Cukorborsó-főzelék egyszerűen, konzerv cukorborsóból, rántással besűrítve, tejjel felengedve, a lépések részletes leírásával.
Egy egyszerű és gyors főzelékrecept, melyben a konzerv leve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.
Először megnézzük, hogyan lehet elkészíteni a cukorborsó-főzeléket egyszerűen. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Cukorborsó-főzelék recept egyszerűen
Equipment
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- 2 darab cukorborsókunzerv (30-40 dkg/darab)
- 3-4 dl víz
- 1-2 kiskanál só
- 1-2 kiskanál cukor
A rántás elkészítéséhez
- 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy olívaolaj, kókuszolaj, zsír)
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
Instructions
- A cukorborsó konzerveket kibontjuk, s egyszerűen beleborítjuk a lábosba a levével együtt.Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze.
- 5-10 perc alatt puhára főzzük a cukorborsót, majd rántást készítünk a főzelékhez.
- A rántáshoz egy serpenyőben olajon (vagy zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
- Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük vele.
- Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
- Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt cukorborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
- Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.
Egyszerű tanácsok a cukorborsó-főzelékhez
A konzervből sokkal hamarabb elkészül a cukorborsó-főzelék, mintha fagyasztott vagy friss cukorborsóból készítenénk el.
Mert a konzerv cukorborsó elkészítésekor részben meg is főzik azt. Éppen ezért elég a cukorborsó-főzelék megfőzéséhez 10-15 perc.
Másrészt sokkal kevesebb só, cukor és víz kell a cukorborsófőzelék elkészítéséhez, ha konzervet használunk, mert a konzerv levét is belefőzzük a főzelékbe. Mely alapból tartalmaz hozzáadott sót és cukrot.
A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is.
Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.
Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.
Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.
Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát, csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni rendesen.
Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a cukorborsó-főzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest.
A cukorborsó-főzelék magában is nagyon finom, érdemes magában enni. De ha nagyon szeretnénk, ehetünk hozzá kolbászt, fasírtot, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a cukorborsó-főzeléket egyszerűen, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.