Lencsefőzelék konzervből

Lencsefőzelék recept konzervből fokhagymával, babérlevéllel, tejföllel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

Mely ízletes, finom, és laktató étel, és tele van tápanyagokkal. A 4 alapíz mindegyike megjelenhet benne, ha nem félünk a dijoni mustár csípős és sós ízétől.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket konzervből, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsefőzelék konzervből

Lencsefőzelék recept konzervből

Amikor a lencsefőzeléket konzervből készítjük el, fontos tisztában lenni azzal, hogy elő van főzve. Ami azt fogja eredményezni, hogy pillanatok alatt megfő.
Másrészt nem kell előre elhatároznunk, hogy mikor akarunk egy jó lencsefőzeléket enni, mert a lencse főzését egyből elkezdhetjük (nem kell fél napig áztatni a lencsét a főzés előtt).
A lencsefőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A főzelék hozzávalói
  

  • 80 dkg lencse (2 konzerv)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 kiskanál
  • 3-4 dl víz
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál mustár

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt.
    Hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy dobozba belefér.
  • A fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
  • A fokhagymát, a babérlevelet a mustárt, és a sót hozzáadjuk a lencséhez, és elkezdjük főzni.
  • A tejfölt egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
  • Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s egy merőkanálnyit levéből a habaráshoz adunk.
    Jól elkeverjük a lét habarással. S ezt még egyszer megcsináljuk.
  • Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, folyamatos keverés mellett lassan visszaöntjük a lencséhez.
  • További 10 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik.

Tippek és tanácsok a konzervből készült lencsefőzelék elkészítéséhez

A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.

A mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, míg a sós ízt magával a sóval szokás bevinni.

Ha szeretnénk a csípős ízt is hozzátenni, mert szeretjük, használhatunk dijoni mustárt is. De arra figyeljünk, hogy akkor kevesebb só kell az ételbe (mert a dijoni mustár sós és csípős is).

Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy maga a fokhagyma is picit csíp, s ha arra érzékenyek vagyunk, óvatosan bánjunk a mustárral.

Ennek ellenére ha nem szeretjük annyira a keserű vagy a savanyú ízeket, akkor is tegyünk a lencsefőzelékbe egy pici mustárt. S a túlzottan erős ízeket harmonizáljuk kevés cukorra (tányéronként egy csapott teáskanálnyi bőven elegendő).

A lencsefőzeléket tálalhatjuk sült virslivel, kolbásszal, főtt tojással vagy főtt füstölt hússal.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket konzervből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencsefőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése