Sárgaborsó-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, római köménnyel, korianderrel és fűszerpaprikával, az elkészítés részletes leírásával.
Ezen kívül a sárgaborsó főzelék egy igazán jó fehérjeforrás, s tele van rostokkal és ásványi anyagokkal.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sárgaborsó-főzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Sárgaborsó-főzelék recept
A főzelék hozzávalói
- ½ kg sárgaborsó
- 3 babérlevél
- 1 evőkanál só
- bors (ízlés szerint)
A rántás elkészítéséhez:
- 1 dl napraforgóolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál fűszerpaprika
A főzelék elkészítése részletesen
- A sárgaborsót átmossuk, s bőséges vízbe beáztatjuk legalább 8-12 órára.
- A megdagadt sárgaborsót leszűrjük, majd kétszeres mennyiségű vízben elkezdjük lassan főzni.
- A sárgaborsó a főzés elején ugyan úgy felhabzik, mint a vörös húsok, amit érdemes kanállal vagy kisebb szűrőkanállal leszedni.
- Amikor a habosodás abbamaradt, hozzátesszük a babérleveleket, a sót (és esetlegesen a borsot). 25-30 perc alatt a sárgaborsó meg fog puhulni.
- Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
Hagymás-fokhagymás rántás készítése:
- Amikor a sárgaborsó megpuhult egy serpenyőben olajat teszünk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, s megpirítjuk őket.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a koriandert, a római köményt és a fűszerpaprikát. Jól átkeverjük, hogy ezek is egy picit megpiruljanak.
- Majd rászórjuk a lisztet, hogy az is megpiruljon egy picit.
- Utána hozzáadunk 1-2 merőkanállal a főzőléből, s jól felhígítjuk vele a rántást.
- Majd a rántást hozzáadjuk a megfőtt sárgaborsóhoz.Jól elkeverjük, s még egyet forralunk rajta, hogy besűrűsödjön a főzelék.
Tippek és tanácsok a sárgaborsó-főzelék elkészítéséhez
A sárgaborsó attól volt két dolog miatt utált kaja a menzán.
Az egyik, hogy maga a sárgaborsó szemei kemények voltak. Azért kell alaposan beáztatni, hogy ezt elkerüljük.
A másik baj az ízével volt, ami alapvetően egy semleges, kicsit kesernyés. Ha nem adunk hozzá fűszereket, akkor csak a nagy semmit fogjuk enni.
- Ebben a receptben nem volt túl sok fűszer, igazodva a magyar hagyományokhoz.
- De aki szeret kísérletezni, az bátran tehet mellé egy-két zöldfűszert még: petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy lestyánt. Ezektől az íze kicsit lágyabb lesz.
- S aki szereti a csípőset, kevés csilit vagy pirosaranyat is tehet bele.
További lehetőség a sárgaborsófőzelék finomabbá tételéhez, ha az áztatás után a sárgaborsót valamilyen húsos alaplében főzzük meg.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, akkor nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a sárgaborsó-főzelék.
Tejföllel, pirított baconnel, sült hússal, virslivel bélszínrolóval vagy fasírttal tálaljuk.
Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Aki nem szereti annyira az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhat őrölt fehér- vagy tarkaborsot is a főzelék elkészítéséhez.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sárgaborsó-főzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.