Borsófőzelék fagyasztott borsóból, cukros-sós vízben megfőzve, tejjel és rántással besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.
Hogy a fagyasztott borsóból minél hamarabb ízletes étel lehessen, mely máig az egyik legkedveltebb főzelék . Melyben az ízek a borsó főzőleve révén a besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a borsófőzeléket fagyasztott borsóból. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Borsófőzelék recept fagyasztott borsóból
Equipment
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
- nagyobb tál (a fagyasztott borsó kiolvasztásához)
Ingredients
- 1 kg fagyasztott borsó
- 1 liter víz
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
A rántáshoz
- 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír)
- 2 evőkanál finomlisz
- 3 dl tej
Instructions
- A fagyasztott borsót a csomagolásából kivesszük, s egy nagyobb tálba forró vizet engedünk rá, Ha sietünk, akkor az első adag forró vizet (mely a borsóra tapadt jégtől gyorsan lehűl), egy-két perc után cseréljük le.
- A borsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót és cukrot, s addig főzzük, míg meg nem puhul.
- Amikor a borsót már legalább 10-15 perce főzzük, egy közepes serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele.
- A végén hozzáadjuk a tejet is, simára elkeverjük az egészet, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
Gyakorlatias tippek a borsófőzelék elkészítéséhez
A rántással besűrített borsófőzelék elkészítése nagyon egyszerű, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.
A fenti recept alapján a fagyasztott borsóból is ízletes főzeléket készítünk. A rántással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.
Ha inkább a habarással készült verziót szereted, nézd meg a habart borsófőzelék receptet, ahol az elkészítés lépései — a borsó kiolvasztását nem nézve — pontosan ugyan az lesz, mint amikor zsenge borsóból indulunk ki.
Arra viszont mindig érdemes odafigyelni, hogy a különböző gyártók fagyasztott borsójának íze picit eltér. Ezért érdemes megkeresni azt a fagyasztott borsót, ami az ízlésünknek és a pénztárcánknak megfelel.
Másrészt a fagyasztás előtt a borsót blansírozni szokták, amitől a főzés ideje kevesebb lesz, mint a hagyományos borsófőzeléknek, ami nyers borsóból készül.
Variációk rántással készült borsófőzelékre
Aki szereti, a rántásba beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva, miután a liszt megpirult.
Ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, elkészíthetjük a borsófőzeléket paprikás rántással is. Fontos, amikor a paprikát hozzátesszük a rántáshoz, vegyük le a tűzhelyről, hogy a paprika oda ne kapjon.
Aki szereti a borsófőzeléket sűrűbb rántással, az nyugodtan készíthet a feni mennyiséghez kétszer ennyi rántást, aki pedig ízesebben szereti, tehet a tej mellé még 1 deci főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a végén a rántástól a főzelék elkezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, hogy a konyhában utána ne kelljen nagytakarítani
Vagy pedig folyamatosan kevergethetjük is a főzeléket, ha félünk attól, hogy odakap a sűrűbb rántás.
A borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket mirelitből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.