Sárgahüvelyű zöldbabfőzelék recept hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, tejfölös habarással, az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.
Mely egy ízletes, tartalmas, fehérjében gazdag, könnyű s mégis laktató főzelék, s akár télen is be tudja csempészni a nyár ízvilágát az otthonunkba.
Először megnézzük azt, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a sárgahüvelyű zöldbabfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyeln
Sárgahüvelyű zöldbabfőzelék recept
Equipment
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó vagy reszelő
- hőálló tál a habarás elkészítéséhez
Ingredients
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 70 dkg sárgahüvelyű zöldbab
- 7 dl víz
- 1-2 kiskanál só
- 2-3 babérlevél
A habarás elkészítéséhez
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál cukor
- Néhány szál petrezselyemzöld
Instructions
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát lereszeljük, vagy fokhagymanyomón áttőrjük,
- A sárgahüvelyű zöldbabot alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. A hüvelyek két végét levágjuk, s a hüvelyeket nagyjából 2 centis darabokra felaprítjuk úgy, hogy a babkezdeményeket ne vágjuk ketté.A fagyasztott zöldbabot a főzés előtt forró vízben felengedjük.
- Ezután egy lábosban a finomra vágott hagymát olajon és kevés vízen megdinszteljük.
- Amikor már kezd a hagyma üvegesedni, lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát is, s alaposan átkeverve az egészet hagyjuk, hogy picit azok is megpiruljanak.(Akkor találtuk el jól a víz mennyiségét, ha a hagyma mellől a víz pont akkorra tűnik el, amikor már kezd üvegesedni, s a fokhagyma könnyen megpirul.)
- Ezután hozzáadjuk a felaprított zöldbabot, felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, majd sózzuk, s lefedve durván 20 perc alatt puhára főzzük.
A zöldbabfőzelék behabarása
- Amikor a sárgahüvelyű zöldbab kezd megpuhulni tejfölben a lisztet alaposan (csomómentesen) elkeverjük.
- Ezután hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlevet, s alaposan elkeverjük tejföllel, felhígítjuk azt.
- Majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a megfőtt zöldbabhoz.
- A végén kevés ecettel picit még savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken.Végül cukrot hozzáadva elsimítjuk az ízeket.
- Az elkészült zöldbabfőzeléket tálakba merjük, s finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Gyakorlatias tippek a habart zöldbabfőzelék elkészítéséhez
A zöldbabfőzelék eredetileg sárga hüvelyű, úgynevezett vajbaból készült. S ehhez ragaszkodnak is.
Ennek fő oka, hogy a mostanában megjelent zöldhüvelyű zöldbabból készített főzeléknek picit más az íze, ami a magyar ízvilághoz szokott embereknek nagyon szokatlanul hat.
Fontos! Ha mirelit zöldbaból készítjük a sárgahüvelyű zöldbabfőzeléket, akkor fontos megnézni, hogy előfőzött-e. Mert ha igen, akkor a bab nagyon gyorsan megfő.
Éppen ezért a víz felforralása után érdemes egyből a habarást előkészíteni.
Habart zöldbabfőzelék változatok
A zöldbabfőzeléknek sokféle változata van, s ezek ugyan hasonlítanak egymásra abban, hogy a zöldbabot simán megfőzik, s behabarják, de vannak érdemi eltérések is.
- Sokan szeretik a főzelékeket paprikásan, s éppen ezért az elején a fokhagyma mellé pirospaprikát is tesznek.
- Mások a fokhagymát lehagyják a főzelékből, amitől kevésbé lesz karakteres a főzelék íze, de a paprika ezen tud segíteni.
- Aki nem szereti a kesernyés ízeket, az a babérlevelet hagyhatja el, habár a bab ízét a babérlevél emeli ki igazán (gondoljunk a bablevesre és a babgulyásra)
- Babér levél helyett vagy mellett szokás a zöldbabot kevés frissen vágott kaporral együtt megfőzni.
- Van, aki a zöldbabfőzelékbe kevés (csípős) paprikakrémet is tesz (a főzőlébe).
A másik fontos kérdés, hogy a zöldbabfőzelékben mi domináljon.
- A fenti recept alapvetően egy könnyed, már-már leveses főzeléket eredményez.
- Ha egy sűrűbb zöldbabfőzeléket szeretnénk, a habarás lehet másfélszer ennyi is.
- Ha viszont a zöldbabot szeretnénk, hogy domináljon benne, a behabarás előtt a főzőlevet picit el is főzhetjük.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a zöldbabfőzelék.
A klasszikus zöldbabfőzelék magában is nagyon finom, de ehetünk hozzá kolbászt, fasírtot, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sárgahüvelyű zöldbabfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.