Cukorborsó-főzelék egyszerűen

Cukorborsó-főzelék egyszerűen, konzerv cukorborsóból, rántással besűrítve, tejjel felengedve, a lépések részletes leírásával.

Egy egyszerű és gyors főzelékrecept, melyben a konzerv leve révén az ízek a rántással való besűrítés után is benne maradnak a főzelékben.

 

Először megnézzük, hogyan lehet elkészíteni a cukorborsó-főzeléket egyszerűen. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

cukorborsó-főzelék egyszerűen

Cukorborsó-főzelék recept egyszerűen

A cukorborsó-főzelékhez a konzerv cukorborsót levével együtt egyszerűen beleöntjük egy lábosba.
Hozzá teszünk annyi vizet, hogy épp ellepje, kevés sót és cukrot mellé téve 5-10 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a cukorborsó kezd megpuhulni, csinálunk egy világos rántást, amit felengedjük tejjel, s az egészet hozzákeverjük a megfőtt cukorborsóhoz.
További 5 perc főzés hatására a tejjel felengedett rántástól a főzőlé be fog sűrűsödni.
Az egyszerű cukorborsó-főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 10 perc
Összes idő 15 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes fazék
  • közepes serpenyő a rántás elkészítéséhez

Ingredients
  

  • 2 darab cukorborsókunzerv (30-40 dkg/darab)
  • 3-4 dl víz
  • 1-2 kiskanál
  • 1-2 kiskanál cukor

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy olívaolaj, kókuszolaj, zsír)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej

Instructions
 

  • A cukorborsó konzerveket kibontjuk, s egyszerűen beleborítjuk a lábosba a levével együtt.
    Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és megcukrozzuk, hogy a víztől ne híguljon fel a konzervlé íze.
  • 5-10 perc alatt puhára főzzük a cukorborsót, majd rántást készítünk a főzelékhez.
  • A rántáshoz egy serpenyőben olajon (vagy zsíron) elkezdjük megpirítani a lisztet.
  • Amikor a liszt kezd sötétedni, 1-2 merőkanálnyi főzőlét hozzáadunk a főzelékből, s csomómentesre elkeverjük vele.
  • Majd hozzáadjuk a tejet is, és azzal is simára elkeverjük a rántást.
  • Ezután a tejjel felhígított világos rántást hozzákeverjük a megfőtt cukorborsóhoz, s alaposan elkeverjük benne.
  • Az összekeverés után még 3-5 percig tovább főzzük az egészet, hogy a főzelék rendesen besűrűsödjön.

Egyszerű tanácsok a cukorborsó-főzelékhez

A konzervből sokkal hamarabb elkészül a cukorborsó-főzelék, mintha fagyasztott vagy friss cukorborsóból készítenénk el.

Mert a konzerv cukorborsó elkészítésekor részben meg is főzik azt. Éppen ezért elég a cukorborsó-főzelék megfőzéséhez 10-15 perc.

Másrészt sokkal kevesebb só, cukor és víz kell a cukorborsófőzelék elkészítéséhez, ha konzervet használunk, mert a konzerv levét is belefőzzük a főzelékbe. Mely alapból tartalmaz hozzáadott sót és cukrot.

A rántás elkészítéséhez sokféle zsiradékot használhatunk, például hagyományosan sertészsírt, vagy napraforgóolajat, olívaolajat vagy akár kókuszolajat is.

Amit viszont ne használjunk, az az extraszűz olívaolaj, mert a rántáshoz szükséges magas hőfokot az nem bírja.

 

Tipp: Azok, akik szeretik, a rántásba 1-2 gerezd fokhagymát is összezúzva beletehetnek, miután a liszt megpirult.

Ha a főzelékeket paprikásan szoktuk elkészíteni, tehetünk a rántásba egy kevés fűszerpaprikát is.

Fontos! Előbb pirítsuk meg a lisztet, s amikor kezd barnulni, húzzuk le a rántást a tűzhelyről, s úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. A rántásban alaposan elkeverve a pirospaprikát, csupán a rántás hőjétől, meg fog pirulni rendesen.

Azok, akik sűrűbb rántással szeretik a cukorborsó-főzeléket, bátran készíthetnek kétszer annyi rántást a javasolt mennyiséghez képest.

 

A cukorborsó-főzelék magában is nagyon finom, érdemes magában enni. De ha nagyon szeretnénk, ehetünk hozzá kolbászt, fasírtot, sült virslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a cukorborsó-főzeléket egyszerűen, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az egyszerű cukorborsó-főzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése