Klasszikus borsófőzelék recept zsíron megpirított hagymával, sóval, cukorral, tejjel, liszttel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely a gyerekkorunk nem túl egészséges, de nagyon finom főzeléke. Főleg ha bőven volt benne cukor, s a zsír egy kicsit kispórolták belőle, s képesek voltunk belőle nagyobb mennyiséget is befalni.
Először megnézzük, hogyan lehet könnyedén elkészíteni és gyorsan elkészíteni a klasszikus borsófőzelék. Majd azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Klasszikus borsófőzelék recept
Equipment
- 2 literes lábos
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- 2 darab borsó konzerv (30-40 dkg/darab)
- 3-4 dl víz
- 1 kiskanál só
- 2 kiskanál cukor
A rántáshoz
- 1 evőkanál étolaj (vagy zsír)
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
Instructions
- A borsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje.
- Ezután kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze. S 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót.
- Amikor a borsó kezd megfőni, serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük vele.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
Praktikus tanácsok a klasszikus borsófőzelékhez
A konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss borsóból készítenénk el.
Mert a konzerv borsó elkészítésekor részben meg is főzik (blansírozzák). Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez legfeljebb 10-15 perc szükséges.
Másrészt sokkal kevesebb só, cukor és víz kell a borsófőzelék elkészítéséhez, ha konzervet használunk, mert a konzerv borsó levét is belefőzzük a főzelékbe. Mely alapból tartalmaz hozzáadott sót és cukrot.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokon megég.
Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.
Fontos: Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát és a fokhagymát. A rántásban alaposan elkeverve, csupán a rántás hőjétől meg fognak pirulni rendesen.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének belevarázsolni a borsófőzelékbe, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.
A klasszikus borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a klasszikus borsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.