Lencsefőzelék recept füstölt hússal, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, tejföllel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Mely ízletes, finom, és laktató étel, és tele van tápanyagokkal. S a savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a lencsefőzeléket füstölt hússal. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencsefőzelék recept füstölt hússal
Eszközök
- 2 literes lábos
- hőálló tál a habarás elkészítéséhez
- fokhagymanyomó
A főzelék hozzávalói
- ½ kg füstölt csülök
- 1-2 db babérlevél
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 60-70 dkg lencse
- 6-8 dl víz
- 1 teáskanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
A főzelék elkészítése részletesen
- A lencsefőzelékhez első lépésben a füstölt húst a babérlevéllel elkezdjük főzni annyi vízben, mely éppen ellepi.
- Amikor a füstölt hús már legalább egy órája fő, s kezd megpuhulni, a hagymát és fokhagymát megpucoljuk.A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük,
- Két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a füstölt hús mellé a levével együtt.
- Majd az egész hagymát, az áttört fokhagymát és a mustárt is hozzáadjuk.
- Amikor a főzővíz újra el kezd forrni, takarékra vesszük a tűzhelyt, s legalább 10 percig főzzük a lencsét.
Habarást készítünk
- A tejfölt közben egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
- Ezután egy merőkanálnyi főzőlét a habaráshoz adunk.Jól elkeverjük habarással, hogy hígabb legen.
- Majd a higítást még egy kanál főzőlével megismételjük.
- Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, a megfőtt húst és a babérlevelet kiemeljük a főzőléből a lencse mellől. Majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáadjuk a habarást a lencséhez.
- További 5-10 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik a főzőlé a habarástól.
- A füstölt húst hagyjuk közben kicsit kihűlni, majd a tálalás előtt vékonyabb szeletekre vágjuk, s a lencse mellé tesszük.
Gyakorlatias tanácsok a füstölt húsos lencsefőzelék elkészítéséhez.
A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.
Ehhez fontos tudni, hogy a mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, a hagyma és a fokhagyma adja a csípős ízt, míg a sós ízt magával a füstölt hússal visszük be a főzelékbe.
A füstölt húsnak bátran válasszunk olyat, ami számunkra megfelelő. A füstölt csülök helyet választhatunk akár tarját, akár oldalast, sonkát, de akár füstölt kolbászt is, ha azt szeretjük.
Ami fontos, a füstölt kolbászt nem kell túl sokáig előfőzni, elegendő a lencse előtt 10-20 perccel beletenni a főzőlébe.
Mindegyiktől füstölt hústól egy picit más lesz a karaktere a lencsefőzeléknek, de pont ez adja a ennek a főzeléknek a változatosságát.
Fontos: A receptből nem véletlen maradt ki a só! A füstölt húsokat sós lében szokták pácolni füstölés előtt. S belőlük a főzés során a pácolás során belekerült só egy része ki szokott oldódni. Ezért az elkészült főzelék sósságát a végén érdemes ellenőrizni.
Ha házi füstölt húst használunk, mely túlságosan is sós lehet, érdemes azt a főzés előtt egy fél nappal beáztatni, hogy a túl sok só egy része kioldódjon belőle.
Ha szeretnénk a csípős ízt is kiemelni a lencsefőzelékben, használhatunk dijoni mustárt is. De arra mindenképpen figyeljünk, hogy a dijoni mustár sós és csípős is. Ezért a házi füstölt húst alaposan érdemes kiáztatni.
Amennyiben nem szeretjük a mustár keserű és savanyú ízét, akkor is tegyünk a lencsefőzelékbe egy pici mustárt. S a túlzottan erős ízeket harmonizáljuk kevés cukorra (a fenti mennyiséghez elegendő egy csapot evőkanállal).
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket füstölt hússal, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.