Paprikás borsófőzelék recept dinsztelt borsóval, tejjel, kevés cukorral, és liszttel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyben a borsó dinsztelése során az íze benne marad a szemekbe, amit a tejes-lisztes habarás még inkább kiemel a hozzáadott cukorral.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a paprikás borsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Paprikás borsófőzelék recept
Equipment
- 2 literes lábos
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- 2 darab borsó konzerv (30-40 dkg/darab)
- 3-4 dl víz
- 1 kiskanál só
- 2 kiskanál cukor
A rántáshoz
- 1 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 3 dl tej
Instructions
- A borsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje.
- Ezután kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze. S 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót.
- Amikor a borsó kezd megfőni, serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a pirospaprikát.Majd a forró zsírban a paprikát hagyjuk picit megpirulni.
- Amikor a paprika besötétedett, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük a paprikás rántással.Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
Gyakorlatias tanácsok a paprikás borsófőzelékhez
A konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss borsóból készítenénk el.
Mert a konzerv borsó elkészítésekor részben meg is főzik (blansírozzák). Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez legfeljebb 10-15 perc szükséges.
Másrészt sokkal kevesebb só, cukor és víz kell a borsófőzelék elkészítéséhez, ha konzervet használunk, mert a konzerv borsó levét is belefőzzük a főzelékbe. Mely alapból tartalmaz hozzáadott sót és cukrot.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokon megég.
Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének belevarázsolni a borsófőzelékbe, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.
A paprikás borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján az paprikás borsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.