Tökfőzelék friss tökből

Tökfőzelék receptje friss tökből, kaporral, hagymával, vajjal, tejjel, tejföllel, sóval és fűszerpaprikával az elkészítés részletes leírásával.

Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják, de attól még tele van rostokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel, s nem mellékesen még laktató is.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tökfőzeléket friss tökből, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tökfőzelék friss tökből

Tökfőzelék recept friss tökből

A tökfőzelék elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, a kaprot megmossuk, s mind a kettőt felvágjuk apróra.
A friss tököt meghámozzuk, belső részét kikanalazzuk és a külső részét legyaluljuk.
A hagymát megfuttatjuk vajon, majd amikor már kezd megpirulni, a tűzhelyről lehúzva hozzáadjuk a kapor felét és a fűszerpaprikát, és alaposan átkeverve kicsit megpirítjuk azt is.
Hozzáadjuk a tököt, átkeverjük, majd felengedjük tejjel és vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, s felforralás után negyed óra alatt puhára főzzük.
Amikor a tök megpuhult, tejfölösen behabarjuk, hozzáadjuk a kapor második részét, s egyet még forralunk rajta, hogy a főzelék besűrűsödjön.
A tökfőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos
  • tökgyalu

Ingredients
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 kg főzőtök
  • 3 dkg vaj
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál
  • 1 csipet (fehér)bors

A tejfölös habaráshoz

  • 2 dl tejföl (1 kis pohár)
  • 2 evőkanál finomliszt

Instructions
 

  • A friss tököt meghámozzuk, a magját kanállal kikaparjuk, s tökgyalun legyaluljuk.
  • A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
  • A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk.

A tökfőzelék elkészítése

  • A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a felaprított kapor felét.
    Néhányszor átkeverjük az egészet, hogy picit megpiruljanak.
  • Ezután hozzáadjuk a legyalult tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, majd a tejjel és a vízzel felengedjük.
    Sóval, borssal ízesítjük, s felforraljuk az egészet. A tűzhelyet visszavéve takarékon puhára főzzük a tököt.
  • 15 perc főzés alatt a tök összeesik és megpuhul.

A tejfölös habarás elkészítése

  • Ekkor a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesre, 2 merőkanál főzőlét hozzákeverve folyóssá tesszük, s hozzáadjuk a megfőtt tökhöz.
  • Majd végül hozzáadjuk a kapor második felét, s elkeverjük a főzőlében.
  • Egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket, s az ízek összeérjenek benne.

Gyakorlatias tanácsok a tökfőzelék elkészítéséhez

Amikor friss tökből készítjük a  tökfőzeléket, az első lépés a megfelelő tök kiválasztása. Mindenképpen nagyobb és érettebb tököt válasszunk, mert a zsenge, nem teljesen megérett tököt nehezebb legyalulni.

A még zöld(es) héjú főzőtökből, ha még lágyak a magjai, inkább csináljunk egy finom rántott tököt.

Ha pedig kisebbre nőtt a főzőtök, de már megérett (megsárgult), akkor nagyszerű töltött tököt lehet belőle készíteni.

A tökfőzelék elkészítésénél arra mindenképp érdemes figyelni, hogy kicsit több főzést igényel, mintha a tökfőzeléket fagyasztott tökből készítenénk el.

A tökfőzelék elkészítés következő pontja a megfelelő hozzávalók kiválasztása:

 

  • A tökfőzelékhez a hagymát nem érdemes lepirítani olajon vagy zsíron, mert maga a tök ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízét.
  • Nem szabad a főzőléből kispórolni a tejet, mert attól lesz igazán lágy az íze.
  • S nem szabad kispórolni a kaporral sem, mert az emeli ki igazán a tök nem túl karakteres ízét.

Tipp: Ha nagyon fás (öreg) a kapor, ami a boltban vagy a piacon kaptunk, inkább két csomaggal vegyünk belőle. És ténylegesen csak a lágy részeket tegyük bele a tökfőzelékbe.

Tökfőzelék változatok friss tökből

Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, ami két összetevő használatához kapcsolódik.

Az egyik kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.

A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a  megpirított hagymához.

 

Tipp2: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habarás elkészítéséhez, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.

Az elkészült tökfőzelék önmagában is finom (kenyérrel), de ehetünk hozzá fasírtot, egy finom pörköltet, vagy sült kolbászt, sült virslit esetleg főtt debrecenit.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tökfőzeléket friss tökből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a friss tökből készült tökfőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése