Lencsefőzelék kolbásszal

Lencsefőzelék recept kolbásszal, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, mustárral, tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.

Mely nem mellesleg finom, laktató és tele van tápanyagokkal. S amit a serpenyőben kisütött kolbász jól kiegészít.

Először megnézzük, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni a lencsefőzeléket kolbásszal. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsefőzelék kolbásszal

Lencsefőzelék recept sült kolbásszal

A lencsefőzelékhez két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt, s hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy dobozba belefér.
Majd mellé teszünk egy megpucolt vöröshagymát, néhány áttört fokhagymát, babérlevelet, mustárt és sót, és elkezdjük főzni.
Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük a tűzhelyet, s legalább 10 percig főzzük.
Míg fő a lencse, a kolbászt karikára vágjuk.
Majd egy közepes hőálló tálban előkészítjük a tejfölös habarást, a tejfölt és a lisztet csomómentesen elkeverve.
Amikor a lencse kezd megpuhulni, egy merőkanálnyit a lencse főzőlevéből a tejfölös habaráshoz adunk.
Jól elkeverjük habarással. Majd még egy merőkanállal elkeverjük a tejfölös habarást.
Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a lencséhez.
További 5-10 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik a habarástól.
Közben a kolbászokat elkezdjük kisütni, pár perc után megforgatva, hogy mind a két oldala picit ress legyen.
A kisült kolbászkarikákat a lencsefőzelék mellé tesszük tálaláskor.
A lencsefőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • hőálló tál a habarás elkészítéséhez
  • fokhagymanyomó vagy reszelő
  • közepes serpenyő

A főzelék hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg lencse (2 doboz konzerv)
  • 1-2 db babérlevél
  • 3-4 dl víz
  • 1 kiskanál
  • 1 teáskanál mustár
  • 20-30 dkg füstölt kolbász
  • 2-3 evőkanál tejföl

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, s a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt.
    Majd hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy konzerves dobozba belefér.
  • A felhígított lencsekonzervhez hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a mustárt és a sót, és az egészet felforraljuk.
  • Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.
  • Közben elővesszük a kolbászt, s karikákra vágjuk.

Tejfölös habarás készítése

  • A tejfölt közben egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, a főzőlevéből egy merőkanállal a habaráshoz adunk.
    Jól elkeverjük a főzőlét a habarással, hogy egyenletesen folyós legyen.
  • Majd a habaráshoz még egy merőkanál főzőlevet hozzákeverünk ugyan ilyen módon.
  • Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, a hagymát kivesszük a főzelékből.
    Majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a habarást a lencséhez.
  • További 5 percig főzzük a lencsefőzeléket, míg be nem sűrűsödik a habarástól.
  • Közben egy tapadásmentes serpenyőben elkezdjük a kolbászkarikákat kisütni.
  • Pár perc után, amikor a kolbász zsírja megjelent, megfordítjuk, s a másik oldalát is ugyan annyi ideig megsütjük.
  • A kisült kolbászkarikákat a lencsefőzelék mellé tesszük tálaláskor.

Gyakorlatias tanácsok a lencsefőzelék elkészítéséhez

A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.

Ehhez fontos tudni, hogy a mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, a fokhagyma adja a csípős ízt, míg a sós ízt magával a sóval visszük be.

Ezt egészíti ki a kisütött füstölt kolbász íze, melynek zsírjából érdemes a lencsefőzelékre egy keveset rátenni.

Ha szeretnénk a tejföl savanykás ízét jobban kiemelni, akár 4 kanál tejfölből is elkészíthetjük a habarást.

Ha nem szeretjük az erős ízeket, nyugodtan tehetünk fele annyi mustárt a lencsefőzelékbe.

Ha viszont szeretjük a csípős mustárt, például a dijoni mustárt, az is tehetünk bele. De csak egy kanálnyit, mert intenzív (csípős) íze bőségesen elegendő lesz a lencsefőzelék ízesítéséhez.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Lencsefőzelék száraz lencséből

Ha nincs otthon lencsekonzervünk, csak száraz lencsénk, akkor a 30-40 dkg lencsét első lépésben 8-12 órára érdemes minimum kétszeres mennyiségű vízben beáztatni.

Mielőtt a megduzzadt lencsét elkezdjük főzni, érdemes az áztató vizet leönteni. Majd minimum 1 liter friss vízzel feltenni főzni a babérlevéllel, a hagymákkal és a mustárral.

Fontos tudni: A konzerv lencse azért fő meg picit hamarabb, mert nem csak a lében úszik alapból, hanem elő is van főzve egy picit.

Éppen ezért a tejfölös habarást is elegendő a forrás megkezdése után negyed órával előkészíteni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket kolbásszal, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencsefőzelékhez kolbásszal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése