A tejföl nélküli krumplifőzelékhez a krumplikat megpucoljuk, s centis kockákra összevágjuk.Lábosban a krumplit felengedjük annyi vízzel, hogy az alaposan ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet, a majoránnát és a sót. Közepes lángon lefedve addig főzzük a krumplit, míg meg nem puhul.Amikor a krumpli kezd megpuhulni, paprikás rántást készítünk. Kevés főzőlével lehűtjük, s a krumplihoz adjuk, alaposan elkeverve.Végül még egyet forralunk az egészen, hogy a főzelék besűrűsödjön.Ha savanykásabban szeretjük a krumplifőzeléket, a végén ecettel picit megsavanyíthatjuk.A tejföl nélküli krumplifőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
1evőkanálnapraforgóolaj(lehet zsír vagy olívaolaj is)
2evőkanálfinomliszt
1kiskanálfűszerpaprika(csapott)
A főzelék elkészítése részletesen
A krumplikat megpucoljuk, s centis kockákra összevágjuk.
A felaprított krumplit fazékba tesszük, felengedjük annyi vízzel hogy jól ellepje.
Majoránnával, babérlevéllel és sóval ízesítjük. Forrástól számított 10-15 perc alatt puhára főzzük a krumplit.
Rántás készítése
Amikor a krumpli kezd megpuhulni, a lisztet közepes lángon elkezdjük a zsírban megpirítani..
Amikor a liszt kezd sötétedni, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát.S alaposan elkeverjük a paprikát a rántásban, hogy a paprika is megpiruljon (besötétedjen)
Kevés főzőlével lehűtjük a rántást, hogy a fűszerpaprika meg ne égjen.Majd az elkészült rántást hozzáadjuk a krumplihoz, alaposan elkeverve benne.
Még egyet forralunk az egészen, hogy a rántás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.