Borsófőzelék recept rántással, ahol a zöldborsót puhára főzzük cukros-sós vízben, majd a végén besűrítjük egy tejjel felengedett rántással.
Egy könnyű és gyors főzelékrecept az év bármely részén, melyben a zöldborsó főzőleve a rántással való besűrítés után is benne marad a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket rántással. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Borsófőzelék recept rántással
Eszközök
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
A főzelék hozzávalói
- 80 dkg zöldborsó
- 8 dl víz
- 1 evőkanál só (csapott)
- 1 evőkanál cukor (csapott)
A rántáshoz
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszolaj vagy sertészsír is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 2,5 dl tej
A főzelék elkészítése részletesen
- A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztottat kiengedjük forró vízben.
- A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót és cukrot, s bő negyed óráig főzzük, míg meg nem puhul.
- Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
- Az elkészült zöldborsófőzelékhez ehetünk fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltet, tükörtojást vagy akár bundás kenyeret is.
Tippek és tanácsok a borsófőzelék elkészítéséhez
A borsófőzelék elkészítése rántással rendkívül egyszerű. Azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.
A fenti recept alapján ízletes főzeléket készíthetünk bármilyen fajta zöldborsóból. A rántással való sűrítés jellegzetes főzelék jellegzetességet kölcsönöz az ételnek.
Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden zöldborsó azonos. A legtöbb piacon kapható zöldborsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért teszünk a főzővízhez kis mennyiségű cukrot (ahogy a receptben is szerepel).
Ha sikerül beszerezni cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez.
Ugyan úgy nem érdemes túl sok extra cukrot tenni a főzelékbe akkor sem, ha konzerv zöldborsóból készítjük el a borsófőzeléket. Mert a konzerv édes (cukros) leve a zöldborsó ízanyagait is tartalmazza, amit kár lenne kidobni.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk. Például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.
Különféle borsófőzelék változatok
Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.
Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát (s az összezúzott fokhagymát). A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát (és a fokhagymát), csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni az egész rendesen.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízvilággal szeretik elkészíteni a borsófőzeléket, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is a felengedéskor.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.