Cukorborsó főzelék

A cukorborsó főzelék receptje, melyben a cukorborsót megfőzzük, rántással besűrítjük, s tejjel felengedjük.

Mindezt úgy, hogy a cukorborsó főzőlevét felhasználjuk, s így benne maradnak az ízek a főzelékben. Úgy, hogy nem teszünk hozzá finomított kristálycukrot.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a cukorborsó-főzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

cukorborsó főzelék

Cukorborsó főzelék recept

A cukorborsó-főzelék elkészítéséhez a cukorborsót sós vízben megfőzzük.
Amikor a cukorborsó megpuhult, csinálunk egy világos rántást, felengedjük azt tejjel, s az egészet hozzátesszük a megpuhult cukorborsóhoz.
Majd az egészet készre főzzük, hagyva a rántástól besűrűsödni a cukorborsó főzeléket.
Ha ki akarjuk emelni a cukorborsó ízét, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is.
A cukorborsó főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A főzelék hozzávalói
  

  • 1 kg cukorborsó
  • 1 liter víz

A rántás elkészítéséhez:

  • 1 evőkanál étolaj (lehet (kókusz)zsír is)
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl tej

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A piacon vett cukorborsót megpucoljuk
    Ha fagyasztottan vettük, azt forró vízben kiengedjük.
  • A cukorborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Addig főzzük, amíg meg nem puhul.
  • Amikor a cukorborsót már legalább 10 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy (kókusz)zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlevet hozzáadunk a cukorborsó mellől, s jól elkeverjük vele.
  • A végén hozzáadjuk a tejet is, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt cukorborsóhoz.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.

Tippek és tanácsok a cukorborsó főzelék elkészítéséhez

A cukorborsó-főzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó. Ezért minden alkalommal győződjünk meg arról, hogy a vásárolt nyers zöldborsó ténylegesen puha, édes és lédús legyen. Különben drágán fogunk velőborsót venni.

Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a velőborsót picit másképpen érdemes elkészíteni. S ez akkor is igaz, ha a borsófőzelék rántással készül el, s akkor is, ha behabarjuk a borsófőzeléket (lisztel és tejjel).

Ha sikerül kifogni a piacon cukorborsót, akkor érdemes a kifejtés után hüvelyéből is belefőzni párat a főzelékbe. Finomabb, teltebb ízű lesz tőle (amit akár meg is ehetünk.

Apróság: A cukorborsó főzőlevéhez nem érdemes hozzáadni cukrot, mert cukorborsó belseje alapból édes (innen származik ennek a borsófajtának a neve is).

Ha viszont sikerült drágán velőborsót vennünk, s cukorborsóként megfőzzük (kihagyva a főzőléből a cukrot), a végeredmény nagy csalósás lesz, amit az utólagos cukrozástól a borsófőzelék nem lesz érdemben édesebb.

Variációk cukorborsó főzelékre

Aki szereti, a rántásba bele lehet tenni 1-2 gerezd fokhagymát is. S ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, akkor bátran csinálhatunk egy fokhagymás-paprikás rántást is a besűrítéshez.

Aki mindenki szokta a főzelékeket berántani. Ehelyett be is habarhatjuk. 2-3 evőkanál lisztet hozzáadva a főzőléhez, s tejjel felengedve az egészet egy sűrű főzeléket is csinálhatunk.

Ha ki akarjuk emelni a cukorborsó ízét, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is.

Fontos: Amikor a végén a habarás vagy a rántás kezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra a behabarás után, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk attól, hogy odakap.

Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

A cukorborsó főzelék magában is nagyon finom, érdemes magában enni. De ha nagyon szeretnénk, ehetünk hozzá kolbászt, fasírtot, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Jó étvágyat a cukorborsó-főzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése