Finomfőzelék

Az igazi finomfőzelék 3 titka, amitől a menzai étkezések réme egy igazán ínycsiklandó és laktató étek lesz, amiből mindenki kér repetát.

Édesre főzött  zöldségekkel (sárgarépával, zöldborsóval, karalábéval), melyek a zöld fűszerektől kaptak egy különleges írt, s melyet a tejszínes habarás meg inkább kiemel.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a finomfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.

finomfőzelék

Finomfőzelék recept

A megpucolt és összevágott sárgarépát és karalábét a zöldborsóval beletesszük a lábosba.
Sót, cukrot zöldfűszereket adunk hozzá és annyi vizet, hogy a zöldségeket éppen ellepje.
Amikor a víz felforrt, visszavesszük lángot, s lassan tűzön puhára főzzük a zöldségeket.
Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, tejjel és tejszínnel alaposan elkeverünk két kanál lisztet. A főzőlével felhígítjuk, s hozzáöntjük a zöldségekhez.
Kevés petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A finomfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A főzelék hozzávalói
  

  • 30 dkg sárgarépa (4-5 szál)
  • 20 dkg karalábé
  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A répákat és a karalábét megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
  • A borsót megmossuk, ha piacon vettük, akkor a hüvelyéből kifejtjük.
  • A megpucolt és összevágott sárgarépát és karalábét a zöldborsóval beletesszük a lábosba.
  • Sót és cukrot adunk hozzá és annyi vizet, hogy a zöldségeket éppen ellepje.
  • Amikor a víz a tűzhelyen felforrt, visszavesszük lángot, s lassan tűzön puhára főzzük a zöldségeket.
  • Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, a tejjel és a tejszínnel alaposan elkeverünk a lisztet.
  • 2 merőkanál főzőlével felhígítjuk a tejes-tejszínes habarást, s hozzáöntjük a zöldségekhez.
  • Néhány percig az egészet tovább főzzük, hogy a finomfőzelék besűrűsödjön.
  • Kevés petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Pár gondolat a finomfőzelék elkészítéséhez

A finomfőzelék első titka, az egésznek az alapja, hogy finomra főzzük a zöldségeket.

Ez egyértelműnek tűnik, de sok receptben a zöldségek megfőzésénél kimarad a főzőlébe tett só megemlítése.

Ha nem teszünk bőven sót a zöldségek főzővízébe, az egész ízetlen és ehetetlen lesz, mert a zöldségek finom íze nem jön elő a főzés közben só nélkül.

A só mellett a cukor azért kell, hogy a karalábé kesernyés ízért kicsit tompítsuk. De elhagyni belőle vétek lenne, mert a karalábé ízétől lesz igazán karakteres a borsó és a sárgarépa.

A finomfőzelék második titka, hogy nem szabad berántani, hanem csak habarni. A zsenge, édes zöldségekhez és a tejes-tejszínes ízvilághoz nem passzol a rántásban megpiruló liszt íze.

Inkább a tejszíntől, és a pluszban hozzáadott 5-6 dkg vajtól legyen sűrű, mint az olajat (sertészsírt) magába szívott liszttől.

A finomfőzelék harmadik titka, hogy a zöldségeket egy ízesített lében főzzük meg.

Ehhez többféle választásunk is lehet:

  • Adhatunk a főzőléhez egy-két zöldfűszert (koriandert, petrezselymet, oregánót és/vagy majoránnát)
  • A főzőlé egy része lehet megmaradt zöldségleves vagy tyúkhúsleves leve.
  • Ha szoktunk alaplével főzni, a csirke alaplé vagy a zöldség alaplé jó szolgálatot tehet.
  • De végső esetben kevés vegeta, delikát vagy egy-két zöldséges- vagy tyúkhúsleves-kocka is megteszi.

Finomfőzeléket egyébként meg lehet csinálni fagyasztott zöldségkeverékekből is, melyekben az eltérő zöldségek íze révén sokféle finomfőzelék variációt tudunk készíteni (s a pucolással sem kell bíbelődni).

Amire viszont figyeljünk, hogy zöldségeken kívül mást ezek ne tartalmazzanak. A fűszerezett vagy olajozott változatok nem túl szerencsés választás egy „finom” főzelék elkészítéséhez.

De a fenti hozzávalókhoz hozzá vehetünk még egy kisebb fej karfiolt is. Amit megmosva, apró rózsáira szedve hozzáfőzünk a répához, a zellerhez és a borsóhoz.

De van, aki szeret belefőzni egy-két krumplit is.

Tálalhatjuk magában, vagy fasírttal, sült virslivel, tükörtojással vagy bundáskenyérrel is.

Jó étvágyat a finomfőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése