Kelbimbó-főzelék recept sóval, liszttel, fokhagymával, kevés zsiradékkal, az elkészítés részletes leírásával.
Egy gyors és egyszerű recept. Finom, laktató, és nem sok kalóriát tartalmaz.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kelbimbó-főzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Kelbimbó-főzelék recept
Eszközök
- 1 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A főzelék hozzávalói
- 20 dkg kelbimbó
- 6 dl víz
- 1 evőkanál só
A fokhagymás rántás elkészítéséhez
- 4 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is, ha azt szoktuk meg)
- 2 evőkanál liszt
- 1 gerezd fokhagyma
A főzelék elkészítése részletesen
- Megpucoljuk a kelbimbót a külső leveleitől.
- Közben a fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
- Maximum 8-10 perc után, amikor a kelbimbó kezd megpuhulni, zsiradékon a lisztet lassú tűzön elkezdjük pirítani, folyamatos kevergetés közben.
- Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a rántást a tűzről, s hozzáadjuk az áttört fokhagymát.
- Alaposan elkeverjük a fokhagymát a forró rántásban, míg a fokhagyma jellegzetes illatát nem kezdjük érezni.
- Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az egészhez (hogy a rántás oda ne kapjon).
- Végül az egészet jól felkeverve visszaöntjük a főzelékbe.
- Miután a rántást hozzáöntöttük a kelbimbóhoz, még pár percig főzzük, hogy rendesen besűrűsödjön a kelbimbó-főzelék.
Tippek és tanácsok a kelbimbó-főzelék elkészítéséhez
A kelbimbó nagyon hamar megfő. Ezért amikor krumplit is főzünk mellé, akkor érdemes a krumplit 6-8 percig magában főzni, hogy egyszerre készüljenek el. Ha erre nem figyelünk, a kelbimbó hajlamos teljesen szétfőni.
Főzőlének használhatunk alaplét is, vagy ha azzal nem szoktunk főzni, a főző vízbe beletehetünk egy zöldségleveskockát.
Természetesen a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a kelbimbó-főzelék ízét, ezért nem igazán jó választás egy hús alapú alaplé ebben az esetben..
Ha szeretjük a zöldfűszereket, bátran kísérletezhetünk velük. Használhatunk petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy lestyánt is.
Fontos: Egyszerre maximum egy-két általunk ismert és szeretett fűszert használjunk, mert a kelbimbó kesernyés íze nem bírja el az indiai jellegű fűszerezést.
Viszont nem javasolt hozzá a túl csípős, erős vagy kesernyés fűszer, mert maga a kelbimbó kesernyés íze nagyon kierősíti azokat. Tehát inkább kerüljük a kurkumát, a római köményt, a csilit, a borókabogyót és a babérlevelet.
Ha szeretnénk kicsit tartalmasabb főzeléket a kelbimbóból, a rántásos sűrítés helyett akár egy tejfölös habarással még egy ízt bele tudunk csempészni a főzelékbe.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kelbimbó-főzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.