Lencsefőzelék recept konzervből fokhagymával, babérlevéllel, tejföllel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Mely ízletes, finom, és laktató étel, és tele van tápanyagokkal. A 4 alapíz mindegyike megjelenhet benne, ha nem félünk a dijoni mustár csípős és sós ízétől.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket konzervből, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencsefőzelék recept konzervből
Eszközök
- 2 literes lábos
A főzelék hozzávalói
- 80 dkg lencse (2 konzerv)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 db babérlevél
- 1 kiskanál só
- 3-4 dl víz
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál mustár
A főzelék elkészítése részletesen
- A két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt.Hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy dobozba belefér.
- A fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
- A fokhagymát, a babérlevelet a mustárt, és a sót hozzáadjuk a lencséhez, és elkezdjük főzni.
- A tejfölt egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
- Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s egy merőkanálnyit levéből a habaráshoz adunk.Jól elkeverjük a lét habarással. S ezt még egyszer megcsináljuk.
- Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, folyamatos keverés mellett lassan visszaöntjük a lencséhez.
- További 10 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik.
Tippek és tanácsok a konzervből készült lencsefőzelék elkészítéséhez
A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.
A mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, míg a sós ízt magával a sóval szokás bevinni.
Ha szeretnénk a csípős ízt is hozzátenni, mert szeretjük, használhatunk dijoni mustárt is. De arra figyeljünk, hogy akkor kevesebb só kell az ételbe (mert a dijoni mustár sós és csípős is).
Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy maga a fokhagyma is picit csíp, s ha arra érzékenyek vagyunk, óvatosan bánjunk a mustárral.
Ennek ellenére ha nem szeretjük annyira a keserű vagy a savanyú ízeket, akkor is tegyünk a lencsefőzelékbe egy pici mustárt. S a túlzottan erős ízeket harmonizáljuk kevés cukorra (tányéronként egy csapott teáskanálnyi bőven elegendő).
A lencsefőzeléket tálalhatjuk sült virslivel, kolbásszal, főtt tojással vagy főtt füstölt hússal.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket konzervből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.