Tökfőzelék receptje vajas rántással, hagymával, tejjel, tejföllel, sóval és fehérborssal az elkészítés részletes leírásával.
Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják. De ettől függetlenül tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tökfőzeléket rántással. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tökfőzelék recept rántással
Equipment
- 2 literes lábos
- tökgyalu
Ingredients
- 1 kg főzőtök
- 1 fej hagyma (közepes)
- 1 csokor kapor
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 1 evőkanál só
- 1 csipet fehérbors
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
Instructions
- A tököt meghámozzuk, a a belső részét (a magokat)kanállal kikaparjuk, s külső részét tökgyalun legyaluljuk.(Ha fagyasztott tököt használunk kézmeleg vízben felengedjük)
- A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
- A kaprot megmossuk, a vastag száráról a vékonyabb részeket leszedjük, s azokat alaposan késsel összevágjuk.
Tökfőzelék elkészítése
- A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük dinsztelni (kevés víz hozzáadásával).
- Amikor a hagyma kezd üvegessé válni, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és az összevágott kapor felét. Néhányszor átkeverjük az egészet, hogy picit megpiruljanak.
- Ezután hozzáadjuk a legyalult tököt, s egyszer alaposan átkeverjük a hagymás-vajas alappal, hogy egyenletesen elkeveredjen a tök között.Tejjel és a vízzel felengedjük, sóval, fehérborssal ízesítjük.
- Majd felforraljuk az egészet, s takarékon a tököt puhára főzzük főzzük.
A tökfőzelék behabarása
- Amikor a a tök összeesett és megpuhult (maximum 10-15 perc alatt), a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesen egy nagyobb tálban.
- Ezután a habarást 2 merőkanál főzőlével alaposan elkeverjük, hogy folyóssá váljon az egész.Majd hozzáadjuk a habarást a megfőtt tökhöz folyamatos kevergetés közben.
- Végül hozzáadjuk a kapor második felét is a tökfőzelékhez, alaposan elkeverjük, s még egy utolsót forralunk rajta
- Amikor a habarás besűrítette a tökfőzeléket, lehúzzuk a tűzhelyről, s már tálalhatjuk is.
Praktikus tanácsok a tökfőzelék elkészítéséhez
A tökfőzelék alapját egy világos-hagymás rántás adja meg. Ami akkor lesz igazán finom, ha megfelelő alapanyagokat használunk fel hozzá (hasonlóan a krumplipüréhez):
- A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron, mert a tök, ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízvilágát.
- Nem szabad a főzőléből kispórolni a tejet sem. Sőt, van aki csak tejben főzi meg a tököt, amitől a tökfőzelék még finomabb lesz.
Tipp: Ha a tökfőzeléket nem friss tökből készítjük el, akkor az előre legyalult tök kiolvasztását ne forró vízzel csináljuk. Mert a tök hő hatására nagyon könnyen összeesik (s kimegy belőle az íze).
Inkább legyen a kiolvasztott tök picit kemény, merev, mint hogy az ízanyagok a lefolyóban kössenek ki a főzőlé helyett.
Tökfőzelék változatok
Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, ami két összetevő használatához kapcsolódik.
Az első kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény. De úgy is nagyon finom.
A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele (a fenti receptben sem szerepel), míg mások szerint anélkül nem az igazi.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a megpirított hagymához.
S van egy harmadik hozzávaló, ami növelheti a változatosságot: a bors. Sokan nem szeretik az intenzíven borsos ízeket, ezért is szerepel a receptben fehérbors. Annak az íze nem annyira karakteres, de segít kiemelni a tökfőzelék ízeit.
Tipp2: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Tipp3: Ha nem lelkesedünk a savanykás ízvilágért, a habaráshoz tejföl helyett 2 dl tejet is használhatunk.
Ha viszont szeretjük a savanykás ízeket, készíthetünk egy kefires habarást, vagy egy kiskanál ecettel tovább savanyíthatunk a rántással készült tökfőzeléken.
Az elkészült kapros tökfőzelék önmagában is finom (kenyérrel), de ehetünk hozzá fasírtot, egy finom pörköltet, vagy sült kolbászt, sült virslit esetleg főtt debrecenit.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kapros tökfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.