Vissza Email link
finomfőzelék

Finomfőzelék recept

A megpucolt és összevágott sárgarépát és karalábét a zöldborsóval beletesszük a lábosba.
Sót, cukrot zöldfűszereket adunk hozzá és annyi vizet, hogy a zöldségeket éppen ellepje.
Amikor a víz felforrt, visszavesszük lángot, s lassan tűzön puhára főzzük a zöldségeket.
Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, tejjel és tejszínnel alaposan elkeverünk két kanál lisztet. A főzőlével felhígítjuk, s hozzáöntjük a zöldségekhez.
Kevés petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A finomfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A főzelék hozzávalói
  

  • 30 dkg sárgarépa (4-5 szál)
  • 20 dkg karalábé
  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 5-6 dl víz

A tejfölös habaráshoz

  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A répákat és a karalábét megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
  • A borsót megmossuk, ha piacon vettük, akkor a hüvelyéből kifejtjük.
  • A megpucolt és összevágott sárgarépát és karalábét a zöldborsóval beletesszük a lábosba.
  • Sót és cukrot adunk hozzá és annyi vizet, hogy a zöldségeket éppen ellepje.
  • Amikor a víz a tűzhelyen felforrt, visszavesszük lángot, s lassan tűzön puhára főzzük a zöldségeket.

A finomfőzelék behabarása

  • Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, a tejjel és a tejszínnel alaposan összekeverjük, majd a lisztet hozzáadva csomómentesre kikeverjük..
  • 2 merőkanál főzőlével felhígítjuk a tejes-tejszínes habarást, s hozzáöntjük a zöldségekhez.
  • Néhány percig az egészet tovább főzzük, hogy a finomfőzelék besűrűsödjön.
  • Kevés petrezselyemmel megszórva tálaljuk.