Cukorborsó-főzelék paprikás rántással, sós vízben főtt cukorborsóval, tejjel felengedett rántással besűrítve.
Egy könnyű és gyors főzelékrecept az év bármely napjára, melyben a zöldborsó főzőleve a rántással való besűrítés után is benne marad a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a cukorborsó-főzeléket paprikás rántással. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Cukorborsó-főzelék recept paprikás rántással
Equipment
- 2 literes lábos
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- 80 dkg cukorborsó kifejtve
- 8 dl víz
- 1 evőkanál só
A paprikás rántás elkészítéséhez
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszolaj, olívaolaj vagy sertészsír is)
- 2 evőkanál finomlisz
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 3 dl tej
Instructions
- A piacon vett cukorborsót megpucoljuk, illetve a fagyasztott borsót pedig kiengedjük forró vízben.
- Az előkészített cukorborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót , s 10-15 percig főzzük, míg meg nem puhul.
- Amikor a borsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, s a rántáshoz hozzá adjuk a fűszerpaprikát, s az egészet alaposan átkeverjük.
- Amikor a fűszerpaprika besötétedett a hőtől, a rántáshoz 1-2 merőkanálnyi főzőlét adunk a cukorborsó mellől, s jól elkeverjük vele.Majd az egészhez hozzáadjuk a rántáshoz a tejet is.
- Ezután a tejjel felhígított paprikás rántást hozzákeverjük a megfőtt cukorborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
- Amikor a főzelék besűrűsödött, tálakba merhetjük, s már tálalhatjuk is.
Gyakorlatias tippek a cukorborsó-főzelék elkészítéséhez
A cukorborsó-főzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.
A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó. Ezért minden alkalommal győződjünk meg arról, hogy a vásárolt nyers zöldborsó ténylegesen puha, édes és lédús legyen. Különben drágán fogunk velőborsót venni.
Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a velőborsót picit másképpen érdemes elkészíteni. S ez akkor is igaz, ha a borsófőzelék rántással készül el, s akkor is, ha behabarjuk a zöldborsófőzeléket (lisztel és tejjel).
Ha sikerül kifogni a piacon friss cukorborsót, akkor érdemes a kifejtés után hüvelyéből is belefőzni párat a főzelékbe. Finomabb, teltebb ízű lesz tőle.
Apróság: A cukorborsó főzőlevéhez nem érdemes hozzáadni cukrot, mert cukorborsó belseje alapból édes (innen származik ennek a borsófajtának a neve is).
Különféle cukorborsó-főzelék változatok
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk. Például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.
Továbbá lehetséges az is, hogy:
- a paprikás rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetünk, miután a liszt megpirult.
- ha sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetünk kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest.
- ha pedig gazdagabb ízvilággal szeretik elkészíteni a zöldborsófőzeléket, tehetünk a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is a felengedéskor.
Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes lefedni, vagy folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni.
A cukorborsó-főzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a cukorborsó-főzeléket paprikás rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.