorsan elkészül, csupán a krumplit kell hozzá megpucolni, s pár fűszer jelenlétében megfőzni.
Elrontani sem lehet igazán, habár egy-két apró dologgal igazén finomat is csinálhatunk belőle.
A tejfölös krumplifőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 45 perc
Tálalás 4 főre

A főzelék hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 evőkanál olaj (vagy zsír)
  • 1-2 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1-2 kávéskanál
  • bors
  • 1-2 babérlevél
  • ½ kávéskanál majoránna
  • 6-7 dl víz
  • liszt
  • 2 dl tejföl
  • ecet

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A hagymát megpucoljuk, s apró kockára vágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
  • A hagymát olajon (kevés vízzel) megdinszteljük.
  • Amikor a víz már elfőtt, s a hagyma kezd üvegesedni, lehúzzuk a hagymát a tűzről, s hozzáadjuk a paprikát, s pár másodpercig pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a feldarabolt krumplit, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
    Beletesszük a babérleveleket. Sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk a majoránnát.
  • A tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel (habarást készítünk).
  • A krumpli maximum 20 perc alatt megfő, s akkor a főzőléből kiveszünk egy merőkanállal a habaráshoz.
    A habarást jól elkeverjük a főzőlével, majd az egészet hozzáadjuk a krumplihoz.
  • 4-5 perc alatt hagyjuk a habarástól a főzeléket besűrűsödni.
    Majd a végén kevés ecetet adunk a főzelékhez.

Tippek, tanácsok a tejfölös krumplifőzelék elkészítéséhez

A tejfölös krumplifőzelék alapja egy adag főtt krumpli. Amit pici apró dolgokkal ízletesebbé varázsolunk. S az eltérő változatok abban különböznek egymástól, hogy milyen fűszereket használunk, és abból mennyit.

Ha nem szeretjük a keserű ízt, egy babérlevél is elegendő a krumpli megfőzéséhez, de ha szeretjük 3-4 babérlevél révén nagyon karcos lehet a krumplifőzelék íze.

Ha szeretjük a változatosságot a keserű ízben 1-2 borókabogyó is jó szolgálatot tehet, az extra mennyiségű babérlevelet kiváltandó.

Sokfelé a krumplifőzelékbe, meg úgy általában a főzelékekbe nem tesznek fűszerpaprikát. Valaki meg pont azt szereti, tesz is bele füstölt meg erős változatot.

Valaki ugyan így kerüli az ecetet, míg mások  meg bőven tesznek a krumplifőzelékbe, akár még balzsam- vagy borecet is hozzátéve.

S természetesen olyan is előfordul, hogy a hagymás alapba egy összetört fokhagyma is beletéved, míg mások nem is készítenek hagymás alapot a krumplifőzelékhez…

Arról nem is beszélve, hogy a krumplifőzeléket nem feltétlen kell magában enni. Ehetjük fasírttal, pörkölttel, sült hússal, sült kolbásszal, sült virslivel vagy főzőkolbásszal.

Tippek diétázóknak, ínyenceknek

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Jó étvágyat a tejfölös krumplifőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése