A cukorborsó főzelék receptje, melyben a cukorborsót megfőzzük, rántással besűrítjük, s tejjel felengedjük.
Mindezt úgy, hogy a cukorborsó főzőlevét felhasználjuk, s így benne maradnak az ízek a főzelékben. Úgy, hogy nem teszünk hozzá finomított kristálycukrot.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a cukorborsó-főzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Cukorborsó főzelék recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A főzelék hozzávalói
- 1 kg cukorborsó
- 1 liter víz
- só
A rántás elkészítéséhez:
- 1 evőkanál étolaj (lehet (kókusz)zsír is)
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl tej
A főzelék elkészítése részletesen
- A piacon vett cukorborsót megpucoljukHa fagyasztottan vettük, azt forró vízben kiengedjük.
- A cukorborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Addig főzzük, amíg meg nem puhul.
- Amikor a cukorborsót már legalább 10 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy (kókusz)zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlevet hozzáadunk a cukorborsó mellől, s jól elkeverjük vele.
- A végén hozzáadjuk a tejet is, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt cukorborsóhoz.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
Tippek és tanácsok a cukorborsó főzelék elkészítéséhez
A cukorborsó-főzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.
A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó. Ezért minden alkalommal győződjünk meg arról, hogy a vásárolt nyers zöldborsó ténylegesen puha, édes és lédús legyen. Különben drágán fogunk velőborsót venni.
Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a velőborsót picit másképpen érdemes elkészíteni. S ez akkor is igaz, ha a borsófőzelék rántással készül el, s akkor is, ha behabarjuk a borsófőzeléket (lisztel és tejjel).
Ha sikerül kifogni a piacon cukorborsót, akkor érdemes a kifejtés után hüvelyéből is belefőzni párat a főzelékbe. Finomabb, teltebb ízű lesz tőle (amit akár meg is ehetünk.
Apróság: A cukorborsó főzőlevéhez nem érdemes hozzáadni cukrot, mert cukorborsó belseje alapból édes (innen származik ennek a borsófajtának a neve is).
Ha viszont sikerült drágán velőborsót vennünk, s cukorborsóként megfőzzük (kihagyva a főzőléből a cukrot), a végeredmény nagy csalósás lesz, amit az utólagos cukrozástól a borsófőzelék nem lesz érdemben édesebb.
Variációk cukorborsó főzelékre
Aki szereti, a rántásba bele lehet tenni 1-2 gerezd fokhagymát is. S ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, akkor bátran csinálhatunk egy fokhagymás-paprikás rántást is a besűrítéshez.
Aki mindenki szokta a főzelékeket berántani. Ehelyett be is habarhatjuk. 2-3 evőkanál lisztet hozzáadva a főzőléhez, s tejjel felengedve az egészet egy sűrű főzeléket is csinálhatunk.
Ha ki akarjuk emelni a cukorborsó ízét, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a végén a habarás vagy a rántás kezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra a behabarás után, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk attól, hogy odakap.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
A cukorborsó főzelék magában is nagyon finom, érdemes magában enni. De ha nagyon szeretnénk, ehetünk hozzá kolbászt, fasírtot, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.