Ecetes zöldbabfőzelék

Ecetes zöldbabfőzelék recept hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, rántással és tejföllel , az elkészítés részletes leírásával.

Kicsit savanykás, mégis ízletes, tápanyagokban és rostokban gazdag laktató főzelék, mely akár télen is be tudja csempészni a nyár ízvilágát az otthonunkba.

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni az ecetes zöldbabfőzeléket. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

ecetes zöldbabfőzelék

Ecetes zöldbabfőzelék recept

Az ecetes zöldbabfőzelékhez a zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felvágjuk.
A megpucolt és feldarabolt zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje. Babérlevelet és sót adunk hozzá, s felforralás után visszavéve a lángot 20-25 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a zöldbab kezd megpuhulni, paprikás rántást készítünk.
Egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát. Jól átkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, s avval alaposan elkeverjük az egészet.
Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a zöldbabfőzelék rendesen besűrűsödjön.
A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, majd- a cukorral elsimítjuk az ízeket.
Az ecetes zöldbabfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • 60-70 dkg zöldbab (sárga vajbab vagy zöldhüvelyű)
  • 6-7 dl víz
  • 2-3 darab babérlevél
  • 1 kiskanál

A rántáshoz

  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tejföl

A főzelék ízének beállításához

  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • néhány szál petrezselyemzöld

Instructions
 

  • A friss zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felvágjuk.
    A mirelit zöldbabot forró vízben kiolvasztjuk.
  • A megpucolt és feldarabolt zöldbabot egy lábasba tesszük, s annyi vizet teszünk hozzá, hogy a babot a víz rendesen ellepje.
    Hozzáadjuk a babérlevelet és a sót, majd felforraljuk a vizet. Visszavéve a lángot 20-25 perc alatt puhára főzzük a zöldbabot (időnként a vizet pótolva).
  • Míg megfő a zöldbab, megpucoljuk a fokhagymát, s áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn).
    A tejfölt pedig alaposan felkeverjük, hogy könnyebben el tudjuk majd keverni a fokhagymás rántással.

A paprikás rántás elkészítése

  • Amikor a zöldbab kezd megpuhulni, egy serpenyőben az olajon a lisztet picit megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a tűzről lehúzva hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a pirospaprikát.
    Jól átkeverjük az egészet, hogy azok is megpiruljanak, majd hozzáadjuk és elkeverjük a tejfölt is, hogy a rántás lehűljön kicsit.
  • Ezután 1-2 merőkanál főzőlevet adunk a tejföllel lehűtött rántáshoz, s alaposan elkeverjük, hogy csomómentes legyen.
  • Ezután beleöntjük az egészet a lábasba s néhány percig főzzük még, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
  • A végén az ecettel picit savanyítunk az elkészült zöldbabfőzeléken, míg a cukorral elsimítjuk az ízeket.
  • Az elkészült zöldbabfőzeléket tálakba szedjük, s apróra vágott petrezselyemmel a tetején tálalhatjuk.

Praktikus gondolatok az ecetes zöldbabfőzelék elkészítéséhez

Az ecetes zöldbabfőzelék lelke a hozzá adott ecet. Ami lehet egyszerű 10 %-os ételecet is, de ha szeretjük pikánsabb ízeket, kipróbálhatjuk balzsamecettel  vagy almaecettel is.

Sőt, ha egy különlegesebb ízre vágyunk, elkészíthetjük a zöldbabfőzeléket borecettel is. Amitől nem kell megijedni, gyermekek is bátran fogyaszthatják, mert a bor alkoholtartalma az ecetképződés során teljesen el fog tűnni.

A zöldbabfőzelék eredetileg sárga hüvelyű, úgynevezett vajbab félérett hüvelyéből készült idehaza.

Amióta a zöld hüvelyű bab is egyre több fele megjelent idehaza, abból is szokás készíteni zöldbabfőzeléket. Egy picikét más ízvilágú főzeléket eredményez, de a változatossághoz ez is hozzájárulhat.

Ami még hazai szemmel fura lehet, hogy a zöldhüvelyű babot szokás hosszabbra hagyni, s a főzelék előkészítésekor érdemes kisebb darabokra vágni.

 

Fontos! Ha mirelit zöldbaból készítjük ez a zöldbabfőzeléket, akkor fontos megnézni, hogy előfőzött-e. Mert ha igen, akkor a bab nagyon gyorsan megfő.

Éppen ezért a víz felforralása után egyből kezdhetjük is csinálni a rántást. (Ne kapkodjunk! Ha teszünk a főzelékbe fokhagymát, akkor azt még a zöldbab forró vízbe tevése előtt pucoljuk meg!)

Ecetes zöldbabfőzelék változatosan

A zöldbabfőzeléknek egyébként sokféle változata van, s ezek ugyan hasonlítanak egymásra abban, hogy a zöldbabot simán megfőzik, s behabarják, de vannak érdemi eltérések is.

  • Sokan nem szeretik a főzelékeket paprikásan, s éppen ezért a rántásból  az kimarad, s a végeredmény egy világos főzelék lesz.
  • Mások a fokhagymát hagyják ki, amitől kevésbé lesz karakteres a főzelék íze.
  • Aki nem szereti a kesernyés ízeket, az a babérlevelet hagyhatja el.
  • Babér levél helyett vagy mellett érdemes a zöldbabot kevés frissen vágott kaporral együtt főzni.
  • Van, aki extra paprikásan szereti, épp ezért kevés (csípős) paprikakrémet is tesz a főzőlébe.

További fontos kérdés, hogy a zöldbabfőzelékben mi domináljon.

 

  • Levesesebb legyen, s egy könnyed zöldbableveshez közelítsen.
  • Sűrűbb legyen, jó sok rántással.
  • Vagy inkább a zöldbab domináljon, s a kevesebb legyen a főzelékben a rántás.

A fenti recept alapvetően a harmadik lehetőséget célozza meg. A másik két lehetőséghez érdemes a zöldbabot annyi vízben megfőzni, hogy a víz egy ujjnyival a babok felett legyen.

A zöldbabfőzelék önmagában is nagyon finom, de ehetünk hozzá  sült kolbászt, fasírtot vagy pörköltet (esetleg bundáskenyeret).

Ha elkészítetted a fenti recept alapján az ecetes zöldbabfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az ecetes zöldbabfőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése