Cukorborsó-főzelék mirelitből cukros-sós vízben megfőzve, tejjel felengedett rántással besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.
Egy hagyományos recept, melyet máig változatlan formában készítünk el. Melynek során a borsó főzőleve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a cukorborsó-főzeléket mirelitből. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Cukorborsó-főzelék recept mirelitből
Equipment
- 2 literes lábos
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
- nagyobb tál (a mirelit borsó kiolvasztásához)
Ingredients
- 1 kg mirelit cukorborsó
- 1 liter víz (a cukorborsó megfőzéséhez)
- 3-4 kiskanál só
- 1 csokor petrezselyemzöld
A rántás elkészítéséhez
- 1 evőkanál étolaj (lehet (kókusz)zsír vagy olívaolaj is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
Instructions
- A mirelit cukorborsót a csomagolásából kivesszük, s egy nagyobb tálba forró vizet engedünk rá, Ha sietünk, akkor az első adag forró vizet (mely a borsóra tapadt jégtől gyorsan lehűl), egy-két perc után cseréljük le.
- A cukorborsót feltesszük főni a lábosba annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzátesszük a sót, s addig főzzük, míg meg nem puhul.
- Közben a petrezselymet megmossuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, s a zöld leveleket apróra összevágjuk
- Amikor a cukorborsót már legalább 10-15 perce főzzük, egy serpenyőben olajon (vagy a zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd barnulni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, jól elkeverjük vele.
- A végén hozzáadjuk a tejet is, simára elkeverjük az egészet, majd az egészet hozzákeverjük a megfőtt cukorborsóhoz.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
- Az elkészült cukorborsó-főzeléket tálakba merjük, tetejét az apróra vágott petrezselyemzöldet szétosztjuk.
Gyakorlatias tanácsok a cukorborsó-főzelék elkészítéséhez
A cukorborsó-főzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.
A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó. Ezért minden alkalommal győződjünk meg arról, hogy a vásárolt nyers zöldborsó ténylegesen puha, édes és lédús legyen. Különben drágán fogunk velőborsót venni.
Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a velőborsót picit másképpen érdemes elkészíteni. S ez akkor is igaz, ha a borsófőzeléket rántással készítjük el, s akkor is, ha behabarjuk a zöldborsófőzeléket (lisztel és tejjel).
Ha sikerül kifogni a piacon friss cukorborsót, akkor érdemes a kifejtés után hüvelyéből is belefőzni párat a főzelékbe. Finomabb, teltebb ízű lesz tőle.
Apróság: A cukorborsó főzőlevéhez nem érdemes hozzáadni cukrot, mert cukorborsó belseje alapból édes (innen származik ennek a borsófajtának a neve is).
Variációk rántással készült cukorborsó-főzelékre
Aki szereti, a rántásba bele lehet tenni 1-2 gerezd fokhagymát is. S ha a főzelékeket paprikásan szeretjük, akkor bátran csinálhatunk egy fokhagymás-paprikás rántást is a besűrítéshez.
Aki mindenki szokta a főzelékeket berántani. Ehelyett be is habarhatjuk. 2-3 evőkanál lisztet hozzáadva a főzőléhez, s tejjel felengedve az egészet egy sűrű főzeléket is csinálhatunk.
Ha ki akarjuk emelni a cukorborsó ízét, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszínt is.
Fontos: Amikor a végén a habarás vagy a rántás kezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra a behabarás után, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk attól, hogy odakap.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a cukorborsófőzelék.
A cukorborsó főzelék magában is nagyon finom, érdemes magában enni. De ha nagyon szeretnénk, ehetünk hozzá kolbászt, fasírtot, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.