Zöldborsófőzelék rántással

Zöldborsófőzelék recept rántással, cukros-sós vízben főtt zöldborsóval, tejjel felengedett rántással besűrítve.

Egy könnyű és gyors főzelékrecept az év bármely napjára, melyben a zöldborsó főzőleve a rántással való besűrítés után is benne marad a főzelékben.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsófőzeléket rántással. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

 

zöldborsófőzelék rántással

Zöldborsófőzelék recept rántással

A zöldborsófőzelékhez a hüvelyes zöldborsót kifejtjük, a fagyasztott zöldborsót forró vízben kiolvasszuk.
Ezután a zöldborsót sós-cukros vízben puhára főzzük bő negyed óra alatt.
Amikor a zöldborsó kezd megpuhulni, csinálunk egy világos rántást, amit felengedjük tejjel, s az egészet hozzákeverjük a puhára főzött zöldborsóhoz.
További 5 perc főzés hatására a tejjel felengedett rántástól a főzelék be fog sűrűsödni.
A végén tálakba szedjük, s a tetejét finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
A zöldborsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • 80 dkg zöldborsó (kifejtve)
  • 8 dl víz
  • 1 evőkanál (csapott)
  • 1 evőkanál cukor (púpozott)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A rántáshoz

  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszolaj, olívaolaj vagy sertészsír is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2-3 dl tej

Instructions
 

  • A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, illetve a fagyasztott zöldborsót pedig kiengedjük forró vízben.
  • A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót és cukrot, s bő negyed óráig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Közben a petrezselymet megmossuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, s a zöld leveleket apróra összevágjuk
  • Amikor a zöldborsó kezd megpuhulni, egy serpenyőben olajon elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s jól elkeverjük vele.
  • Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük.
  • Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
  • Az elkészült zöldborsófőzeléket tálakba merjük, tetejét az apróra vágott petrezselyemzöldet szétosztjuk.

Tippek és tanácsok a zöldborsófőzelék elkészítéséhez

A zöldborsófőzelék elkészítése rántással rendkívül egyszerű. Azonban vannak néhány fontos szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján ízletes főzeléket készíthetünk bármilyen fajta zöldborsóból. A rántással való sűrítés jellegzetes főzelék jellegzetességet kölcsönöz az ételnek.

Mindig fontos figyelmet fordítani arra, hogy nem minden zöldborsó azonos. A legtöbb piacon kapható zöldborsó ún. velőborsó, amely enyhén keserű ízű. Ezért teszünk a főzővízhez kis mennyiségű cukrot (ahogy a receptben is szerepel).

Ha sikerül beszerezni cukorborsót a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsófőzeléket, amely sokkal édesebb, így nem szükséges hozzáadni cukrot a főzővízhez.

 

Ugyan úgy nem érdemes túl sok extra cukrot tenni a főzelékbe akkor sem, ha konzerv zöldborsóból készítjük el a zöldborsófőzeléket. Mert a konzerv édes (cukros) leve a zöldborsó ízanyagait is tartalmazza, amit kár lenne kidobni.

A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk. Például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is. Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.

Különféle zöldborsófőzelék változatok

Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.

Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.

 

Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát (s az összezúzott fokhagymát). A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát (és a fokhagymát), csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni az egész rendesen.

Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a zöldborsófőzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest. Akik pedig gazdagabb ízvilággal szeretik elkészíteni a zöldborsófőzeléket, tehetnek a tej mellé még 1 deciliter főzőtejszínt is a felengedéskor.

Fontos: Amikor a rántástól a főzelék kezd besűrűsödni a főzés végén, forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes  folyamatosan kevergetni, hogy ne tudjon odakapni.

A zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldborsófőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a rántással készült zöldborsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése