Retro zöldborsófőzelék recept, cukros-sós vízben puhára főzött zöldborsóval, melyet a végén tejjel felengedett rántással besűrítünk.
Egyszerű és gyors, melynek során a zöldborsó ízanyagai benne maradnak a főzelékben, amit a krémes állagú rántás még inkább ki fog emelni.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a retro zöldborsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Retro zöldborsófőzelék recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A főzelék hozzávalói
- 1 kg zöldborsó (kifejtve)
- 1 liter víz
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
A rántáshoz
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
A főzelék elkészítése részletesen
- A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
- A zöldborsót feltesszük főni egy közepes lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót és cukrot, s forrástól számított bő negyed óráig főzzük, míg meg nem puhul.
- Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben zsíron elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele, hogy a megpirult liszt csomómentes legyen.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is alaposan elkeverjük.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megpuhult zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még további 3-5 percig tovább főzzük az főzeléket, hogy rendesen besűrűsödjön.
- Az elkészült retro zöldborsófőzeléket ehetjük magában is.Vagy ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.
Gyakorlatias tanácsok a retro zöldborsófőzelék elkészítéséhez
A retro zöldborsófőzelék elkészítése rendkívül egyszerű, azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.
A legfontosabb, hogy a retro zöldborsófőzelék bő és krémes rántással készül. Amihez érdemes zsírosabb tejet használni, hogy a rántáshoz felhasznált zsír ne csapódjon ki a langyos főzelékben sem.
Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden zöldborsó egyforma. A legtöbb piacon kapható zöldborsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért kerül a főzővízhez cukor is, mert az édes íz kiemeli a zöldborsó ízét.
Ha sikerül beszerezned cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez (s hamarabb meg is puhul).
Amennyiben borsófőzeléket konzervből készítjük el, az arányok picit megváltoznak, mert a konzerv levét is felhasználjuk a főzelék elkészítéséhez.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.
Különféle retro zöldborsófőzelék változatok
Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Azok számára, akik szeretik a főzelékeket paprikásan, elkészíthetik a retro zöldborsófőzeléket paprikás rántással is. Aminek kapcsán fontos megjegyezni, hogy mielőtt belekerül a rántásba a pirospaprika, a lisztet mindenképp pirítsuk meg egy picit előtte.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízízvilágú főzelékeket szeretik, tehetnek a zsíros tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.
Tipp: Ha szeretnénk a főzeléket picit sötétebbre és ízekben gazdagabbra készíteni, a főzőlébe sima kristálycukor helyett barnacukrot is tehetünk.
Ami fontos, hogy a barna cukorból másfél evőkanállal tegyünk a főzőlébe, mert a barnacukor édes íze kevésbé intenzív a melasz többi összetevőjének köszönhetően.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni az alja.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a retro zöldborsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.