Cukorborsó-főzelék tejjel

Cukorborsó-főzelék recept tejjel: vajjal, sóval és vízzel megdinsztelve, liszttel behabarva, finomra vágott petrezselyemmel a tetejét picit megszórva.

Mert a borsó dinsztelése során benne maradnak az ízek a szemekben. S a tejes-lisztes habarás ezt még jobban kiemeli, s némi cukor hozzáadása az egész eredményt igazán finom lesz.

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a cukorborsó-főzeléket tejjel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

cukorborsó-főzelék tejjel

Cukorborsó-főzelék recept tejjel

A cukorborsó-főzelék elkészítéséhez a borsót megpucoljuk, illetve a fagyasztott cukorborsót kiolvasszuk forró vízben
Ezután megdinszteljük a cukorborsót kevés vízen és zsiradékon, időnként megkeverve azt.
Amikor a cukorborsó kezd megpuhulni, liszttel megszórjuk a tetejét, alaposan átkeverjük, majd felengedjük tejjel.
Ezután még egyszer átkeverjük az egészet, s készre főzzük 5 perc alatt, amitől a cukorborsó-főzelék leve be fog sűrűsödni.
A végén tálakba szedjük, s a tetejét finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
A habarással készült cukorborsó-főzelék hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 literes lábos

Ingredients
  

  • 80 dkg cukroborsó (kifejtve)
  • 3-5 dkg vaj
  • 3 dl víz
  • 2-3 kiskanál
  • 1 csokor petrezselyemzöld

A habarás elkésztéséhez

  • 1 evőkanál finomliszt
  • 6 dl tej

Instructions
 

  • A piacon vett cukorborsót megpucoljuk, vagy a fagyasztottat forró vízben kiengedjük.
  • A lábosba tesszük a vajat, mellé a cukorborsót, a só, s annyi vizet, ami éppen ellepi.
    Lassú tűzön lefedve pároljuk a borsót 10-15 percig, időnként megkevergetve.
  • Közben a petrezselymet megmossuk, a vastagabb szárakat eltávolítjuk, s a zöld leveleket apróra összevágjuk
  • Amikor a cukorborsó kezd megpuhulni, megszórjuk a tetejét liszttel, s alaposan elkeverjük a borsóval.
  • Majd az egészet felengedjük tejjel, s még egyet keverünk az egészen.
  • További 5-10 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
  • A cél, hogy a cukorborsó mellett a habarás krémes és viszonylag könnyen folyós legyen
  • Ha túl sűrű lett a habarás, kevés extra tejet hozzákeverve még hígíthatunk a végeredményen.
    Ha pedig nem elég édes a habarás, kevés cukrot hozzá téve javíthatunk a végeredményen.
  • Az elkészült tejes cukorborsófőzeléket tálakba merjük, tetejét az apróra vágott petrezselyemzöldet szétosztjuk.

Praktikus tanácsok a habart borsófőzelék elkészítéséhez

A cukorborsó-főzelék elkészítése nem nehéz, de van pár fontos gondolat, amire érdemes odafigyelni.

A piacon a legtöbb zöldborsó úgynevezett velőborsó. Ezért minden alkalommal győződjünk meg arról, hogy a vásárolt nyers zöldborsó ténylegesen puha, édes és lédús legyen. Különben drágán fogunk velőborsót venni.

Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a velőborsót picit másképpen érdemes elkészíteni. S ez akkor is igaz, ha a borsófőzeléket rántással készítjük el, s akkor is, ha behabarjuk a zöldborsófőzeléket (lisztel és tejjel).

Ha sikerül kifogni a piacon friss cukorborsót, akkor érdemes a kifejtés után hüvelyéből is belefőzni párat a főzelékbe. Finomabb, teltebb ízű lesz tőle.

Apróság: A cukorborsó főzőlevéhez nem érdemes hozzáadni cukrot, mert cukorborsó belseje alapból édes (innen származik ennek a borsófajtának a neve is).

 

Tipp: Ha konzerv cukorborsóból készítjük el a habart cukorborsófőzeléket, nem kell hozzá cukrot adni a megfőzéshez, mert  a konzerv cukorborsó leve maga elegendően édes (cukros), amiben simán meg lehet dinsztelni az (előfőzött) borsót.

Egyébként is érdemes a konzerv édes levét beleönteni a lábosba, mert az édes leve részben magában szívja a borsó ízét is.

Tipp2: Ha kicsit zsírosabban szeretjük a borsófőzeléket, a tejhez hozzáönthetünk egy deci főzőtejszint is.

Variációk tejjel készült zöldborsófőzelékre

Néhány gyakori lehetőség:

 

  • Aki szereti a borsófőzeléket több, sűrűbb habarással, az nyugodtan tehet a feni mennyiséghez kicsit több lisztet (1-2 evőkanállal), s 1 dl tejet.
  • De sokan szeretnek a habarásba kevés tejfölt is tenni, amitől egy picit savanykássá válik a borsófőzelék.
    Amit érdemes a tej egy kisebb részével felhígítani a hozzáadás előtt.

Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni a cukorborsó-főzelék.

Fontos: Amikor a végén a habarás kezd besűrűsödni, a forrás közben „köpködhet”, ezért érdemes a fedőt visszatenni a fazékra, vagy pedig folyamatosan kevergetni, ha félünk, hogy odakap a sűrűbb habarás.

A habarással készült cukorborsó-főzelék magában is finom, de ehetünk hozzá fasírtot, sültkolbászt, sültvirslit, pörköltöt, tükörtojást vagy akár bundáskenyeret is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a cukorborsó-főzeléket tejjel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a habarással készült tejes cukorborsó-főzelékhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése