Egyszerű vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, leveskockával és sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek ízvilága picit más, mint az idehaza ismert lencsefőzeléké. S emellett picikét fűszeresebb, és a benne főtt lencse némileg puhább is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a vöröslencse-főzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Egyszerű vöröslencse főzelék recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A főzelék hozzávalói
- 30 dkg vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj (lehet kókuszolaj is)
- 1 teáskanál só
- 2-3 csipet őrölt fekete bors (lehet tarka is)
- 7 dkg sűrített paradicsom
- 8 dl víz
- 1 teáskanál mustár (ne legyen túl csípős)
- 2 db babérlevél
- 2 dl natúr joghurt
A főzelék elkészítése részletesen
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni az olívaolajon (kevés vizet hozzáadva.S míg dinsztelődik, közben megsózzuk, megborsozzuk.
- A dinsztelés végén lehúzzuk a fazekat, hozzátesszük dinsztelt hagymához az áttört fokhagymát.Alaposan összekeverjük az egészet, s hagyjuk, hogy egy dinsztelt hagyma hőjétől a fokhagyma is picit megpiruljon (s megjelenjen az illata).
- A végén hozzáadjuk a lencsét és a babérleveleket, majd lassú tűzön 15 percig főzzük.(Ha túlságosan elfőné a levét, akkor pótoljuk a vizet.)
- Az elkészült főzeléket lehúzzuk a tűzről. Apránként hozzákeverjük a natúr joghurtot.Majd a tűzhelyre visszatéve a fazekat majd még egyet forralunk rajta.
- Az elkészült vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.
Gyakorlatias tanácsok az egyszerű vöröslencse-főzelék elkészítéséhez.
A vöröslencse-főzelék sokféle módon elkészíthető. Ebben a receptben egy egyszerű, könnyen elkészíthető, kevés fűszert tartalmazó vöröslencse főzelék szerepel.
Ha egy tartalmasabb, zöldségesebb változatra vágyunk, a főzés elején a 20 dkg vöröslencséhez hozzáadhatunk 1 szál sárgarépát vagy pasztinákot és egy közepes krumplit (megpucolva és apró kockákra vágva).
Ha szeretjük az intenzívebben fűszeres, esetleg csípős (indiai jellegű) ételeket, nyugodtan adhatunk a fenti recepthez további fűszereket is:
- 1 teáskanál kurkumát
- 1 evőkanál koriandermagot
- 1 teáskanál római köményt
- 1 kisebb darab gyömbért
De ugyancsak nagyszerű választás az indiai vöröslencse leves, melyet sok esetben annyira sűrűn tálalnak, mint idehaza a főzelékeket.
Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan azzal is felönthetjük a főzelék alapját. Avval is finom lesz a végeredmény.
Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé némileg befolyásolni fogja a vöröslencse-főzelék ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.
A vöröslencse-főzelékhez a legjobb választás a többféle húst tartalmazó húsleves alaplé, de vegetáriánusként bátran használhatunk zöldség alaplét is.
Érdemes kipróbálni, mert a vöröslencse nagyszerű fehérje és ásványi anyag forrás, hasonlóan az idehaza is jól ismert barna lencséhez.
Tipp: Aki szereti a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
S ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Amennyiben szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a fenti fűszereken kívül egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján ezt az egyszerű vöröslencse főzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.