Retro zöldborsófőzelék

Retro zöldborsófőzelék recept, cukros-sós vízben puhára főzött zöldborsóval, melyet a végén tejjel felengedett rántással besűrítünk.

Egyszerű és gyors, melynek során a zöldborsó ízanyagai benne maradnak a főzelékben, amit a krémes állagú rántás még inkább ki fog emelni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a retro zöldborsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

retro zöldborsófőzelék

Retro zöldborsófőzelék recept

A retro zöldborsófőzelékhez a hüvelyes zöldborsót kifejtjük, a fagyasztott zöldborsót forró vízben kiolvasszuk.
Ezután a zöldborsót sós-cukros vízben puhára főzzük bő negyed óra alatt.
Amikor a zöldborsó megpuhult, csinálunk egy világos rántást, amit felengedünk tejjel, s az egészet hozzákeverjük a megpuhult zöldborsóhoz.
További 5 perc főzés hatására a tejjel felengedett rántástól a főzelék besűrűsödik, s már tálalhatjuk is.
Ha kicsit zsírosabban szeretjük a főzelékeket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is.
A zöldborsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A főzelék hozzávalói
  

  • 1 kg zöldborsó (kifejtve)
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál cukor

A rántáshoz

  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
  • A zöldborsót feltesszük főni egy közepes lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót és cukrot, s forrástól számított bő negyed óráig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben zsíron elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele, hogy a megpirult liszt csomómentes legyen.
  • Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is alaposan elkeverjük.
  • Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megpuhult zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
  • Az összekeverés után még további 3-5 percig tovább főzzük az főzeléket, hogy rendesen besűrűsödjön.
  • Az elkészült retro zöldborsófőzeléket ehetjük magában is.
    Vagy ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.

Gyakorlatias tanácsok a retro zöldborsófőzelék elkészítéséhez

A retro zöldborsófőzelék elkészítése rendkívül egyszerű, azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy a retro zöldborsófőzelék bő és krémes rántással készül. Amihez érdemes zsírosabb tejet használni, hogy a rántáshoz felhasznált zsír ne csapódjon ki a langyos főzelékben sem.

Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden zöldborsó egyforma. A legtöbb piacon kapható zöldborsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért kerül a főzővízhez cukor is, mert az édes íz kiemeli a zöldborsó ízét.

Ha sikerül beszerezned cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez (s hamarabb meg is puhul).

Amennyiben borsófőzeléket konzervből készítjük el, az arányok picit megváltoznak, mert a konzerv levét is felhasználjuk a főzelék elkészítéséhez.

A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.

Különféle retro zöldborsófőzelék változatok

Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.

Azok számára, akik szeretik a főzelékeket paprikásan, elkészíthetik a retro zöldborsófőzeléket paprikás rántással is. Aminek kapcsán fontos megjegyezni, hogy mielőtt belekerül a rántásba a pirospaprika, a lisztet mindenképp pirítsuk meg egy picit előtte.

Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízízvilágú főzelékeket szeretik, tehetnek a zsíros tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.

Tipp: Ha szeretnénk a főzeléket picit sötétebbre és ízekben gazdagabbra készíteni, a főzőlébe sima kristálycukor helyett barnacukrot is tehetünk.

Ami fontos, hogy a barna cukorból másfél evőkanállal tegyünk a főzőlébe, mert a barnacukor édes íze kevésbé intenzív a melasz többi összetevőjének köszönhetően.

Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes  folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni az alja.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a retro zöldborsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a retro zöldborsófőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése