Vissza Email link
krumplifőzelék tejföl nélkül

Krumplifőzelék recept tejföl nélkül

A tejföl nélküli krumplifőzelékhez a krumplikat megpucoljuk, s centis kockákra összevágjuk.
Lábosban a krumplit felengedjük annyi vízzel, hogy az alaposan ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet, a majoránnát és a sót.
Közepes lángon lefedve addig főzzük a krumplit, míg meg nem puhul.
Amikor a krumpli kezd megpuhulni, paprikás rántást készítünk. Kevés főzőlével lehűtjük, s a krumplihoz adjuk, alaposan elkeverve.
Végül még egyet forralunk az egészen, hogy a főzelék besűrűsödjön.
Ha savanykásabban szeretjük a krumplifőzeléket, a végén ecettel picit megsavanyíthatjuk.
A tejföl nélküli krumplifőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez

A főzelék hozzávalói
  

  • 70-80 dkg krumpli
  • 5-6 dl víz (körülbelül)
  • 2-3 darab babérlevél
  • 2 evőkanál majoránna (morzsolt)
  • 1-2 kiskanál

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál fűszerpaprika (csapott)

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A krumplikat megpucoljuk, s centis kockákra összevágjuk.
  • A felaprított krumplit fazékba tesszük, felengedjük annyi vízzel hogy jól ellepje.
  • Majoránnával, babérlevéllel és sóval ízesítjük.
    Forrástól számított 10-15 perc alatt puhára főzzük a krumplit.

Rántás készítése

  • Amikor a krumpli kezd megpuhulni, a lisztet közepes lángon elkezdjük a zsírban megpirítani..
  • Amikor a liszt kezd sötétedni, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát.
    S alaposan elkeverjük a paprikát a rántásban, hogy a paprika is megpiruljon (besötétedjen)
  • Kevés főzőlével lehűtjük a rántást, hogy a fűszerpaprika meg ne égjen.
    Majd az elkészült rántást hozzáadjuk a krumplihoz, alaposan elkeverve benne.
  • Még egyet forralunk az egészen, hogy a rántás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.