Sóskafőzelék

Ízletes sóskafőzelék recept tejjel, tejföllel, pirított hagymával, kevés cukorral és sóval, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíthetjük kicsit szálasra, vagy lehet teljesen krémes is, a lényeg, hogy a sóska semmivel össze nem téveszthető íze az év bármely napján nagyszerű választás egy könnyed ebédhez vagy vacsorához.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a sóskafőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni menet közben.

sóskafőzelék

Sóskafőzelék recept

A friss sóska levelekből indulunk ki, akkor a vastag ereket és a szárat vágjuk le a levélről. Majd a leveleket vágjuk fel apróra.
Az olajon egy lábosban megpirítjuk a felaprított vöröshagymát.
Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzátesszük a megpucolt sóskát, és a hagymás alapon elkezdjük megfonnyasztani.
Öt perc után, amikor a sóska már összeset, felöntjük tejjel, és a tejjel főzzük további 10 percig.
Amikor a sóska teljesen megpuhult, a tejfölt alaposan elkeverjük a liszttel. Majd 1 deci tejet hozzáadunk, hogy hígabb legyen a habarás, és folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a sóskához.
Végül sóval és cukorral beállítjuk a sóskafőzelék végleges ízét.
A sóskafőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék

A főzelék hozzávalói
  

  • 60 dkg sóska
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, kókuszolaj)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál cukor

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A sóska leveleiről a vastag ereket és a szárat levágjuk. Majd több alkalommal is megmossuk, míg a mosóvízben már nem találunk homokot, földet.
  • Ezután a leveleket apróra felvágjuk.
  • A hagymát is megpucoljuk, s apróra felkockázzuk.
  • Ezután a lábosba beleöntjük az olajat és a hagymát, s közepes lángon elkezdjük a hagymát pirítani.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzátesszük a megpucolt sóskát, és a hagymás alapon elkezdjük megfonnyasztani.
    A fő hatására a sóska össze fog esni, és levet fog ereszteni.
  • Miután a sóska elfőtte a levét, felöntjük tejjel, és a tejjel főzzük további 10 percig.
  • Amikor a sóska teljesen megpuhult, a tejfölt alaposan elkeverjük a liszttel.
    Majd 1 deci tejet hozzáadunk a habaráshoz, hogy hígabb legyen, és folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a sóskához.
  • Végül sóval és cukorral beállítjuk a sóskafőzelék végleges ízét.
    (A só kiemeli a sóska ízét, a cukor pedig picit semlegesíti a sóska savanykás jellegét.)

Pár gondolat a sóskafőzelék elkészítéséhez

A sóskafőzelék alapja a rendesen megpucolt és átmosott sóska.

Ha nem vágjuk ki a sóska vastag főerét, akkor a végeredménybe kemény, fás részek maradnak. Arról nem beszélve, hogy a sóska redőiben benne maradó homokszemek nagyon kellemetlenül tudnak a fogunk alatt sercegni…

A második pont, hogy a sóskafőzelékből a hagymát bátran el lehet hagyni. Kicsit más lesz az íze, de a felmelegített olajra közvetlenül is rádobhatjuk a megpucolt sóskát.

Ha nem szeretjük a sóskát tejfölösen, a tej hozzáadása előtt, amikor a sóska már elfőtte a levét, megszórhatjuk finomliszttel.

Párat keverve az egészen a lisztet picit megpirítjuk, majd a receptben szereplő tej duplájával (5-6 decivel) felöntjük és 8-10 perc alatt készre főzzük.

 

Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a sóska főzelék.

Ha a simára aprított sóskát szeretjük, vagy krémes sóskamártást készítünk például sült húshoz, akkor egy botmixerrel simára apríthatjuk a főzés után az elkészült főzeléket.

Főtt krumplival és főtt tojással, tükörtojással esetleg sült virslivel tálalhatjuk.

Jó étvágyat a sóskafőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése