Kapros tökfőzelék receptje vajjal, hagymával, tejjel vagy tejföllel, sóval és fűszerpaprikával az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy igen megosztó főzelék. Valaki rajong érte, míg mások ki nem állhatják. De ez a verzió picit más, lágyabb ízvilágú főzelék. Nem annyira karakteres, mint pirított hagymával készült, karakteres változat.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kapros tökfőzeléket, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
A kapros tökfőzelék elkészítése
Equipment
- 2 literes lábos
- tökgyalu
Ingredients
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1-2 csokor kapor
- 3 dkg vaj
- 1 kg főzőtök
- 1 kiskanál fűszerpaprika (elhagyható)
- 2 dl víz
- 2 dl tej
- 1 evőkanál só
- 1 csipet fehérbors
A tejfölös habaráshoz
- 2 dl tejföl (egy kis pohár)
- 2 evőkanál finomliszt
Instructions
- A vöröshagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
- A kaprot megmossuk, a vastag száráról a vékonyabb részeket leszedjük, s azokat alaposan késsel összevágjuk.
- A tököt meghámozzuk, a magját kanállal kikaparjuk, s külső részét tökgyalun legyaluljuk.
A kapros tökfőzelék elkészítése
- A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
- Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és az összevágott kapor felét. Majd néhányszor átkeverjük az egészet, hogy picit megpiruljanak.
- Ezután hozzáadjuk a legyalult tököt, egyszer átkeverjük a hagymás-vajas alappal, hogy egyenletesen elkeveredjen.
- Ezután sóval, fehérborssal ízesítjük, a tejet és a vizet hozzáadjuk, majd felforraljuk, s takarékon a tököt puhára főzzük főzzük.
A kapros tökfőzelék behabarása
- Amikor a a tök összeesett és megpuhult (maximum 10-15 perc alatt), a tejfölt és a lisztet összekeverjük csomómentesen.
- Ezután a habarást 2 merőkanál főzőlével alaposan elkeverjük.Majd hozzáadjuk a megfőtt tökhöz folyamatos kevergetés közben.
- Végül hozzáadjuk a kapor második felét is, egyet forralunk rajta, hogy habarás besűrítse a főzeléket.
- Az elkészült kapros tökfőzeléket ezután tálakba szedjük, s már tálalhatjuk is, kisebb kapordarabbal díszítve a tetejét.
Tippek és tanácsok a kapros tökfőzelék elkészítéséhez
A kapros tökfőzelék elkészítése kapcsán a legfontosabb, hogy a tökfőzelék, hasonlóan a krumplipüréhez, minőségi alapanyagoktól finom igazán:
Másrészt az elkészítés során van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, mert tök íze nem igazán érezhető más intenzív íz mellet:
- A tökfőzelékhez a hagymát nem szabad lepirítani olajon vagy zsíron, mert maga a tök ha ezek ízét magába szívja, elveszti a könnyed zöldséges ízét.
- Érdemes a tökfőzeléket zsírosabb tejjel készíteni, mert a zsíros tej egy extra ízt fog adni a főzeléknek.
- S nem szabad kispórolni a kaprot sem.
Sőt, ha nagyon fás (öreg) a kapor, ami a boltban vagy a piacon kapható, inkább két csomaggal vegyünk belőle, és ténylegesen csak a lágy részeket tegyük bele a tökfőzelékbe.
A kapros tökfőzelék változatai
Amit még fontos tudni, hogy a tökfőzelék elkészítésének 2×2 alap változata van. Ami két másik összetevő használatához kapcsolódik.
Az első kérdéses hozzávaló a fűszerpaprika. Aki tesz bele, annak a főzeléke narancsos színű.
Aki nem használ fűszerpaprikát a tökfőzelékbe, annak sápadt színű lesz a végeredmény, de úgy is nagyon finom.
A másik kérdéses hozzávaló a fokhagyma. Valaki szerint nem való bele, míg mások szerint anélkül nem az igazi a tökfőzelék.
Aki tesz bele fokhagymát, az a fenti mennyiségbe 1-2 gerezdet pucol meg, s tőr bele az elején, amikor a kaprot és a fűszerpaprikát hozzátesszük a megpirított hagymához.
S van egy harmadik hozzávaló, ami növelheti a változatosságot: a bors. Sokan nem szeretik az intenzíven borsos ízeket, ezért is szerepel a receptben fehérbors. Annak az íze nem annyira karakteres, de segít kiemelni a tökfőzelék ízeit.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Tipp: Ha nem lelkesedünk a savanykás ízvilágért, a habaráshoz tejföl helyett tejet is használhatunk.
Ha viszont szeretjük a savanykás ízeket, a kefires habarás, vagy egy kiskanál ecettel tovább savanyíthatunk a főzeléken, hasonlóan a krumplifőzelékhez.
Az elkészült kapros tökfőzelék önmagában is finom (kenyérrel), de ehetünk hozzá fasírtot, egy finom pörköltet, vagy sült kolbászt, sült virslit esetleg főtt debrecenit.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kapros tökfőzeléket, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.