Zöldborsófőzelék mirelitből tejjel

Zöldborsófőzelék recept mirelitből tejjel, cukros-sós vízben megfőzve, rántással besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.

Egy hagyományos recept, melyet máig változatlan formában készítünk el. Mely attól igazán finom, hogy a zöldborsó főzőleve besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.

 

Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a zöldborsófőzeléket mirelitből tejjel. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

zöldborsófőzelék mirelitből tejjel

Zöldborsófőzelék recept mirelitből tejjel

A zöldborsófőzelékhez a mirelit zöldborsót a fagyasztóból kivéve kivesszük a csomagolásából, bő forró vízben felolvasszuk, majd sós-cukros vízben megfőzzük.
Amikor a zöldborsó megpuhult, csinálunk egy rántást, felengedjük azt tejjel, s az egészet hozzátesszük a zöldborsóhoz.
Végül az egészet készre főzzük, hogy a rántás besűrítse a főzeléket.
A zöldborsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
  • nagyobb tál (a mirelit zöldborsó kiolvasztásához)

Ingredients
  

  • 1 kg mirelit zöldborsó
  • 1 liter vííz
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál cukor

A főzelék berántásához

  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszzsír is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej

Instructions
 

  • A mirelit zöldborsót a csomagolásából kivesszük, s egy nagyobb tálba forró vizet engedünk rá,
    Ha sietünk, akkor az első adag forró vizet (mely a zöldborsóra tapadt jégtől gyorsan lehűl), egy-két perc után cseréljük le.
  • A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót és cukrot, s addig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Amikor a zöldborsót már legalább 10-15 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele.
  • A végén hozzáadjuk a tejet is, simára elkeverjük az egészet, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
  • Az elkészült zöldborsófőzeléket tálakba szedjük s feltétet teszünk rá.

Praktikus tanácsok a tejes zöldborsófőzelék elkészítéséhez

A rántással besűrített zöldborsófőzelék elkészítése nagyon egyszerű, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján a fagyasztott zöldborsóból is ízletes főzeléket készítünk. A rántással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.

Ha inkább a habarással készült verziót szereted, nézd meg a habart zöldborsófőzelék receptet, ahol az elkészítés lépései — a zöldborsó kiolvasztását nem nézve — pontosan ugyan az lesz, mint amikor zsenge zöldborsóból indulunk ki.

Arra viszont mindig érdemes odafigyelni, hogy a különböző gyártók mirelit zöldborsójának íze picit eltér. Ezért érdemes megkeresni azt a fagyasztott zöldborsót, ami az ízlésünknek és a pénztárcánknak megfelel.

Másrészt a fagyasztás előtt a zöldborsót blansírozni szokták, amitől a főzés ideje kevesebb lesz, mint a hagyományos borsófőzeléknek, ami nyers zöldborsóból készül.

 

Variációk tejes rántással készült zöldborsófőzelékre

Néhány lehetőség:

  • Aki szereti, a rántásba beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva, miután a liszt megpirult.
  • Ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, elkészíthetjük a zöldborsófőzeléket paprikás rántással is.
  • Aki szereti a zöldborsófőzeléket sűrűbb rántással, az nyugodtan készíthet a feni mennyiséghez kétszer ennyi rántást,
  • Ha kicsit zsírosabban (krémesebben) szeretjük a főzelékeket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is.

Fontos: Amikor a végén a rántástól a főzelék elkezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb rántás.

A zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejes zöldborsófőzeléket mirelitből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a mirelitből főzött tejes zöldborsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése