Paprikás borsófőzelék

Paprikás borsófőzelék recept dinsztelt borsóval, tejjel, kevés cukorral, és liszttel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyben a borsó dinsztelése során az íze benne marad a szemekbe, amit a tejes-lisztes habarás még inkább kiemel a hozzáadott cukorral.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a paprikás borsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

paprikás borsófőzelék

Paprikás borsófőzelék recept

A paprikás borsófőzelékhez a konzerv borsó konzervet levével együtt beleöntjük egy lábosba.
Hozzá teszünk annyi vizet, hogy épp ellepje, kevés sót és cukrot mellé téve 5-10 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a borsó kezd megpuhulni, csinálunk egy paprikás rántást, amit felengedjük tejjel, s az egészet hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz.
További 5 perc főzés hatására a tejjel felengedett rántástól a főzőlé be fog sűrűsödni.
A paprikás borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • 2 darab borsó konzerv (30-40 dkg/darab)
  • 3-4 dl víz
  • 1 kiskanál
  • 2 kiskanál cukor

A rántáshoz

  • 1 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 3 dl tej

Instructions
 

  • A borsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.
    Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje.
  • Ezután kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze.
    S 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót.
  • Amikor a borsó kezd megfőni, serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd sötétedni, lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a pirospaprikát.
    Majd a forró zsírban a paprikát hagyjuk picit megpirulni.
  • Amikor a paprika besötétedett, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük a paprikás rántással.
    Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
  • Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.

Gyakorlatias tanácsok a paprikás borsófőzelékhez

A konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss borsóból készítenénk el.

Mert a konzerv borsó elkészítésekor részben meg is főzik (blansírozzák). Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez legfeljebb 10-15 perc szükséges.

Másrészt sokkal kevesebb só, cukor és víz kell a borsófőzelék elkészítéséhez, ha konzervet használunk, mert a konzerv borsó levét is belefőzzük a főzelékbe. Mely alapból tartalmaz hozzáadott sót és cukrot.

A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokon megég.

Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.

 

Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének belevarázsolni a borsófőzelékbe, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.

Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.

A paprikás borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján az paprikás borsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a paprikás borsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése