Cukorborsó-főzelék mirelitből

Cukorborsó-főzelék mirelitből cukros-sós vízben megfőzve, tejjel felengedett rántással besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.

Egy hagyományos recept, melyet máig változatlan formában készítünk el. Melynek során a borsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.

 

Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a cukorborsó-főzeléket mirelitből. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

cukorborsó-főzelék mirelitből

Cukorborsó-főzelék recept mirelitből

A cukorborsó-főzelékhez a mirelit borsót kivesszük a csomagolásából, bő forró vízben felolvasszuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük.
Amikor a borsó megpuhult, csinálunk egy rántást, felengedjük azt tejjel, s az egészet hozzákeverjük a megfőtt cukorborsóhoz.
Majd az egészet készre főzzük, hogy a rántástól a főzelék besűrűsödjön.
A végén tálakba szedjük, s a tetejét finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
A cukorborsó-főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
  • nagyobb tál (a mirelit borsó kiolvasztásához)

Ingredients
  

  • 1 kg mirelit cukorborsó
  • 1 liter víz (a cukorborsó megfőzéséhez)
  • 3-4 kiskanál
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál étolaj (lehet (kókusz)zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej

Instructions
 

  • A mirelit cukorborsót a csomagolásából kivesszük, s egy nagyobb tálba forró vizet engedünk rá,
    Ha sietünk, akkor az első adag forró vizet (mely a borsóra tapadt jégtől gyorsan lehűl), egy-két perc után cseréljük le.
  • A cukorborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzátesszük a sót, s addig főzzük, míg meg nem puhul.
  • Közben a petrezselymet megmossuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, s a zöld leveleket apróra összevágjuk
  • Amikor a cukorborsót már legalább 10-15 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele.
  • A végén hozzáadjuk a tejet is, simára elkeverjük az egészet, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt cukorborsóhoz.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
  • Az elkészült cukorborsó-főzeléket tálakba merjük, tetejét az apróra vágott petrezselyemzöldet szétosztjuk.

Gyakorlatias tanácsok a cukorborsó-főzelék elkészítéséhez

A cukorborsó-főzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó. Ezért minden alkalommal győződjünk meg arról, hogy a vásárolt nyers zöldborsó ténylegesen puha, édes és lédús legyen. Különben drágán fogunk velőborsót venni.

Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a velőborsót picit másképpen érdemes elkészíteni. S ez akkor is igaz, ha a borsófőzeléket rántással készítjük el, s akkor is, ha behabarjuk a zöldborsófőzeléket (lisztel és tejjel).

Ha sikerül kifogni a piacon friss cukorborsót, akkor érdemes a kifejtés után hüvelyéből is belefőzni párat a főzelékbe. Finomabb, teltebb ízű lesz tőle.

Apróság: A cukorborsó főzőlevéhez nem érdemes hozzáadni cukrot, mert cukorborsó belseje alapból édes (innen származik ennek a borsófajtának a neve is).

 

Variációk rántással készült cukorborsó-főzelékre

Aki szereti, a rántásba bele lehet tenni 1-2 gerezd fokhagymát is. S ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, akkor bátran csinálhatunk egy fokhagymás-paprikás rántást is a besűrítéshez.

Aki mindenki szokta a főzelékeket berántani. Ehelyett be is habarhatjuk. 2-3 evőkanál lisztet hozzáadva a főzőléhez, s tejjel felengedve az egészet egy sűrű főzeléket is csinálhatunk.

Ha ki akarjuk emelni a cukorborsó ízét, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is.

Fontos: Amikor a végén a habarás vagy a rántás kezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra a behabarás után, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk attól, hogy odakap.

 

Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a cukorborsófőzelék.

A cukorborsó főzelék magában is nagyon finom, érdemes magában enni. De ha nagyon szeretnénk, ehetünk hozzá kolbászt, fasírtot, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Jó étvágyat a rántással készült cukorborsó-főzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése