Zöldborsófőzelék mirelit borsóból, cukros-sós vízben megfőzve, tejjel felengedett rántással besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.
Egy hagyományos recept, melyet máig változatlan formában készítünk el. Melynek során a borsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a zöldborsófőzeléket mirelitből. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Zöldborsófőzelék recept mirelit borsóból
Equipment
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
- nagyobb tál (a mirelit borsó kiolvasztásához)
Ingredients
- 1 kg mirelit borsó
- 1 liter víz
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
A rántáshoz
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj, zsír vagy kókuszzsír is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
Instructions
- A mirelit zöldborsót a csomagolásából kivesszük, s egy nagyobb tálba forró vizet engedünk rá, Ha sietünk, akkor az első adag forró vizet (mely a borsóra tapadt jégtől gyorsan lehűl), egy-két perc után cseréljük le.
- A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót és cukrot, s addig főzzük, míg meg nem puhul.
- Amikor a borsót már legalább 10-15 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele.
- A végén hozzáadjuk a tejet is, simára elkeverjük az egészet, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
Gyakorlatias tippek a zöldborsófőzelék elkészítéséhez
A zöldborsófőzelék elkészítése nagyon egyszerű, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.
A fenti recept alapján bármilyen fagyasztott borsóból ízletes főzeléket készítünk. A rántással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.
Arra viszont mindig érdemes odafigyelni, hogy a különböző gyártók mirelit zöldborsójának íze picit eltér. Ezért érdemes megkeresni azt a fagyasztott zöldborsót, ami az ízlésünknek és a pénztárcánknak megfelel.
Másrészt a fagyasztás előtt a zöldborsót blansírozni szokták, amitől a főzés ideje kevesebb lesz, mint a hagyományos zöldborsófőzeléknek, ami nyers zöldborsóból készül.
Variációk mirelit borsóból készült borsófőzelékre
Néhány lehetőség:
- Aki szereti, a rántásba beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva, miután a liszt megpirult.
- Ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, elkészíthetjük a zöldborsófőzeléket paprikás rántással is.
- Aki szereti a borsófőzeléket sűrűbb rántással, az nyugodtan készíthet a feni mennyiséghez kétszer ennyi rántást.
- Ha pedig ízesebben szeretjük a borsófőzeléket, hozzákeverhet a főzelékhez még 1 deci főzőtejszínt is a besűrítés közben.
Ha inkább a habarással készült verziót szereted, nézd meg a habart borsófőzelék receptet, ahol az elkészítés lépései — a borsó kiolvasztását nem nézve — pontosan ugyan az lesz, mint amikor zsenge borsóból indulunk ki.
Fontos: Amikor a végén a rántástól a főzelék elkezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb rántás.
A zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldborsófőzeléket mirelit borsóból, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.