Borsófőzelék habarással

Borsófőzelék recept habarással, dinsztelt borsóval, tejjel, sóval, kevés cukorral, az elkészítés részletes leírásával.

Mert a borsó dinsztelése során benne maradnak az ízek a szemekben. S a tejes-lisztes habarás ezt még jobban kiemeli, s némi cukor hozzáadása az egész eredményt igazán finom lesz.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsófőzeléket habarással, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

borsófőzelék habarással

Borsófőzelék recept habarással

A borsófőzelék elkészítéséhez a borsót megpucoljuk, illetve a fagyasztott borsót kiolvasszuk forró vízben
Ezután megpároljuk a borsót kevés vízen és zsiradékon, időnként megkeverve azt.
Amikor a borsó kezd megpuhulni, liszttel megszórjuk a tetejét, alaposan átkeverjük, majd felengedjük tejjel.
Ezután még egyszer átkeverjük az egészet, s készre főzzük 5-10 perc alatt, amitől a borsófőzelék leve be fog sűrűsödni.
A habarással készült borsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos

Ingredients
  

  • 1 kg borsó (kifejtve)
  • 1 evőkanál étolaj (lehet zsír, vaj vagy olívaolaj is)
  • 3-4 dl víz
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál cukor

A habaráshoz

  • 2 evőkanál finomliszt
  • 6 dl tej

Instructions
 

  • A piacon vett borsót megpucoljuk, vagy a fagyasztott borsót forró vízben kiengedjük.
  • A lábosba tesszük az olajat, mellé a borsót, a só és a cukrot. S annyi vizet, ami éppen ellepi.
    Lassú tűzön lefedve pároljuk a borsót 10-15 percig, időnként megkevergetve.
  • Amikor a borsó kezd megpuhulni, megszórjuk a tetejét liszttel, s alaposan elkeverjük a borsóval.
  • Majd az egészet felengedjük tejjel, s még egyet keverünk az egészen.
  • További 5-10 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
  • A cél, hogy a borsó mellett a habarás krémes és viszonylag könnyen folyós legyen
    Ha túl sűrű lett a végeredmény, kevés tejet hozzákeverve még hígíthatunk a végeredményen.

Tippek és tanácsok a habart borsófőzelék elkészítéséhez

A habarással készült borsófőzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján mindenféle borsóból ízletes főzeléket készítünk. A habarással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.

Ha inkább a rántással készült verziót szereted, nézd meg a hagyományos borsófőzelék receptet

Fontos: Nem minden borsó egyforma. A piacon a legtöbb borsó úgynevezett velőborsó, ami egy picit kesernyés, s mivel keményebb is, lassabban fő meg. Ezt ellensúlyozandó kerül a főzelékbe cukor.

Tipp: Ha szerencsésen találsz édesebb fajtát (cukorborsót) a piacon, érdemes készíteni belőle egy finom cukorborsó-főzeléket. Mivel a friss cukorborsó sokkal édesebb és puhább, cukor hozzáadása nélkül is finom főzeléket lehet belőle csinálni..

 

Tipp2: Ugyancsak nem kell cukrot adni a főzőléhez akkor sem, ha konzerv borsót használunk. Mert konzerv leve maga elegendően édes (cukros), amiben simán meg lehet dinsztelni az (előfőzött) borsót.

Egyébként is érdemes a konzerv édes levét beleönteni a lábosba, mert az édes leve részben magában szívta a borsó ízét is.

Tipp3: Ha kicsit zsírosabban szeretjük a borsófőzeléket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszint is.

Variációk habarással készült borsófőzelékre

Néhány gyakori lehetőség:

 

  • Aki szereti, az elején beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is a borsó mellé összezúzva.
  • Aki a főzelékeket paprikásan szereti, az a legelején a melegedő olajban kicsit megfuttathatják a fűszerpaprikát (akár a fokhagymával együtt).
  • Aki szereti a borsófőzeléket több, sűrűbb habarással, az nyugodtan tehet a feni mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal), s 1 dl tejet.
  • De sokan szeretnek a habarásba kevés tejfölt is tenni, amitől egy picit savanykássá válik a borsófőzelék.

Fontos: Amikor a végén a habarás kezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb habarás.

Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a borsófőzelék.

A habarással készült borsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsófőzeléket habarással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a habarással készült borsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése