Borsófőzelék habarással, tejjel, dinsztelt borsóval, sóval és cukorral, az elkészítés részletes leírásával.
Mert a borsó dinsztelése során benne maradnak az ízek a szemekben. S a tejes-lisztes habarás ezt még jobban kiemeli, s némi cukor hozzáadása az egész eredményt igazán finom lesz.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket habarással, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Borsófőzelék recept habarással és tejjel
Equipment
- 2 literes lábos
Ingredients
- 1 kg borsó (kifejtve)
- 1 evőkanál étolaj (lehet zsír, vaj vagy olívaolaj is)
- 5 dl víz
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1 csokor petrezselyemzöld
A habaráshoz
- 2 evőkanál finomliszt
- 5-6 dl tej
Instructions
- A piacon vett borsót megpucoljuk, vagy a fagyasztott borsót forró vízben kiengedjük.
- A lábosba tesszük az olajat, mellé a borsót és annyi vizet, ami épp ellepi Cukrot adunk hozzá, hogy a borsó édesebb legyen), majd kis lángon, fedővel lefedve pároljuk a borsót 20 percig, időnként megterve.
- Közben a petrezselymet megmossuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, s a zöld leveleket apróra összevágjuk
- Amikor a borsó kezd megpuhulni, megszórjuk a tetejét liszttel, s alaposan átkeverjük az egészet.
- Ezután az egészet felengedjük tejjel, s még egyet keverünk az egészen.
- További 5-10 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
- A cél, hogy a borsó mellett a habarás krémes és viszonylag könnyen folyós legyenHa túl sűrű lett a végeredmény, kevés tejet hozzákeverve még hígíthatunk a végeredményen.
- Az elkészült borsófőzeléket tálakba merjük, tetejét az apróra vágott petrezselyemzöldet szétosztjuk.
Tippek és tanácsok a habart borsófőzelék elkészítéséhez
A habarással készült borsófőzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.
A fenti recept alapján mindenféle borsóból ízletes főzeléket készítünk. A habarással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.
Ha inkább a rántással készült verziót szereted, nézd meg a hagyományos borsófőzelék receptet
Fontos: Nem minden borsó egyforma. A piacon a legtöbb borsó úgynevezett velőborsó, ami egy picit kesernyés, s mivel keményebb is, lassabban fő meg. Ezt ellensúlyozandó kerül a főzelékbe cukor.
Tipp: Ha szerencsésen találsz édesebb fajtát (cukorborsót) a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsó-főzeléket. Mivel a friss cukorborsó sokkal édesebb és puhább, cukor hozzáadása nélkül is finom főzeléket lehet belőle csinálni..
Tipp2: Ugyancsak nem kell cukrot adni a főzőléhez akkor sem, ha konzerv borsót használunk. Mert konzerv leve maga elegendően édes (cukros), amiben simán meg lehet dinsztelni az (előfőzött) borsót.
Egyébként is érdemes a konzerv édes levét beleönteni a lábosba, mert az édes leve részben magában szívta a borsó ízét is.
Tipp3: Ha kicsit zsírosabban szeretjük a borsófőzeléket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszint is.
Variációk tejjel habart borsófőzelékre
Néhány lehetőség:
- Aki szereti, az elején beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is a borsó mellé összezúzva.
- Aki a főzelékeket paprikásan szereti, a legelején a melegedő olajban kicsit megfuttathatják a fűszerpaprikát (akár a fokhagymával együtt).
- Aki szereti a borsófőzeléket több, sűrűbb habarással, az nyugodtan tehet a feni mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal), s 1 dl tejet.
- De sokan szeretnek a habarásba kevés tejfölt is tenni, amitől egy picit savanykássá válik a borsófőzelék.
Fontos: Amikor a végén a habarás kezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb habarás.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a borsófőzelék.
A habarással készült borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejjel habart borsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.