Tejfölös vöröslencse főzelék

Tejfölös vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, fehérborssal, mustárral és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek kesernyés-savanykás ízvilága picit fűszeresebb az idehaza ismert lencsefőzeléktől. S a vörös lencse megfőve némileg puhább is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tejfölös vöröslencse-főzeléket. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tejfölös vöröslencse-főzelék

Tejfölös vöröslencse főzelék recept

Az tejfölös vöröslencse főzelékhez a vöröshagymát megdinszteljük olívaolajon (kevés vízzel). Közben sózzuk s borsozzuk.
Amikor a hagyma kezd megpirulni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s azt is hagyjuk, hogy egy picit megpiruljon.
Amikor a fokhagyma illata is megjelent, hozzáadjuk a mustárt is, s jól elkeverjük a dinsztelt hagymával.
Ezután az egészet felengedjük vízzel, hozzáadunk egy zöldségleves kockát, babérlevelet és az átválogatott és megmosott vöröslencsét.
Negyed óra főzés után a főzőlével picit felhígítjuk a tejfölt, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük a főzelékhez. S a végén egyet még forralunk rajta.
Az elkészült tejfölös vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.
A tejfölös vöröslencse főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó
  • egy kisebb tál

A főzelék hozzávalói
  

  • 35 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj (vagy vaj, kókuszolaj)
  • 1 teáskanál
  • 1 mokkáskanál mustár
  • 3 db babérlevél
  • 1 db zöldségleves kocka
  • 2 dl tejföl (20%-os)

A főzelék elkészítése részletesen
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • Az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni az olívaolajon (kevés vizet hozzáadva.
    S míg dinsztelődik, közben megsózzuk, megborsozzuk.
  • A dinsztelés végén lehúzzuk a fazekat, hozzátesszük dinsztelt hagymához az áttört fokhagymát.
    Alaposan összekeverjük az egészet, s hagyjuk, hogy egy dinsztelt hagyma hőjétől a fokhagyma is picit megpiruljon (s megjelenjen az illata).
  • Ha a fokhagyma is megpuhult, hozzáadjuk az egészhez a mustárt is.
    Keverünk az egészen még egyet, majd felöntjük az egészet bőségesen vízzel.
  • A hozzáadjuk a hagymás-mustáros alaphoz a lencsét, a leveskockát és a babérleveleket, majd lassú tűzön 15 percig főzzük.
  • Az elkészült főzeléket lehúzzuk a tűzről. Egy kisebb tálba áttesszük a tejfölt, s 1-2 merőkanál főzőlevet hozzátéve alaposan elkeverjük a tejfölt.
  • Ezután a felhígított tejfölt folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a főzelékhez.
    S végül a tűzhelyre visszatéve a fazekat még egyet forralunk az egészen.
  • Az elkészült tejfölös vöröslencse főzeléket ehetjük bármilyen feltéttel, vagy akár önálló fogásként is.

Gyakorlatias tanácsok a tejfölös vöröslencse-főzelék elkészítéséhez.

A vöröslencse-főzelék sokféle módon elkészíthető. Ebben a receptben egy tejfölös, nem túl fűszeres vöröslencse főzelék elkészítésének leírása szerepel.

Ha egy tartalmasabb, zöldségesebb változatra vágyunk, a főzés elején a vöröslencséhez hozzáadhatunk 1 szál sárgarépát vagy pasztinákot és egy közepes krumplit (megpucolva és apró kockákra vágva).

Ha szeretjük az intenzívebben fűszeres, esetleg csípős (indiai jellegű) ételeket, nyugodtan adhatunk a fenti recepthez további fűszereket is:

  • 1 teáskanál kurkumát
  • 1 evőkanál koriandermagot
  • 1 teáskanál római köményt
  • 1 kisebb darab gyömbért

De ugyancsak nagyszerű választás az indiai vöröslencse leves, melyet sok esetben annyira sűrűn tálalnak, mint idehaza a főzelékeket.

Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan azzal is felönthetjük a főzelék alapját. Avval is finom lesz a végeredmény.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé némileg befolyásolni fogja a vöröslencse-főzelék ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

A vöröslencse-főzelékhez a legjobb választás a többféle húst tartalmazó húsleves alaplé, de vegetáriánusként bátran használhatunk zöldség alaplét is.

Érdemes kipróbálni, mert a vöröslencse nagyszerű fehérje és ásványi anyag forrás, hasonlóan az idehaza is jól ismert barna lencséhez.

Tipp: Aki szereti a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

S ha szeretjük az intenzíven borsos ízeket, akkor a fehér bors helyett használhatunk őrölt fekete- vagy tarkaborsot is.

Amennyiben szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a fenti fűszereken kívül egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján ezt a tejfölös vöröslencse főzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat ehhez a tejfölös vöröslencse-főzelékhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése