Lencsefőzelék habarással

Lencsefőzelék recept habarással, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek kesernyés-savanykás ízvilága jót tesz az emésztésnek, s nem mellesleg finom, laktató és tele van tápanyagokkal..

Először megnézzük, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen elkészíteni a lencsefőzeléket habarással. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencsefőzelék habarással

Lencsefőzelék recept habarással

A habart lencsefőzelékhez a hagymát és fokhagymát megpucoljuk, s a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük,
Két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt, s hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy dobozba belefér.
Majd az egész hagymát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a mustárt és a sót hozzáadjuk, és elkezdjük főzni.
Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.
Közben egy közepes hőálló tálban előkészítjük a tejfölös habarást, a tejfölt és a lisztet csomómentesen elkeverve.
Amikor a lencse kezd megpuhulni, egy merőkanálnyit a lencse főzőlevéből a tejfölös habaráshoz adunk.
Jól elkeverjük habarással. Majd még egy merőkanállal elkeverjük a tejfölös habarást.
Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a lencséhez.
További 5-10 percig főzzük a lencsét, míg be nem sűrűsödik a habarástól.
A habart lencsefőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • hőálló tál a habarás elkészítéséhez
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A főzelék hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg lencse (2 darab konzerv)
  • 1-2 db babérlevél
  • 2-4 dl víz
  • 1 kiskanál
  • 1 teáskanál mustár

A tejfölös habaráshoz

  • 3 evőkanál tejföl (20%-os)
  • 1 evőkanál finomliszt

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, s a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Két lencsekonzervet felbontjuk, s a lábosba öntjük a levével együtt.
    Majd hozzámérünk még annyi vizet, mint amennyi egy konzerves dobozba belefér.
  • A felhígított lencsekonzervhez hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a mustárt és a sót, és az egészet felforraljuk.
  • Amikor a lencse felforrt, takarékra vesszük, s legalább 10 percig főzzük.

Tejfölös habarás készítése

  • A tejfölt közben egy közepes hőálló tálban elkeverjük a lisztel csomómentesre.
  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, a főzőlevéből egy merőkanállal a habaráshoz adunk.
    Jól elkeverjük a főzőlét a habarással, hogy egyenletesen folyós legyen.
  • Majd a habaráshoz még egy merőkanál főzőlevet hozzákeverünk ugyan ilyen módon.
  • Amikor a habarás a létől felmelegedett és felhígult, a hagymát kivesszük a főzelékből.
    Majd folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a habarást a lencséhez.
  • További 5 percig főzzük a lencsefőzeléket, míg be nem sűrűsödik a habarástól.

Gyakorlatias tanácsok a habart lencsefőzelék elkészítéséhez

A lencsefőzelék lelke a 4 alapíz harmóniája. Ha ezt nem sikerül úgy eltalálnunk, hogy az számunkra megfelelő legyen, nagyon kellemetlen lehet az eredmény.

Ehhez fontos tudni, hogy a mustár alapvetően egy picit kesernyés és savanykás, a tejföl picit savanykás, a lencse inkább kesernyés, a fokhagyma adja a csípős ízt, míg a sós ízt magával a sóval visszük be.

Ha szeretnénk a tejföl savanykás ízét jobban kiemelni, akár 4 kanál tejfölből is elkészíthetjük a habarást.

Ami viszont fontos, hogy a lencse mellől ne hagyjuk ki a mustárt. Ha nagyon nem szeretjük az ízét, akkor is tegyünk bele egy csapott mokkáskanálnyit az íze miatt. S a túlzottan erős ízeket harmonizáljuk kevés cukorra (egy csapott teáskanálnyit bőven elegendő elkeverni a főzelékben).

Ha szeretnénk egy kis füstölt ízt is belecsempészni a lencsefőzelékbe, azt megtehetjük az elején egy füstölt lé kocka hozzáadásával.

DE fontos, hogy ilyen esetben a lencse főzésekor ne tegyünk sót a főzőléhez, mert a füstölt lé kockában van elegendő só, amit a lencse magába tud szívni.

Az elkészült lencsefőzelék önmagában is nagyszerű étel kenyérrel, de tálalhatjuk fasírttal, sült virslivel, kolbásszal, főtt tojással vagy főtt füstölt hússal is.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Habart lencsefőzelék száraz lencséből

Ha nincs otthon lencsekonzervünk, csak száraz lencsénk, akkor a 30-40 dkg lencsét első lépésben 8-12 órára érdemes minimum kétszeres mennyiségű vízben beáztatni.

Mielőtt a megduzzadt lencsét elkezdjük főzni, érdemes az áztató vizet leönteni. Majd minimum 1 liter friss vízzel feltenni főzni a babérlevéllel, a hagymákkal és a mustárral.

S a főzésre minimum hagyjunk egy órát.

Fontos tudni: A konzerv lencse azért fő meg sokkal hamarabb, mert nem csak a lében úszik alapból, hanem elő is van főzve.

A sima lencsét viszont nem elegendő 15 percig főzni, ahhoz sokkal több idő kell. Minimum egy-másfél óra is szükséges, mire a a lencse rendesen megpuhul. Úgy, hogy előtte már ázott egy fél napot!

Éppen ezért a habarást is elegendő a forrás megkezdése után bő egy órával elkezdeni előkészíteni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencsefőzeléket habarással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a habart lencsefőzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése