Spenótfőzelék

Finom spenótfőzelék recept tejjel, fokhagymával, rántással s kevés sóval, az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Melyet nagyon sokan azért nem szeretnek, mert csak a menzai, a fokhagymát nélkülöző (s éppen ettől ízetlen) változatot ismerik.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen  elkészíteni a spenótfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.

spenótfőzelék

Spenótfőzelék recept

A spenótfőzelékhez a friss spenótot alaposan megmossuk, majd forrásban lévő sós vízben előfőzzük és lecsepegtetjük.
Ezután egy másik lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet és picit megpirítjuk.
Ezután a lábost lehúzva a tűzről a zúzott fokhagymát is megpirítjuk, majd a tejet hozzáöntve lehűtjük a rántást.
A spenótot hozzáadva a lábos tartalmához felfőzzük az egészet 5 perc alatt.
Végül krémesre, simára turmixoljuk az egészet, s utóízesítjük sóval, borssal. 
Bundáskenyérrel, tükörtojással, fasírttal vagy sült virslivel tálaljuk.
A spenótfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A főzelék hozzávalói
  

  • 1 kg spenót
  • 2 liter víz (a blansírozáshoz)
  • 1 evőkanál
  • ½ liter tej
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, kókuszzsír, repceolaj)
  • 2 evőkanál liszt
  • 3-4 gerezd fokhagyma

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • Ha friss spenótból készítjük el a spenótfőzeléket, akkor az első lépés, hogy egy nagyobb fazékba ¾-ig vizet tegyünk, s elkezdjük felforralni.
  • Míg a víz felforr a spenót leveleit megmossuk, eltávolítva a rajta maradt földet.
    A gyökereket és a túl vastag főereket pedig egy késsel eltávolítjuk a levelekről.
  • Amikor a víz felforrt, sót adunk hozzá, s beletesszük a spenótot fonnyadni (blansírozzuk).
    A spenót a forrás hatására hajlamos feljönni a víz tetejére, azért időnként nyomjuk vissza vízbe.
    Illetve forgassuk meg a spenótot, hogy mindegyik része egyenletesen forrázódjon le.
  • 5-6 perc forrázás után szűrőkanállal vegyük ki a spenótot a vízből, és rácsra vagy szűrőbe téve alaposan lecsepegtetjük.
  • Ezután megpucoljuk a fokhagymákat, áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.

A spenótfőzelék elkészítése

  • Egy másik lábasban felhevítjük az olajat (vagy a zsírt), hozzáadjuk a lisztet, s világos barnára pirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd megpirulni, lehúzzuk a lábast a tűzről, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s alapos keverés közben megpirítjuk egy picit azt is.
  • Majd a tejet hozzáadva lehűtjük a rántás, hozzátesszük a előfőzött spenótot, s visszatéve a tűzhelyre az egészet alaposan fölfőzzük.
  • 5-6 perc forralás után az ízek összeérnek.
    Az egészet végül összeturmixoljuk, és már tálalhatjuk is a spenótfőzeléket.

Tippek és tanácsok a spenótfőzelék elkészítéséhez

A spenót alapvetően attól finom, hogy az ízét fokhagymával kiemeljük. Tehetünk még hozzá kevés oregánót vagy rozmaringot, de fokhagyma nélkül a végeredmény nem lesz az igazi.

Amire érdemes odafigyelni, hogy ha nem friss fokhagymát használunk, hanem fokhagymakrémet, akkor ne tegyünk a spenótba sót.

Mert a fokhagymakrém annyira sós, hogy az a mennyiség, amennyit a spenóthoz hozzáteszünk, bőven képes a főzeléket sóssá tenni.

A másik fontos pont, ha nem akarunk a spenót blansírozásával pepecselni, nyugodtan használjunk fagyasztott spenótot.

Érdemes felengedni a spenótot felhasználás előtt, amit mindenképp egy mélytányérban tegyünk meg, mert a spenót levet ereszthet. Ha papírba van csomagolva a spenót, akkor felolvasztás előtt azt mindenképp távolítsuk el.

Arra viszont figyeljünk, hogyha konyhakész spenótot veszünk, s van már benne fokhagyma, ne tegyünk hozzá pluszban, mert a fokhagyma íze nagyon intenzív.

Spenótfőzelék zsemlével

Sokan nem szeretik a spenót kesernyés ízét. Nekik lehet megoldás a zsemlés változat, mely sokkal krémesebb.

  • Először 3-4 zsemlét zsemlét felkockázzuk, lábosba tesszük, bő 1 liter tejben (s esetleg némi hozzáadott vízben) elkezdjük főzni.
  • Hozzáadjuk a megpucolt és áttört fokhagymát és a sót, majd folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg a zsömle teljesen szét nem fő egy egységes péppé nem alakul.
  • Ezután hozzákeverjük a korábban előkészített spenótot (vagy a felengedett fagyasztott spenótot), s jól elkeverjük a zsömlében, s még 5 percig főzzük az egész, hogy az ízek összeérjenek.

Fontos! A zsemlés változatot nem rántjuk be, s a fokhagymát sem pirítjuk meg, hanem belefőzzük a spenótba.

Másrészt a zsemlés spenótfőzeléknél fontos, hogy a spenót az előkészítés során apróra fel legyen vágva, le legyen darálva vagy össze legyen turmixolva.

S természetesen a fokhagymára vonatkozó fenti intelmek ennél a változatnál is érvényesek.

Az elkészült spenótfőzeléket bundáskenyérrel, tükörtojással, fasírttal vagy sült virslivel tálaljuk.

Jó étvágyat a spenótfőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése