Retro lencsefőzelék

Retro lencsefőzelék recept húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

A savanykás-kesernyés íze jót tesz az emésztésnek, finom és laktató, és tele van tápanyagokkal. S egy kis előrelátással hamar el is készíthető.

 

Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencsefőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

retro lencsefőzelék

Retro lencsefőzelék recept

A retro lencsefőzelékhez a lencsét átválogatjuk, megmossuk, és legalább 8 órára beáztatjuk kétszer annyi vízben, mint amennyi a lencse mennyisége.
Amikor a lencse a víztől alaposan megdagadt, leöntjük róla az áztatólét, melléteszünk egy megpucolt hagymát egészben, s maradék húsleves levében elkezdjük főzni.
Amikor a lencse kezd megpuhulni, egy másik (apróra összevágott) hagymát zsíron megpirítunk.
Amikor a hagyma kezd üvegesedni megszórjuk liszttel, s azt is picit megpirítjuk.
Amikor a rántásban a liszt is elkezd sötétedni, hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát is, hogy azok is megpiruljanak.
Majd a lencse főzőlevéből egy kanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy a rántás oda ne kapjon.
Ezután a rántást a főzőlével csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt lencséhez.
A retro lencsefőzelék végső ízének beállításához előbb mustárt adunk hozzá, majd egy kis karamellizált cukrot, s végül egy adag tejfölt.
A retro lencsefőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • ½ kg lencse
  • 1 liter víz (a lencse beáztatásához)
  • 8 dl húsleves lé (lehet füstölt húslé is)
  • 1 fej vöröshagyma (egészben)
  • 1-2 db babérlevél

A hagymás rántáshoz

  • 1 fej vöröshagyma (apróra összevágva)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika

A retro lencsefőzelék végső ízének beállításához

  • 2 evőkanál mustár
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál ecet (10%-os)
  • dl tejföl (20%-os)

Instructions
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Másnap a vöröshagymákat és a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
    Az egyik hagymát egészben hagyjuk. a második hagymát felkockázzuk.
    A fokhagyma gerezdeket pedig fokhagymanyomón áttörjük.
  • Amikor a lencse alaposan megdagadt, leöntjük róla az áztatólét.
    Hozzátesszük a megpucolt egész hagymát, s felöntjük a húsleveslével (vagy a füstölt hús főzőlevével).
  • A lencsét főzés közben időnként megkeverjük, s amikor a lencse kezd megpuhulni, a vöröshagymát kivesszük a főzőléből, mielőtt szétfőne.

Hagymás-fokhagymás rántás készítése

  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, a felkockázott hagymát olajon egy nagyobb serpenyőben elkezdjük pirítani.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, megszórjuk a piruló hagymát liszttel.
    Majd addig pirítjuk az egészet, amíg a liszt zsemle színű nem lesz.
  • A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát.
    Jól elkeverjük őket, s hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljanak.
  • Amikor a fokhagyma és a fűszerpaprika is elkezd megpirulni, a lencse főzőlevéből egy kanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy a rántás oda ne kapjon.
  • Ezután a rántást a főzőlével csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a megfőtt lencséhez.

A retro lencsefőzelék végső ízének kialakítása

  • A lencséhez először hozzá adjuk a mustárt, s ha esetleg szükséges, még némi sót.
  • Ezután a rántásos serpenyőben picit megpirítjuk a cukrot, hogy elkezdjen barnulni (karamellizálódni).
    Majd kevés vízzel felengedjük, s hozzáadjuk a főzőléhez.
  • Legvégül a tejfölt 1 merőkanál főzelékkel krémesre elkeverjük
    Majd felkevert tejfölt is hozzáadva a lencsefőzelékhez még egyszer alaposan átkeverjük az egészet.

Gyakorlatias tanácsok a retro lencsefőzelék elkészítéshez

A retro lencsefőzelék ízét a hozzávalók pici változtatásával könnyedén az ízlésünkre formálhatjuk.

Ha szoktunk alaplevet használni, a húsleves leve helyett egy húsos vagy egy zöldséges alaplével is elkészíthetjük a lencsefőzeléket.

Amit fontos megjegyezni, hogy a felhasznált a leveskocka (illetve alaplé) némileg befolyásolni fogja a lencsefőzelék ízét.

A hagyma pirítása is picikét alakít a lencsefőzelék ízvilágán:

  • Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát.
    Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
  • Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

S ha nem szoktunk a lencsefőzelékbe a pirospaprikát tenni, azt nyugodtan kihagyhatjuk a rántásból.

 

Tálaláskor: Mint minden főzelékek, önmagában is nagyon finom, de sokféle feltétet is választhatunk hozzá. Ehetjük akár fasírttal, akár főtt füstölt hússal, sült virslivel vagy főtt tojással is.

A virslit, főleg a füstölt virslit érdemes inkább megsütni, s nem vízben kifőzni, mert így az íze nem fő ki a főzőlébe, hanem hozzáadódik a lencséhez.

Ellentétben például azzal az esettel, amikor lencselevest készítünk virslivel, mert ott a füstölt íz a főzés révén adódik hozzá a lencséhez.

S a kenyérről se feledkezzünk el, a többféle intenzív ízhez nagyszerű kísérő lehet.

 

Retro lencsefőzelék intenzívebb ízekkel

Ha nem szeretjük a csípős ízeket, nyugodtan tehetünk fele annyi mustárt a retro lencsefőzelékbe. A rántástól így is rendesen érezni fogjuk.

Ha viszont szeretjük a csípős mustárt, például a dijoni mustárt, az is tehetünk bele. De csak egy kanálnyit, mert intenzív (csípős) íze bőségesen elegendő lesz a lencsefőzelék ízesítéséhez.

A lencsefőzelék csípősségén a bors típusával is tudunk változtatni. Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a lencsefőzelékhez egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a retro lencsefőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a retro lencsefőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése