Cukorborsó-főzelék recept tejjel: vajjal, sóval és vízzel megdinsztelve, liszttel behabarva, finomra vágott petrezselyemmel a tetejét picit megszórva.
Mert a borsó dinsztelése során benne maradnak az ízek a szemekben. S a tejes-lisztes habarás ezt még jobban kiemeli, s némi cukor hozzáadása az egész eredményt igazán finom lesz.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a cukorborsó-főzeléket tejjel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Cukorborsó-főzelék recept tejjel
Equipment
- 2 literes lábos
Ingredients
- 80 dkg cukroborsó (kifejtve)
- 3-5 dkg vaj
- 3 dl víz
- 2-3 kiskanál só
- 1 csokor petrezselyemzöld
A habarás elkésztéséhez
- 1 evőkanál finomliszt
- 6 dl tej
Instructions
- A piacon vett cukorborsót megpucoljuk, vagy a fagyasztottat forró vízben kiengedjük.
- A lábosba tesszük a vajat, mellé a cukorborsót, a só, s annyi vizet, ami éppen ellepi. Lassú tűzön lefedve pároljuk a borsót 10-15 percig, időnként megkevergetve.
- Közben a petrezselymet megmossuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, s a zöld leveleket apróra összevágjuk
- Amikor a cukorborsó kezd megpuhulni, megszórjuk a tetejét liszttel, s alaposan elkeverjük a borsóval.
- Majd az egészet felengedjük tejjel, s még egyet keverünk az egészen.
- További 5-10 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
- A cél, hogy a cukorborsó mellett a habarás krémes és viszonylag könnyen folyós legyen
- Ha túl sűrű lett a habarás, kevés extra tejet hozzákeverve még hígíthatunk a végeredményen.Ha pedig nem elég édes a habarás, kevés cukrot hozzá téve javíthatunk a végeredményen.
- Az elkészült tejes cukorborsófőzeléket tálakba merjük, tetejét az apróra vágott petrezselyemzöldet szétosztjuk.
Praktikus tanácsok a habart borsófőzelék elkészítéséhez
A cukorborsó-főzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.
A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó. Ezért minden alkalommal győződjünk meg arról, hogy a vásárolt nyers zöldborsó ténylegesen puha, édes és lédús legyen. Különben drágán fogunk velőborsót venni.
Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a velőborsót picit másképpen érdemes elkészíteni. S ez akkor is igaz, ha a borsófőzeléket rántással készítjük el, s akkor is, ha behabarjuk a zöldborsófőzeléket (lisztel és tejjel).
Ha sikerül kifogni a piacon friss cukorborsót, akkor érdemes a kifejtés után hüvelyéből is belefőzni párat a főzelékbe. Finomabb, teltebb ízű lesz tőle.
Apróság: A cukorborsó főzőlevéhez nem érdemes hozzáadni cukrot, mert cukorborsó belseje alapból édes (innen származik ennek a borsófajtának a neve is).
Tipp: Ha konzerv cukorborsóból készítjük el a habart cukorborsófőzeléket, nem kell hozzá cukrot adni a megfőzéshez, mert a konzerv cukorborsó leve maga elegendően édes (cukros), amiben simán meg lehet dinsztelni az (előfőzött) borsót.
Egyébként is érdemes a konzerv édes levét beleönteni a lábosba, mert az édes leve részben magában szívja a borsó ízét is.
Tipp2: Ha kicsit zsírosabban szeretjük a borsófőzeléket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszint is.
Variációk tejjel készült zöldborsófőzelékre
Néhány gyakori lehetőség:
- Aki szereti a borsófőzeléket több, sűrűbb habarással, az nyugodtan tehet a feni mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal), s 1 dl tejet.
- De sokan szeretnek a habarásba kevés tejfölt is tenni, amitől egy picit savanykássá válik a borsófőzelék.
Amit érdemes a tej egy kisebb részével felhígítani a hozzáadás előtt.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a cukorborsó-főzelék.
Fontos: Amikor a végén a habarás kezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb habarás.
A habarással készült cukorborsó-főzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a cukorborsó-főzeléket tejjel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.