Zöldborsófőzelék recept, melyben a zöldborsót puhára főzzük cukros-sós vízben, majd a végén tejjel felengedett rántással besűrítjük.
Egyszerű és gyors, melynek során a zöldborsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Zöldborsófőzelék recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A főzelék hozzávalói
- 1 kg zöldborsó (kifejtett)
- 1 liter víz
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
A rántás elkészítéséhez
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
A főzelék elkészítése részletesen
- A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
- A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót és cukrot, s bő negyed óráig főzzük, míg meg nem puhul.
- Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
- Az elkészült zöldborsófőzelékhez ehetünk fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.
Különféle zöldborsófőzelék változatok
Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Azok számára, akik szeretik a főzelékeket pikánsan, elkészíthetik a zöldborsófőzeléket paprikás rántással is.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldborsófőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.
Jó étvágyat a zöldborsófőzelékhez!