Lencsefőzelék recept kolbásszal, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, mustárral, tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Mely nem mellesleg finom, laktató és tele van tápanyagokkal. S amit a serpenyőben kisütött kolbász jól kiegészít.
Először megnézzük, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni a lencsefőzeléket kolbásszal. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencsefőzelék recept sült kolbásszal
Eszközök
- 2 literes lábos
- hőálló tál a habarás elkészítéséhez
- fokhagymanyomó vagy reszelő
- közepes serpenyő
A főzelék hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 80 dkg lencse (2 doboz konzerv)
- 1-2 db babérlevél
- 3-4 dl víz
- 1 kiskanál só
- 1 teáskanál mustár
- 20-30 dkg füstölt kolbász
- 2-3 evőkanál tejföl
A főzelék elkészítése részletesen
- A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, s a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt.Majd hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy konzerves dobozba belefér.
- A felhígított lencsekonzervhez hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a mustárt és a sót, és az egészet felforraljuk.
- Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.
- Közben elővesszük a kolbászt, s karikákra vágjuk.
Tejfölös habarás készítése
- A tejfölt közben egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
- Amikor a lencse kezd megpuhulni, a főzőlevéből egy merőkanállal a habaráshoz adunk.Jól elkeverjük a főzőlét a habarással, hogy egyenletesen folyós legyen.
- Majd a habaráshoz még egy merőkanál főzőlevet hozzákeverünk ugyan ilyen módon.
- Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, a hagymát kivesszük a főzelékből.Majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a habarást a lencséhez.
- További 5 percig főzzük a lencsefőzeléket, míg be nem sűrűsödik a habarástól.
- Közben egy tapadásmentes serpenyőben elkezdjük a kolbászkarikákat kisütni.
- Pár perc után, amikor a kolbász zsírja megjelent, megfordítjuk, s a másik oldalát is ugyan annyi ideig megsütjük.
- A kisült kolbászkarikákat a lencsefőzelék mellé tesszük tálaláskor.
Gyakorlatias tanácsok a lencsefőzelék elkészítéséhez
A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.
Ehhez fontos tudni, hogy a mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, a fokhagyma adja a csípős ízt, míg a sós ízt magával a sóval visszük be.
Ezt egészíti ki a kisütött füstölt kolbász íze, melynek zsírjából érdemes a lencsefőzelékre egy keveset rátenni.
Ha szeretnénk a tejföl savanykás ízét jobban kiemelni, akár 4 kanál tejfölből is elkészíthetjük a habarást.
Ha nem szeretjük az erős ízeket, nyugodtan tehetünk fele annyi mustárt a lencsefőzelékbe.
Ha viszont szeretjük a csípős mustárt, például a dijoni mustárt, az is tehetünk bele. De csak egy kanálnyit, mert intenzív (csípős) íze bőségesen elegendő lesz a lencsefőzelék ízesítéséhez.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Lencsefőzelék száraz lencséből
Ha nincs otthon lencsekonzervünk, csak száraz lencsénk, akkor a 30-40 dkg lencsét első lépésben 8-12 órára érdemes minimum kétszeres mennyiségű vízben beáztatni.
Mielőtt a megduzzadt lencsét elkezdjük főzni, érdemes az áztató vizet leönteni. Majd minimum 1 liter friss vízzel feltenni főzni a babérlevéllel, a hagymákkal és a mustárral.
Fontos tudni: A konzerv lencse azért fő meg picit hamarabb, mert nem csak a lében úszik alapból, hanem elő is van főzve egy picit.
Éppen ezért a tejfölös habarást is elegendő a forrás megkezdése után negyed órával előkészíteni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket kolbásszal, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.