Menzás borsófőzelék konzervből, vízben puhára főzve a borsót, rántással besűrítve, s végül tejjel felengedve.
Egy egyszerű és gyors főzelékrecept, melyben a konzerv leve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a menzás borsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Menzás borsófőzelék recept
Equipment
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- 2 darab borsókonzerv (30-40 dkg/darab)
- 3-4 dl víz
- 1 kiskanál só
- 2 kiskanál cukor
A rántáshoz
- 1 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
Instructions
- A borsó konzerveket kibontjuk, s beleborítjuk a lábosba a levével együtt.Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje.
- Ezután kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze. S 5-10 perc alatt puhára főzzük a borsót.
- Amikor a borsó kezd megpuhulni, serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük vele.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
Praktikus tanácsok a menzás borsófőzelékhez
A menzás borsófőzelék kapcsán fontos tudni, hogy konzervből sokkal hamarabb elkészül a borsófőzelék, mintha fagyasztott vagy friss borsóból készítenénk el.
Mert a konzerv borsó elkészítésekor részben meg is főzik (blansírozzák). Éppen ezért elég a borsófőzelék megfőzéséhez legfeljebb 10-15 perc szükséges.
Másrészt sokkal kevesebb só, cukor és víz kell a menzás borsófőzelék elkészítéséhez, ha konzervet használunk, mert a konzerv borsó levét is belefőzzük a főzelékbe. Mely alapból tartalmaz hozzáadott sót és cukrot.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokon megég.
Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.
Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát, csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni rendesen.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a borsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest.
Akik pedig gazdagabb ízt szeretnének belevarázsolni a borsófőzelékbe, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes folyamatosan a végén folyamatosan kevergetni a borsófőzeléket. S így nehezebben is fog lekapni a végén.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a menzás borsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.