Zöldborsófőzelék mirelitből

Zöldborsófőzelék mirelitből cukros-sós vízben megfőzve, tejjel felengedett rántással besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.

Egy hagyományos recept, melyet máig változatlan formában készítünk el. Melynek során a borsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.

 

Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a zöldborsófőzeléket mirelitből. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

zöldborsófőzelék mirelitből

Zöldborsófőzelék mirelitből

A zöldborsófőzelékhez a mirelit zöldborsót kivesszük a csomagolásából, bő forró vízben felolvasszuk, majd sós-cukros vízben megfőzzük.
Amikor a zöldborsó megpuhult, csinálunk egy rántást, felengedjük azt tejjel, s az egészet hozzákeverjük a megfőtt zöldborsóhoz.
Majd az egészet készre főzzük, hogy a rántástól a főzelék besűrűsödjön.
A végén tálakba szedjük, s a tetejét finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
A zöldborsófőzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
5 from 1 szavazat
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
  • nagyobb tál (a mirelit zöldborsó kiolvasztásához)

Ingredients
  

  • 1 kg mirelit zöldborsó
  • 1 liter víz (a borsó megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet (kókusz)zsír is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej

Instructions
 

  • A mirelit zöldborsót a csomagolásából kivesszük, s egy nagyobb tálba forró vizet engedünk rá,
    Ha sietünk, akkor az első adag forró vizet (mely a borsóra tapadt jégtől gyorsan lehűl), egy-két perc után cseréljük le.
  • A zöldborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót és cukrot, s addig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Közben a petrezselymet megmossuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, s a zöld leveleket apróra összevágjuk
  • Amikor a borsót már legalább 10-15 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele.
  • A végén hozzáadjuk a tejet is, simára elkeverjük az egészet, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt borsóhoz.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
  • Az elkészült zöldborsófőzeléket tálakba merjük, tetejét az apróra vágott petrezselyemzöldet szétosztjuk.

Gyakorlatias tanácsok a zöldborsófőzelék elkészítéséhez

A rántással besűrített zöldborsófőzelék elkészítése nagyon egyszerű, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A fenti recept alapján a fagyasztott zöldborsóból is ízletes főzeléket készítünk. A rántással sűrítés jellegzetes főzelékjelleget fog adni az ételnek.

Arra viszont mindig érdemes odafigyelni, hogy a különböző gyártók mirelit zöldborsójának íze picit eltér. Ezért érdemes megkeresni azt a fagyasztott zöldborsót, ami az ízlésünknek és a pénztárcánknak megfelel.

Másrészt a fagyasztás előtt a zöldborsót blansírozni szokták, amitől a főzés ideje kevesebb lesz, mint a hagyományos borsófőzeléknek, ami nyers zöldborsóból készül.

Variációk mirelit zöldborsó főzelékre

Néhány lehetőség, hogy változatosabb legyen a zöldborsó főzelék:

 

  • Aki szereti, a rántásba beletehet 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva, miután a liszt megpirult.
  • Ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, elkészíthetjük a zöldborsófőzeléket paprikás rántással is.
  • Aki szereti a borsófőzeléket sűrűbb rántással, az nyugodtan készíthet a feni mennyiséghez kétszer ennyi rántást.
  • Aki pedig ízesebben szereti, tehet a tej mellé még 1 deci főzőtejszínt is.

Ha inkább a habarással készült verziót szereted, nézd meg a habart zöldborsófőzelék receptet, ahol az elkészítés lépései — a borsó kiolvasztását nem nézve — pontosan ugyan az lesz, mint amikor zsenge borsóból indulunk ki.

Fontos: Amikor a végén a rántástól a főzelék elkezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb rántás.

A zöldborsófőzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sült kolbászt, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a mirelit zöldborsófőzeléket mirelitből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a mirelitből főzött zöldborsófőzelékhez!

 

0 thoughts on “Zöldborsófőzelék mirelitből”

  1.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése