Hagyományos zöldborsófőzelék

Hagyományos zöldborsófőzelék recept, cukros-sós vízben megfőtt zöldborsóból, tejjel és rántással besűrítve, a lépéseket pontosan bemutatva.

Egy hagyományos recept, melyet máig változatlan formában készítünk el. Melynek során a zöldborsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsófőzeléket rántással, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

hagyományos zöldborsófőzelék

Hagyományos zöldborsófőzelék recept

A hagyományos zöldborsófőzelék elkészítéséhez a zöldborsót kifejtjük a hüvelyéből, vagy felolvasszuk forró vízben.
Ezután beletesszük egy lábosba, s annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje. Sózzuk, cukrot adunk hozzá, s puhára főzzük.
Amikor a zöldborsó megpuhult, csinálunk egy világos rántást, felengedjük azt tejjel, s az egészet hozzákeverjük a zöldborsóhoz.
Majd az egészet pár perc alatt készre főzzük.
A hagyományos zöldborsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • 1 kg zöldborsó (kifejtett)
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál cukor

A rántáshoz

  • 1 evőkanál étolaj (vagy zsír)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej

Instructions
 

  • A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztott zöldborsót forró vízben kiengedjük.
  • A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót és cukrot, s addig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Amikor a zöldborsót már legalább 10-15 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele;
  • A végén hozzáadjuk a tejet is, simára elkeverjük az egészet, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.

Gyakorlatias tanácsok a hagyományos zöldborsófőzelék elkészítéséhez

A hagyományos zöldborsófőzelék elkészítése nagyon egyszerű, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján mindenféle zöldborsóból ízletes főzeléket készítünk. A rántással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.

Ha inkább a habarással készült verziót szereted, nézd meg a habart zöldborsófőzelék receptet.

Arra viszont mindig érdemes odafigyelni, hogy nem minden zöldborsó egyforma. A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó. Kicsit kesernyés íze miatt érdemes hozzáadni kevés cukrot a főzővízhez (ahogy a receptben is szerepel).

Ha sikerül kifogni a piacon cukorborsót, akkor érdemes belőle egy finom cukorborsó-főzeléket csinálni (ami sokkal édesebb, s épp ezért nem szükséges a megfőzéséhez cukrot tenni a főzővízbe).

 

Ugyan úgy nem érdemes túl sok extra cukrot tenni a főzelékbe akkor sem, ha konzerv zöldborsóból készítjük el a zöldborsófőzeléket. Mert a konzerv édes (cukros) leve a zöldborsó ízanyagait is tartalmazza, amit kár lenne kidobni.

Variációk a hagyományos zöldborsófőzelékre

Pár lehetőség:

  • Aki szereti, a rántásba beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva, miután a liszt megpirult.
  • Akik a főzelékeket paprikásan szeretik, elkészíthetik a zöldborsófőzeléket paprikás rántással is.
  • Aki szereti a zöldborsófőzeléket sűrűbb rántással, az nyugodtan készíthet a feni mennyiséghez kétszer ennyi rántást,
  • aki pedig ízesebben szereti, tehet a tej mellé még 1 deci főzőtejszínt is.

Fontos: Amikor a végén a rántástól a főzelék elkezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb rántás.

A zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagyományos zöldborsófőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a hagyományos zöldborsófőzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése