Zöldborsófőzelék habarással

Zöldborsófőzelék recept habarással, dinsztelt zöldborsóval, tejjel, sóval, kevés cukorral, az elkészítés részletes leírásával.

Mert a zöldborsó dinsztelése során benne maradnak az ízek a szemekben. S a tejes-lisztes habarás ezt még jobban kiemeli, s némi cukor hozzáadása az egész eredményt igazán finom lesz.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsófőzeléket habarással, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

zöldborsófőzelék habarással

Zöldborsófőzelék recept habarással

A zöldborsófőzelék elkészítéséhez a zöldborsót megpucoljuk, illetve a fagyasztott zöldborsót kiolvasszuk forró vízben
Ezután megpároljuk a zöldborsót kevés vízen és zsiradékon, időnként megkeverve azt.
Amikor a zöldborsó kezd megpuhulni, liszttel megszórjuk a tetejét, alaposan átkeverjük, majd felengedjük az egészet tejjel.
Ezután még egyszer átkeverjük, s készre főzzük 5-10 perc alatt, amitől a zöldborsófőzelék leve be fog sűrűsödni.
A habarással készült zöldborsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos

Ingredients
  

  • 1 kg zöldborsó (kifejtve)
  • 1 evőkanál étolaj (lehet zsír, vaj vagy olívaolaj is)
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál cukor

A habaráshoz

  • 2 evőkanál finomliszt
  • 6 dl tej

Instructions
 

  • A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, vagy a fagyasztottat forró vízben kiengedjük.
  • A lábosba tesszük az olajat, mellé a zöldborsót, a sót, egy kis vizet és kevés cukrot (hogy a borsó édesebb legyen).
    Lassú tűzön lefedve pároljuk a zöldborsót 20 percig, időnként megterve.
  • Amikor a zöldborsó kezd megpuhulni, megszórjuk a tetejét liszttel, s alaposan elkeverjük az egészet.
  • Majd az egészet felengedjük tejjel (hogy a zöldborsót elfedje), s még egyet keverünk az egészen.
  • További 5-10 percig főzzük, hogy a főzelék krémes állaga kialakuljon.

Gyakorlatias tanácsok a habart zöldborsófőzelék elkészítéséhez

A habarással készült zöldborsófőzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján mindenféle zöldborsóból ízletes főzeléket készítünk. A habarással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.

Ha inkább a rántással készült verziót szereted, nézd meg a hagyományos zöldborsófőzelék receptet

Fontos: Nem minden zöldborsó egyforma. A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó, ami egy picit kesernyés, s mivel keményebb is, lassabban fő meg. Ezt ellensúlyozandó kerül a főzelékbe cukor.

Tipp: Ha szerencsésen találsz édesebb fajtát (cukorborsót) a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsó-főzeléket. Mivel a friss cukorborsó sokkal édesebb és puhább, cukor hozzáadása nélkül is finom főzeléket lehet belőle csinálni..

 

Tipp2: Ugyancsak nem kell cukrot adni a főzőléhez akkor sem, ha konzerv zöldborsót használunk. Mert konzerv leve maga elegendően édes (cukros), amiben simán meg lehet dinsztelni az (előfőzött) zöldborsót.

Egyébként is érdemes a konzerv édes levét beleönteni a lábosba, mert az édes leve részben magában szívta a zöldborsó ízét is.

Tipp3: Ha kicsit zsírosabban szeretjük a zöldborsófőzeléket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszint is.

Variációk habarással készült zöldborsófőzelékre

Aki szereti, az elején beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is a zöldborsó mellé összezúzva. S akik a főzelékeket paprikásan szeretik, azok a legelején a melegedő olajban kicsit megfuttathatják a fűszerpaprikát (akár a fokhagymával együtt).

 

Aki szereti a zöldborsófőzeléket több vagy sűrűbb habarással, az nyugodtan tehet a feni mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal), s 1 dl tejet.

De sokan szeretnek a habarásba kevés tejfölt is tenni, amitől egy picit savanykássá válik a zöldborsófőzelék.

Fontos: Amikor a végén a habarás kezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb habarás.

Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

 

A habarással készült zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldborsófőzeléket habarással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a habarással készült zöldborsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése