Tökfőzelék receptje tejjel, vajjal, tejföllel, kaporral, hagymával, sóval és fűszerpaprikával az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy megosztó étel, holott lehet finom is. Főleg akkor, ha nem vízben, hanem tejben főzzük meg a főzőtököt. S tele van rostokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel, s nem mellékesen még laktató is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tökfőzeléket tejjel, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tökfőzelék recept tejjel
Equipment
- 2 literes lábos
- tökgyalu
Ingredients
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor kapor
- 1 kg főzőtök
- 3 dkg vaj
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 4 dl tej
- 1 evőkanál só
- 1 csipet (fehér)bors (elhagyható)
A tejfölös habaráshoz
- 2 dl tej
- 2-3 evőkanál finomliszt
Instructions
- A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, vagy darálón összeaprítjuk.
- A kaprot megmossuk, s vastag szárát kihagyva az egészet vékonyra felaprítjuk.
- Ha egész tököt használunk, azt meghámozzuk, a magját kanállal kikaparjuk, s tökgyalun legyaluljuk.Ha fagyasztott tököt használunk kézmeleg vízben felengedjük, majd leöntjük róla a vizet.
A tökfőzelék elkészítése
- A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
- Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a felaprított kapor felét. Néhányszor átkeverjük, hogy picit megpiruljanak.
- Ezután hozzáadjuk a legyalult tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, majd tejjel felengedjük az egészet.Sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, majd a tűzhelyet visszavéve takarékon puhára főzzük a tököt.
A tejes tökfőzelék behabarása
- Amikor a a tök összeesett és megpuhult (maximum 10-15 perc alatt), a tejet és a lisztet összekeverjük csomómentesen egy nagyobb tálban.
- Ezután a habarást 2 merőkanál főzőlével alaposan elkeverjük, hogy folyóssá váljon az egész.Majd hozzáadjuk a habarást a megfőtt tökhöz folyamatos kevergetés közben.
- Végül hozzáadjuk az apróra vágott kapor második felét is a tökfőzelékhez, alaposan elkeverjük, s még egy utolsót forralunk rajta
- Amikor a habarás besűrítette a tökfőzeléket, lehúzzuk a tűzhelyről, s már tálalhatjuk is.
Gyakorlatias tanácsok a tejes tökfőzelék elkészítéséhez
A tökfőzelék elkészítése kapcsán a legfontosabb, hogy a tökfőzelék, hasonlóan a krumplipüréhez, minőségi alapanyagoktól finom igazán:
- A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron, mert maga a tök ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízét.
- Érdemes a tökfőzeléket zsírosabb tejjel készíteni, mert a zsíros tej egy extra ízt fog adni neki.
- S nem szabad kispórolni a kaport sem. Sőt, ha nagyon fás (öreg) a kapor, ami a boltban vagy a piacon kapható, inkább két csomaggal vegyünk belőle, és ténylegesen csak a lágy részeket tegyük bele a tökfőzelékbe.
Tipp: Ha a tökfőzeléket nem friss tökből készítjük el, akkor az előre legyalult tök kiolvasztását ne forró vízzel csináljuk. Mert a tök hő hatására nagyon könnyen összeesik (s kimegy belőle az íze).
Inkább legyen a kiolvasztott tök picit kemény, merev, mint hogy az ízanyagok a lefolyóban kössenek ki a főzőlé helyett.
Tökfőzelék változatok
Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van, ami két összetevő használatához kapcsolódik.
Az egyik kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.
A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a megpirított hagymához.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk a habaráshoz kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Az elkészült tökfőzelék önmagában is finom (kenyérrel), de ehetünk hozzá fasírtot, egy finom pörköltet, vagy sült kolbászt, sült virslit esetleg főtt debrecenit.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tökfőzeléket tejjel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.