Tejes borsófőzelék recept dinsztelt borsóval, kevés cukorral, lisztes habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Melyben a borsó dinsztelése során az íze benne marad a szemekbe, amit a tejes-lisztes habarás még inkább kiemel a hozzáadott cukorral.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tejes borsófőzelék recept
Equipment
- 2 literes lábos
Ingredients
- 1 kg borsó (kifejtve)
- 1 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 1 kiskanál só
- 1 evőkanál cukor
A habarás elkészítéséhez
- 2 evőkanál finomliszt
- 5 dl tej
Instructions
- A piacon vett borsót megpucoljuk.A fagyasztottat kiengedjük forró vízbe téve.
- A lábosba tesszük az olajat, mellé a borsót és egy kis vizet és kevés cukrot (hogy a borsó édesebb legyen). Lassú tűzön lefedve pároljuk a borsót 15-20 percig, időnként megkeverve.
- Amikor a borsó megpuhult, megszórjuk liszttel, s átkeverjük az egészet, hogy a liszt mindenhova egyenletesen kerüljön.Majd felengedjük az egészet tejjel (hogy a borsót elfedje), s még egyszer az egészet alaposan átkeverjük.
- 5-10 percig tovább főzzük a borsófőzeléket, hogy a krémes állaga kialakuljon.
Gyakorlatias tippek a tejes borsófőzelék elkészítéséhez
A tejes borsófőzelék elkészítése nem bonyolult, azonban néhány fontos gondolatra érdemes odafigyelni.
A fenti recept alapján ízletes főzeléket készíthetünk bármilyen fajta borsóból. A habarással sűrítés igazi főzelékjelleget ad a borsófőzeléknek úgy, hogy a rántás kesernyés íze kimarad belőle.
Arra azért érdemes figyelni, hogy nem minden borsó egyforma. A legtöbb piacon kapható borsó ún. velőborsó, amely enyhén kesernyés ízű. Ezért érdemes a főzővízéhez cukrot adni (ahogy a receptben is szerepel).
Ha szerencsésen találsz cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsó-főzeléket. Mivel a friss cukorborsó sokkal édesebb, mint a velőborsó, a megfőzés során nem szükséges hozzáadni cukrot.
Ugyancsak nem kell cukrot adni a főzőléhez akkor sem, ha konzerv borsót használunk, mert konzerv leve maga elegendően édes (cukros), amiben simán meg lehet dinsztelni a borsót.
Ha inkább a rántással készült változatot részesíted előnyben, nézd meg a borsófőzelék receptjét rántással.
Különböző tejes borsófőzelék változatok
Akik szeretik a fokhagymásan a borsófőzeléket, a borsó mellé 1-2 gerezd összezúzva hozzátehetnek a dinsztelés elején.
Azok, akik a főzelékeket paprikásan szeretik, az olajban a fokhagymával együtt meg is futtathatják a fűszerpaprikát a dinsztelés előtt.
Fontos: először melegítsük fel egy picit az olajat, majd a tűzhelyről lehúzva tegyük a lábosba a fokhagymát és a paprikát, nehogy túl sok hőt kapjak (hajlamosak megégni). Majd vízzel hűtsük le a olajat a borsó hozzátevése előtt.
Azok, akik sűrűbb habarással szeretik a borsófőzeléket, bátran tehetnek a fenti mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal), míg akik ízesebb változatot szeretnének, tehetnek mellé 1 deci főzőtejszínt is a tej mellett.
Akik szeretik a savanykás főzelékeket, a habarásba kevés tejfölt is beletehetnek.
Fontos: Amikor a habarás a végén kezd besűrűsödni a főzelék, forrás közben „köpködhet”. Hogy a sűrítés alatt folyamatosan kevergessük a főzeléket, nehogy a sűrűsödő habarás odakapjon.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, kukoricakeményítőt vagy krumpliból készült keményítőt is használhatunk a liszt helyett, amelytől ugyan úgy be fog sűrűsödni borsófőzelék.
A borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejes borsófőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.