Egyszerű vöröslencse főzelék

Egyszerű vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, leveskockával és sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek ízvilága picit más, mint az idehaza ismert lencsefőzeléké. S emellett picikét fűszeresebb, és a benne főtt lencse némileg puhább is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a vöröslencse-főzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

egyszerű vöröslencse főzelék

Egyszerű vöröslencse főzelék recept

Az egyszerű vöröslencse főzelékhez a vöröshagymát megdinszteljük olívaolajon (kevés vízzel). Közben sózzuk s borsozzuk.
Amikor a hagyma kezd megpirulni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s azt is hagyjuk, hogy egy picit megpiruljon.
Amikor a fokhagyma illata is megjelent, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a mustárt is, s jól elkeverjük a dinsztelt hagymával.
Ezután az egészet felengedjük vízzel, hozzáadunk egy zöldségleves kockát, babérlevelet és az átválogatott és megmosott vöröslencsét.
Negyed óra főzés után apránként hozzákeverjük a joghurtot, s egyet még forralunk rajta.
Az elkészült vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.
Az egyszerű vöröslencse főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A főzelék hozzávalói
  

  • 30 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj (lehet kókuszolaj is)
  • 1 teáskanál
  • 2-3 csipet őrölt fekete bors (lehet tarka is)
  • 7 dkg sűrített paradicsom
  • 8 dl víz
  • 1 teáskanál mustár (ne legyen túl csípős)
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl natúr joghurt

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni az olívaolajon (kevés vizet hozzáadva.
    S míg dinsztelődik, közben megsózzuk, megborsozzuk.
  • A dinsztelés végén lehúzzuk a fazekat, hozzátesszük dinsztelt hagymához az áttört fokhagymát.
    Alaposan összekeverjük az egészet, s hagyjuk, hogy egy dinsztelt hagyma hőjétől a fokhagyma is picit megpiruljon (s megjelenjen az illata).
  • Ha a fokhagyma is megpuhult, hozzáadjuk az egészhez a sűrített paradicsomot és a mustárt.
    Keverünk az egészen egyet, majd felöntjük az egészet bőségesen vízzel.
  • A végén hozzáadjuk a lencsét és a babérleveleket, majd lassú tűzön 15 percig főzzük.
    (Ha túlságosan elfőné a levét, akkor pótoljuk a vizet.)
  • Az elkészült főzeléket lehúzzuk a tűzről. Apránként hozzákeverjük a natúr joghurtot.
    Majd a tűzhelyre visszatéve a fazekat majd még egyet forralunk rajta.
  • Az elkészült vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.

Gyakorlatias tanácsok az egyszerű vöröslencse-főzelék elkészítéséhez.

A vöröslencse-főzelék sokféle módon elkészíthető. Ebben a receptben egy egyszerű, könnyen elkészíthető, kevés fűszert tartalmazó vöröslencse főzelék szerepel.

Ha egy tartalmasabb, zöldségesebb változatra vágyunk, a főzés elején a 20 dkg vöröslencséhez hozzáadhatunk 1 szál sárgarépát vagy pasztinákot és egy közepes krumplit (megpucolva és apró kockákra vágva).

Ha szeretjük az intenzívebben fűszeres, esetleg csípős (indiai jellegű) ételeket, nyugodtan adhatunk a fenti recepthez további fűszereket is:

  • 1 teáskanál kurkumát
  • 1 evőkanál koriandermagot
  • 1 teáskanál római köményt
  • 1 kisebb darab gyömbért

De ugyancsak nagyszerű választás az indiai vöröslencse leves, melyet sok esetben annyira sűrűn tálalnak, mint idehaza a főzelékeket.

Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan azzal is felönthetjük a főzelék alapját. Avval is finom lesz a végeredmény.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé némileg befolyásolni fogja a vöröslencse-főzelék ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

A vöröslencse-főzelékhez a legjobb választás a többféle húst tartalmazó húsleves alaplé, de vegetáriánusként bátran használhatunk zöldség alaplét is.

Érdemes kipróbálni, mert a vöröslencse nagyszerű fehérje és ásványi anyag forrás, hasonlóan az idehaza is jól ismert barna lencséhez.

Tipp: Aki szereti a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

S ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Amennyiben szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a fenti fűszereken kívül egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján ezt az egyszerű vöröslencse főzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat ehhez az egyszerű vöröslencse-főzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése