Tejfölös vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, fehérborssal, mustárral és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek kesernyés-savanykás ízvilága picit fűszeresebb az idehaza ismert lencsefőzeléktől. S a vörös lencse megfőve némileg puhább is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tejfölös vöröslencse-főzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tejfölös vöröslencse főzelék recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó
- egy kisebb tál
A főzelék hozzávalói
- 35 dkg vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj (vagy vaj, kókuszolaj)
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál mustár
- 3 db babérlevél
- 1 db zöldségleves kocka
- 2 dl tejföl (20%-os)
A főzelék elkészítése részletesen
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- Az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni az olívaolajon (kevés vizet hozzáadva.S míg dinsztelődik, közben megsózzuk, megborsozzuk.
- A dinsztelés végén lehúzzuk a fazekat, hozzátesszük dinsztelt hagymához az áttört fokhagymát.Alaposan összekeverjük az egészet, s hagyjuk, hogy egy dinsztelt hagyma hőjétől a fokhagyma is picit megpiruljon (s megjelenjen az illata).
- A hozzáadjuk a hagymás-mustáros alaphoz a lencsét, a leveskockát és a babérleveleket, majd lassú tűzön 15 percig főzzük.
- Az elkészült főzeléket lehúzzuk a tűzről. Egy kisebb tálba áttesszük a tejfölt, s 1-2 merőkanál főzőlevet hozzátéve alaposan elkeverjük a tejfölt.
- Ezután a felhígított tejfölt folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a főzelékhez.S végül a tűzhelyre visszatéve a fazekat még egyet forralunk az egészen.
- Az elkészült tejfölös vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.
Gyakorlatias tanácsok a tejfölös vöröslencse-főzelék elkészítéséhez.
A vöröslencse-főzelék sokféle módon elkészíthető. Ebben a receptben egy tejfölös, nem túl fűszeres vöröslencse főzelék elkészítésének leírása szerepel.
Ha egy tartalmasabb, zöldségesebb változatra vágyunk, a főzés elején a vöröslencséhez hozzáadhatunk 1 szál sárgarépát vagy pasztinákot és egy közepes krumplit (megpucolva és apró kockákra vágva).
Ha szeretjük az intenzívebben fűszeres, esetleg csípős (indiai jellegű) ételeket, nyugodtan adhatunk a fenti recepthez további fűszereket is:
- 1 teáskanál kurkumát
- 1 evőkanál koriandermagot
- 1 teáskanál római köményt
- 1 kisebb darab gyömbért
De ugyancsak nagyszerű választás az indiai vöröslencse leves, melyet sok esetben annyira sűrűn tálalnak, mint idehaza a főzelékeket.
Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan azzal is felönthetjük a főzelék alapját. Avval is finom lesz a végeredmény.
Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé némileg befolyásolni fogja a vöröslencse-főzelék ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.
A vöröslencse-főzelékhez a legjobb választás a többféle húst tartalmazó húsleves alaplé, de vegetáriánusként bátran használhatunk zöldség alaplét is.
Érdemes kipróbálni, mert a vöröslencse nagyszerű fehérje és ásványi anyag forrás, hasonlóan az idehaza is jól ismert barna lencséhez.
Tipp: Aki szereti a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
S ha szeretjük az intenzíven borsos ízeket, akkor a fehér bors helyett használhatunk őrölt fekete- vagy tarkaborsot is.
Amennyiben szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a fenti fűszereken kívül egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján ezt a tejfölös vöröslencse főzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.