Babfőzelék

Babfőzelék recept hagymával, fokhagymával, rántással, ecettel és cukorral, az elkészítés részletes leírásával, lehetséges változatokkal.

Mely egy nagyszerű fehérjeforrás, s megfelelően ízesítve lehet számunkra annyira finom, hogy akár havonta többször is megfőzzük magunknak.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a babfőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

babfőzelék

Babfőzelék recept

A szárazbab főzése, hasonlóan a lencsefőzelék, már előző nap elkezdődik azzal, hogy bőséges vízbe beáztatjuk.
Másnap az áztató vizet leöntve tiszta vízzel feltesszük főni a babot. Sóval, egész hagymával, fokhagymával és babérlevéllel.
Amikor a bab megpuhul, egy világos vagy paprikás rántást készítünk hozzá, s besűrítjük vele.
Utolsó lépésben tejföllel behabarjuk, ecettel és cukorral (esetleg kevés sóval) ízesítjük.
A babfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
  • közepes tál
  • Kukta (nem feltétlen szükséges)

A főzelék hozzávalói
  

  • 30 dkg fejtett bab
  • 4-5 dl víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 teáskanál

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál olaj (vagy zsír)
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A babfőzelék elkészítésének első lépése, hogy a babot legalább a főzés előtt 6-8 órával korábban beáztassuk.
    Ekkor sok vizet magába szív, s elkezdődik a csírázás folyamata, amitől a benne lévő keményítő és fehérje elkezd átalakulni.
  • A főzés megkezdése előtt a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
  • A főzés megkezdése előtt az áztatóvizet cseréljük le, s friss hideg vízben kezdjük el főzni a babot.
    A főzővizet megsózzuk, hozzátesszük a megpucolt hagymát és fokhagymát, s babérlevelet adunk hozzá.
  • A főzés kezdetekor megjelenő habot ugyan úgy érdemes leszedni egy sűrű szűrővel, mint ahogy a húslevesnél szoktuk.
  • Mikor kezd a hagyma megfőni, kivesszük a főzőléből, mielőtt még darabjaira esne.

A rántás elkészítése

  • Amikor a bab megpuhult (lásd bővebben később), egy kis serpenyőbe tesszük az olajat és a lisztet, s közepes lángon elkezdjük a lisztet pirítani.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a főzőléből hozzámerünk egy merőkanállal, majd az egészet hozzáadjuk a megfőtt babhoz, s jól elkeverjük.
  • Ezután a tejfölt egy közepes tálban elkeverjük egy merőkanál főzőlével, majd azt is hozzákeverjük a babhoz.
  • A végén megkóstoljuk az elkészült babfőzeléket, s ízléstől függően sóval, ecettel vagy cukorral tesszük sósabbá, savanykásabbá vagy édesebbé.

Tippek és tanácsok a babfőzelék elkészítéséhez

A babfőzelék két legfontosabb pontja, hogy a bab rendesen megpuhuljon, s az ízesítése is rendben legyen.

Az első feladat sajnos nagyon nem egyértelmű, ugyanis sokféle fejtett bab létezik (fehérbab, tarkabab, mungóbab stb.).

Ezek közül van, mely már egy óra főzés alatt teljesen megpuhul. Míg más babfajták gondos áztatás ellenére is alig főnek meg két, két és fél óra alatt.

Ezért sokan a babfőzést kuktában végzik, melyben a túlnyomás miatt a víz hőfoka 100 Celsius fok fölé is mehet.

A bab a főzés hőfokára ugyanis nagyon érzékeny. Például a magasabb hegységekben (2-3000 méter felett) egy lábosban meg sem fő rendesen. Mert az alacsonyabb légnyomás miatt a víz 100 fok alatt már felforr.

 

Ha ezt az egész herce-hurcát ki akarjuk kerülni, akkor elkészíthetjük a babfőzeléket konzervből is. Csak akkor a hagyma és a fokhagyma ízét máshogy kell belecsempészni a főzelékbe.

A babfőzelék ízvilágának kialakítása

A másik pont a babfőzelék ízesítése. Aminek legfontosabb része, hogy valamilyen füstölt ízt igyekszünk becsempészni a főzőlébe. Anélkül is finom lesz, de azzal az igazi:

  • Az egyik legegyszerűbb mód erre valamilyen füstölt lében megfőzni a babot (például a sonkafőzésből megmaradt lében).
  • A másik lehetőség, ha kevés zsíron apróra vágott füstölt szalonnát megpirítunk, s arra dobjuk rá a hagymát (felkockázva). Az így elkészült szalonnás-hagymás alapra öntjük rá 7-8 dl főzővizet és az áztatás után leszűrt babot.
  • A harmadik lehetőség a füstölt íz becsempészésére, ha 30 dkg füstölt oldalast is főzünk a babbal együtt. Amit a besűrítés előtt kiveszünk a bab mellől (s felaprítva a tálaláskor mellé teszünk).

Tipp: Arra figyeljünk oda, hogy a füstölt lé és a füstölt oldalas is sós lehet, hogy ezek használatakor inkább a végén sózzunk utána, mint hogy a kezdeti túlzott sóbeviteltől az egész babfőzelék túlságosan sós (és ehetetlen) legyen.

Ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, akkor ne sima világos rántást készítsünk, hanem paprikásat. Amikor kezd a liszt pirulni (barnulni), húzzuk le a rántást a tűzről, s adjunk hozzá piros fűszerpaprikát. Alaposan elkeverve a lisztben hagyjuk kicsit megpirulni.

 

Az íz kapcsán további fontos kérdés, mennyire legyen a babfőzelék savanyú. Ami, a tejfölös habarás miatt, alapból biztos picit savanykás lesz.

  • Ha savanykásan szeretjük, akkor tehetünk a főzelékbe egy kiskanál (balzsam)ecetet, aminek a hatását lehet tompítani egy kevés cukorral.
  • Ha nem érezzük elég sósnak a főzés végén a főzeléket, nyugodtan sózzuk utána.
  • Ha pedig túl savanyú, bátran adjunk a főzelékhez kicsit több cukrot.

Tipp2: Amire mindenképpen figyeljünk, hogy a só kiemeli a savanykás ízt, ezért ha sótlannak ÉS nem eléggé savanykásnak érezzük a  babfőzeléket, előbb sózzunk, kóstoljuk még egyszer, s csak ha ekkor sem elég savanykás, akkor nyúljunk az ecethez.

Az elkészült babfőzelék kenyérrel önmagában is finom, de tálalhatjuk fasírttal, sült kolbásszal, főtt virslivel vagy pörkölttel is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a babfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a babfőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése