Zöldbabfőzelék rántással, hagymával, fokhagymával, tejföllel, kevés ecettel és cukorral, az elkészítés részletes leírásával.
Kicsit savanykásan, a tetejére tett kevés pörkölttel, egy-két fasírttal, sült kolbásszal vagy csak kenyérrel, önmagában.
Először megnézzük azt, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a zöldbabfőzeléket rántással. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.
Zöldbabfőzelék recept rántással
Equipment
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- 60-70 dkg zöldbab (sárga vajbab vagy zöldhüvelyű)
- 6-7 dl víz
- 2-3 darab babérlevél
- 1 kiskanál só
A rántás elkészítéséhez
- 3 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy kókusz- vagy olívaolaj is)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
A főzelék ízének beállításához
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál cukor
Instructions
- A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felvágjuk.A fagyasztott zöldbabot forró vízben kiolvasztjuk.
- A megpucolt és feldarabolt zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet és a sót, majd felforraljuk a vizet. Visszavéve a lángot 20-25 perc alatt puhára főzzük a zöldbabot (időnként a vizet pótolva).
- Míg megfő a zöldbab, megpucoljuk a fokhagymát, s áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn).A tejfölt pedig alaposan felkeverjük, hogy könnyebben el tudjuk majd keverni a fokhagymás rántással.
A rántás elkészítése
- Amikor a zöldbab kezd megpuhulni, egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd barnulni, a tűzről lehúzva hozzáadjuk az áttört fokhagymát és jól átkeverjük az egészet, hogy az is megpiruljanak.Majd hozzáadjuk és elkeverjük a tejfölt is, hogy a rántás lehűljön kicsit.
- Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
- Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
- A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, míg a cukorral elsimítjuk az ízeket.
Néhány gondolat a zöldbabfőzelék elkészítéséhez
A zöldbabfőzelék eredetileg sárga hüvelyű, úgynevezett vajbab félérett hüvelyéből készült idehaza.
Amióta a zöld hüvelyű bab is egyre több fele megjelent idehaza, abból is szokás készíteni zöldbabfőzeléket. Egy picikét más ízvilágú főzeléket eredményez, de a változatossághoz ez is hozzájárulhat.
Ami még hazai szemmel fura lehet, hogy a zöldhüvelyű babot szokás hosszabbra hagyni, s a főzelékben akár kisebb arasznyi babok is lehetnek.
Fontos! Ha mirelit zöldbaból készítjük ez a zöldbabfőzeléket, akkor fontos megnézni, hogy előfőzött-e. Mert ha igen, akkor a bab nagyon gyorsan megfő.
Éppen ezért a víz felforralása után egyből kezdhetjük is csinálni a rántást. (Ne kapkodjunk! Ha teszünk a főzelékbe fokhagymát, akkor azt még a zöldbab forró vízbe tevése előtt pucoljuk meg!)
Hogyan lesz változatos a zöldbabfőzelék rántással
A zöldbabfőzeléknek egyébként sokféle változata van, s ezek ugyan hasonlítanak egymásra abban, hogy a zöldbabot simán megfőzik, s behabarják, de vannak érdemi eltérések is.
- Sokan szeretik a főzelékeket paprikásan, s éppen ezért a fokhagymát egy kiskanál fűszerpaprikával együtt pirítják meg.
- Mások a fokhagymát hagyják ki, amitől kevésbé lesz karakteres a főzelék íze.
- Aki nem szereti a kesernyés ízeket, az a babérlevelet hagyhatja el.
- Babér levél helyett vagy mellett érdemes a zöldbabot kevés frissen vágott kaporral együtt főzni.
- Van, aki extra paprikásan szereti a zöldbabfőzeléket, épp ezért kevés (csípős) paprikakrémet is tesz a főzőlébe.
- Míg olyan receptet is találni az interneten, ahol az egész főzési folyamat egy apróra vágott vöröshagyma pirításával kezdődik, amire rákerül a pirospaprika (és a fokhagyma), amit felengedve készül el a zöldbab főzőleve.
Az utolsó esetben a végén a tejfölt egy lisztes-tejfölös habarással adják hozzá a megfőtt zöldbabhoz.
A másik fontos kérdés, hogy a zöldbabfőzelékben mi domináljon.
- Levesesebb legyen, s egy könnyed zöldbableveshez közelítsen.
- Sűrűbb legyen, jó sok rántással.
- Vagy inkább a zöldbab domináljon, s a kevesebb levet a tejföl és a rántás együtt tegye sűrűvé.
A fenti recept alapvetően a harmadik lehetőséget célozza meg. A másik két lehetőséghez érdemes a zöldbabot annyi vízben megfőzni, hogy a víz egy ujjnyival a babok felett legyen.
A zöldbabfőzelék magában is nagyon finom, de ehetünk hozzá sült kolbászt, fasírtot vagy pörköltet (esetleg bundáskenyeret).
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldbabfőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.