Zsenge borsófőzelék

Zsenge borsófőzelék recept dinsztelt borsóval, tejjel, kevés cukorral, és liszttel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyben a borsó dinsztelése során az íze benne marad a szemekbe, amit a tejes-lisztes habarás még inkább kiemel a hozzáadott cukorral.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zsenge borsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

zsenge borsófőzelék

Zsenge borsófőzelék recept

A zsenge borsófőzelék elkészítéséhez először a hüvelyes borsót megpucoljuk, majd a kifejtett borsót s pár épebb borsóhüvelyt átmosunk.
Ezután az egészet beletesszük egy lábosba, kevés cukrot, sót, zsiradékot és annyi vizet adunk hozzá, hogy az egészet ellepje.
10-12 perc alatt megdinszteljük a borsót, időnként megkeverve, hogy egyenletesen érje a hő,
Amikor a borsó megpuhult, a borsóhüvelyeket kihalásszuk a főzőedényből.
Majd liszttel megszórjuk a megpuhult borsó tetejét, felengedjük az egészet tejjel, s alaposan átkeverjük az egészet
5 perc alatt készre főzzük, hagyva, hogy a borsó leve besűrűsödjön.
A zsenge borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 25 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • nagyobb tál (a borsó pucoláshoz)
  • 2 literes lábos (a borsó megfőzéséhez)

Ingredients
  

  • 1 kg borsó (kifejtve)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 1 kiskanál
  • 1 evőkanál cukor

A habaráshoz

  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej

Instructions
 

  • A piacon vett borsót megpucoljuk.
    6-8 darab ép borsóhüvelyt félreteszünk, mert azt bele fogjuk főzni a borsó mellé
  • Ezután a borsót a borsóhüvelyekkel együtt beletesszük egy lábosba, kevés cukrot, sót, zsiradékot és annyi vizet adunk hozzá, hogy az egészet ellepje.
    Lassú tűzön lefedve dinszteljük a borsót 10-15 percig, időnként megkeverve.
  • Amikor a borsó megpuhult, megszórjuk liszttel, felengedjük az egészet tejjel (hogy a borsót elfedje),
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • 5 percig tovább főzzük a borsófőzeléket, hogy a krémes állaga kialakuljon.

Tippek és tanácsok a zsenge borsófőzelék elkészítéséhez

A zsenge borsófőzelék elkészítése nem bonyolult, azonban néhány fontos gondolatra érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján ízletes főzeléket készíthetünk bármilyen fajta borsóból. A habarással sűrítés igazi főzelékjelleget ad a borsófőzeléknek, de a rántás kesernyés íze kimarad belőle.

A zsenge borsónak az íze nem annyira intenzív, ezért főzünk a borsó mellé pár borsóhüvelyt is.

S pont ezért kerül kevesebb cukor is a főzőlevébe, s mivel a zsenge  borsó nem annyira keserű, mint az „érett” borsó.

Ha inkább a rántással készült változatot részesíted előnyben, nézd meg a borsófőzelék receptjét rántással.

 

Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden borsó ugyan olyan. A legtöbb piacon kapható borsó ún. velőborsó, amely enyhén kesernyés ízű. Ezért érdemes a főzővízéhez cukrot adni (ahogy a receptben is szerepel).

Ha szerencsésen találsz cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsó-főzeléket. Mivel a friss cukorborsó sokkal édesebb, mint a velőborsó, a megfőzés során nem szükséges hozzáadni cukrot.

Különböző zsenge borsófőzelék változatok

Akik szeretik a fokhagymásan a zsenge borsófőzeléket, a borsó mellé 1-2 gerezd összezúzva hozzátehetnek a dinsztelés elején. Vagy akár picit meg is piríthatják a hagyma után.

Azok, akik a főzelékeket paprikásan szeretik, az olajban a fokhagymával együtt meg is futtathatják a fűszerpaprikát a dinsztelés előtt.

 

Fontos: először melegítsük fel egy picit az olajat, pirítsuk meg a hagymát, majd a tűzhelyről lehúzva tegyük a lábosba a fokhagymát és/vagy a paprikát, nehogy túl sok hőt kapjak (hajlamosak megégni). Majd vízzel hűtsük le az egészet a borsó hozzátevése előtt.

Pár további lehetőség:

  • Azok, akik sűrűbb habarással szeretik a borsófőzeléket, bátran tehetnek a fenti mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal).
  • Míg akik ízletesebb változatot szeretnének, tehetnek mellé 1 deci főzőtejszínt is a tej mellett.
  • Akik szeretik a savanykás főzelékeket, a tej hozzáöntése előtt egy kis pohár tejfölt elkeverhetünk a tejben.

Fontos: Amikor a habarástól a végén kezd besűrűsödni a főzelék, forrás közben „köpködhet”. Hogy a sűrítés alatt folyamatosan kevergessük a főzeléket, nehogy a sűrűsödő habarás odakapjon.

Ha lisztérzékenyek vagyunk, kukoricakeményítőt vagy krumpliból készült keményítőt is használhatunk a liszt helyett, amelytől ugyan úgy be fog sűrűsödni borsófőzelék.

 

A zsenge borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a foet, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zsenge borsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése