Borsófőzelék rántással

Borsófőzelék recept rántással, ahol a borsót puhára főzzük cukros-sós vízben, majd a végén besűrítjük egy tejjel felengedett rántással.

Egy könnyű és gyors főzelékrecept az év bármely részén, melyben a borsó főzőleve a rántással való besűrítés után is benne marad a főzelékben.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket rántással. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

borsófőzelék rántással

Borsófőzelék recept rántással

A borsófőzelékhez a hüvelyes borsót kifejtjük, a fagyasztott borsót forró vízben kiolvasszuk.
Ezután a borsót sós-cukros vízben puhára főzzük bő negyed óra alatt.
Amikor a borsó kezd megpuhulni, csinálunk egy világos rántást, amit felengedjük tejjel, s az egészet hozzátesszük a borsóhoz.
További 5 perc főzés hatására a tejjel felengedett rántástól a főzelék be fog sűrűsödni.
Ha kicsit zsírosabban szeretjük a főzelékeket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is.
A borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez

A főzelék hozzávalói
  

  • 80 dkg borsó (kifejtve)
  • 8 dl víz
  • 1 evőkanál (csapott)
  • 1 evőkanál cukor (púpozott)

A rántáshoz

  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszolaj vagy sertészsír is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2,5 dl tej

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A piacon vett borsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
  • A borsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót és cukrot, s bő negyed óráig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele.
  • Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük.
  • Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.

Tippek és tanácsok a borsófőzelék elkészítéséhez

A borsófőzelék elkészítése rántással rendkívül egyszerű. Azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján ízletes főzeléket készíthetünk bármilyen fajta borsóból. A rántással való sűrítés jellegzetes főzelék jellegzetességet kölcsönöz az ételnek.

Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden borsó azonos. A legtöbb piacon kapható borsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért teszünk a főzővízhez kis mennyiségű cukrot (ahogy a receptben is szerepel).

Ha sikerül beszerezni cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez.

Ugyan úgy nem érdemes túl sok extra cukrot tenni a főzelékbe akkor sem, ha konzerv borsóból készítjük el a borsófőzeléket. Mert a konzerv édes (cukros) leve a borsó ízanyagait is tartalmazza, amit kár lenne kidobni.

 

A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk. Például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.

Különféle borsófőzelék változatok

Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.

Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.

Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát (s az összezúzott fokhagymát). A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát (és a fokhagymát), csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni az egész rendesen.

 

Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízvilággal szeretik elkészíteni a borsófőzeléket, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is a felengedéskor.

Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes  folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni.

Az elkészült borsófőzelékhez ehetünk fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a borsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése