Ízletes sóskafőzelék recept tejjel, tejföllel, pirított hagymával, kevés cukorral és sóval, az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíthetjük kicsit szálasra, vagy lehet teljesen krémes is, a lényeg, hogy a sóska semmivel össze nem téveszthető íze az év bármely napján nagyszerű választás egy könnyed ebédhez vagy vacsorához.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a sóskafőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.
Sóskafőzelék recept
Eszközök
- 3 literes fazék
A főzelék hozzávalói
- 60 dkg sóska
- 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, kókuszolaj)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
A főzelék elkészítése részletesen
- A sóska leveleiről a vastag ereket és a szárat levágjuk. Majd több alkalommal is megmossuk, míg a mosóvízben már nem találunk homokot, földet.
- Ezután a leveleket apróra felvágjuk.
- A hagymát is megpucoljuk, s apróra felkockázzuk.
- Ezután a lábosba beleöntjük az olajat és a hagymát, s közepes lángon elkezdjük a hagymát pirítani.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzátesszük a megpucolt sóskát, és a hagymás alapon elkezdjük megfonnyasztani. A fő hatására a sóska össze fog esni, és levet fog ereszteni.
- Miután a sóska elfőtte a levét, felöntjük tejjel, és a tejjel főzzük további 10 percig.
- Amikor a sóska teljesen megpuhult, a tejfölt alaposan elkeverjük a liszttel. Majd 1 deci tejet hozzáadunk a habaráshoz, hogy hígabb legyen, és folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a sóskához.
- Végül sóval és cukorral beállítjuk a sóskafőzelék végleges ízét.(A só kiemeli a sóska ízét, a cukor pedig picit semlegesíti a sóska savanykás jellegét.)
Pár gondolat a sóskafőzelék elkészítéséhez
A sóskafőzelék alapja a rendesen megpucolt és átmosott sóska.
Ha nem vágjuk ki a sóska vastag főerét, akkor a végeredménybe kemény, fás részek maradnak. Arról nem beszélve, hogy a sóska redőiben benne maradó homokszemek nagyon kellemetlenül tudnak a fogunk alatt sercegni…
A második pont, hogy a sóskafőzelékből a hagymát bátran el lehet hagyni. Kicsit más lesz az íze, de a felmelegített olajra közvetlenül is rádobhatjuk a megpucolt sóskát.
Ha nem szeretjük a sóskát tejfölösen, a tej hozzáadása előtt, amikor a sóska már elfőtte a levét, megszórhatjuk finomliszttel.
Párat keverve az egészen a lisztet picit megpirítjuk, majd a receptben szereplő tej duplájával (5-6 decivel) felöntjük és 8-10 perc alatt készre főzzük.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a sóska főzelék.
Ha a simára aprított sóskát szeretjük, vagy krémes sóskamártást készítünk például sült húshoz, akkor egy botmixerrel simára apríthatjuk a főzés után az elkészült főzeléket.
Főtt krumplival és főtt tojással, tükörtojással esetleg sült virslivel tálalhatjuk.