Hagyományos zöldborsófőzelék recept, cukros-sós vízben megfőtt zöldborsóból, tejjel és rántással besűrítve, a lépéseket pontosan bemutatva.
Egy hagyományos recept, melyet máig változatlan formában készítünk el. Melynek során a zöldborsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsófőzeléket rántással, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Hagyományos zöldborsófőzelék recept
Equipment
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- 1 kg zöldborsó (kifejtett)
- 1 liter víz
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
A rántáshoz
- 1 evőkanál étolaj (vagy zsír)
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
Instructions
- A piacon vett zöldborsót megpucoljuk, a fagyasztott zöldborsót forró vízben kiengedjük.
- A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót és cukrot, s addig főzzük, míg meg nem puhul.
- Amikor a zöldborsót már legalább 10-15 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele;
- A végén hozzáadjuk a tejet is, simára elkeverjük az egészet, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
Gyakorlatias tanácsok a hagyományos zöldborsófőzelék elkészítéséhez
A hagyományos zöldborsófőzelék elkészítése nagyon egyszerű, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.
A fenti recept alapján mindenféle zöldborsóból ízletes főzeléket készítünk. A rántással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.
Ha inkább a habarással készült verziót szereted, nézd meg a habart zöldborsófőzelék receptet.
Arra viszont mindig érdemes odafigyelni, hogy nem minden zöldborsó egyforma. A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó. Kicsit kesernyés íze miatt érdemes hozzáadni kevés cukrot a főzővízhez (ahogy a receptben is szerepel).
Ha sikerül kifogni a piacon cukorborsót, akkor érdemes belőle egy finom cukorborsó-főzeléket csinálni (ami sokkal édesebb, s épp ezért nem szükséges a megfőzéséhez cukrot tenni a főzővízbe).
Ugyan úgy nem érdemes túl sok extra cukrot tenni a főzelékbe akkor sem, ha konzerv zöldborsóból készítjük el a zöldborsófőzeléket. Mert a konzerv édes (cukros) leve a zöldborsó ízanyagait is tartalmazza, amit kár lenne kidobni.
Variációk a hagyományos zöldborsófőzelékre
Pár lehetőség:
- Aki szereti, a rántásba beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva, miután a liszt megpirult.
- Akik a főzelékeket paprikásan szeretik, elkészíthetik a zöldborsófőzeléket paprikás rántással is.
- Aki szereti a zöldborsófőzeléket sűrűbb rántással, az nyugodtan készíthet a feni mennyiséghez kétszer ennyi rántást,
- aki pedig ízesebben szereti, tehet a tej mellé még 1 deci főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a végén a rántástól a főzelék elkezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb rántás.
A zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagyományos zöldborsófőzeléket rántással, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.